Κατηγορίες: Πολιτική

Ρήξη κυβέρνησης – φαρμακοποιών




Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τους φαρμακοποιούς, το οποίο, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς για την απάντηση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τέσσερις επιστολές του με τις οποίες ζητούσε γνωμοδότηση για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι με βάση τις απαντήσεις της Επιτροπής, τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων.

Ο υπουργός εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι’ αυτό το θέμα.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων και έκανε λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το πληθυσμιακό κριτήριο μειώνεται από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα αυξηθούν κατά 1.000 τα ήδη υπάρχοντα 12.000 φαρμακεία.

Οσον αφορά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με το ποσοστό κέρδους τους, είπαν ότι αυτές μεσοσταθμικά δεν είναι 2,5% αλλά 4,4% οπότε θα πληρώνουν όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που παραβιάζει τη σχέση 1 προς 3 – δηλαδή, ότι οι εκπτώσεις των φαρμακοποιών θα ήταν ποσοστιαία στο ένα τρίτο από τις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

Το πολυνομοσχέδιο που θα αφορά και στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην ομιλία του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για την Υγεία και στις ρυθμίσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

«Η Ελλάδα δίνει την μάχη της επανόδου της στην αξιοπιστία και στην ευημερία των πολιτών της, αλλά και της δημόσιας οικονομίας. Προχωρούμε ως κυβέρνηση στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Ο στόχος μας είναι τριπλός:α) διαρθρωτικές αλλαγές, β) μείωση της σπατάλης, γ) ανάπτυξη.

Ο τριπλός αυτός στόχος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης, αποτελεί κατά κυριολεξία στόχο και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: α) μείωση της σπατάλης (π.χ. με μέτρα για την εξοικονόμηση 400 εκ. από τις προμήθειες υλικών και φαρμάκων, δίχως να θιγούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη), β) διαρθρωτικές αλλαγές μείζονος σημασίας (π.χ. η ένταξη όλων των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ), γ) ανάπτυξη, π.χ. η απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ελληνική οικονομία (μέσω της ανταγωνιστικότητας και του περιορισμού της σπατάλης), καθώς και η παροχή φθηνότερων τιμών και καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Το πολυνομοσχέδιό μας θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη.

Ειδικώς για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Κομισιόν με τα απαντητικά της σχόλια δικαιώνει τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης επί των σημείων τριβής των δύο πλευρών, δηλαδή του ωραρίου και του πληθυσμιακού κριτηρίου, τις οποίες όμως απορρίπτουν οι φαρμακοποιοί. Έτσι, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται:

Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό τη διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Καθιέρωση πληθυσμιακού κριτηρίου 1 φαρμακείο/1.000 κατοίκους (από 1/1.500 σήμερα).

Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη.

Μεσοσταθμική έκπτωση 4,5% προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δυνατότητα για συμπράξεις, συνεταιρισμούς και εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κορονοϊός: Αύξηση θετικότητας, εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων

Αύξηση κατέγραψε η θετικότητα για κορονοϊό για ακόμη μια εβδομάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση…

13 Ιουνίου 2024

Τέμπη: Νέα μήνυση από συγγενείς θύματος – Είχε βρεθεί το οστό του σε οικόπεδο ιδιώτη

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας κατέθεσαν…

13 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινοβουλευτική συνεργασία

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία πρώτη εκλογική αποτίμηση και παρουσίασε τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ,…

13 Ιουνίου 2024

«Η Αλληλεγγύη» βράβευσε παλιούς αιμοδότες – photo

Παλιούς αιμοδότες που έχουν προσφέρει, βράβευσε σήμερα ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», στο…

13 Ιουνίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου επτάχρονο κοριτσάκι

Στο Νοσοκομείο Βόλου, μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα επτάχρονο αλλοδαπό κοριτσάκι. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου…

13 Ιουνίου 2024

Θρίλερ με νεκρή γυναίκα που βρέθηκε καμένη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο δολοφονίας

Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στα Κύθηρα και έφερε εγκαύματα. Από τις αστυνομικές Αρχές, προς το παρόν,…

13 Ιουνίου 2024