Photo Gallery, Πολιτική

Ρήγματα στο ΝΑΤΟ

Αναποφάσιστη η Συμμαχία για την ηγεσία της επιχείρησης στη Λιβύη



Συνεχίζεται η επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας” με χτυπήματα ακόμη και στο στρατηγείο Καντάφι στην Τρίπολη. Την ίδια στιγμή δεν επιτυγχάνεται συνεννόηση για το ποιος θα είναι επικεφαλής της επιχείρησης, ούτε συμφωνία να αναλάβει το ΝΑΤΟ τις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι, μετά το τουρκικό βέτο.

Διεκόπη η συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο ανάληψης των επιχειρήσεων από τη Συμμαχία εξέφρασε τόσο η Τουρκία, όσο και η Γαλλία. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη. Η Τουρκία επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου από μία τέτοια νατοϊκή επιχείρηση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει σαφές σχέδιο και σαφή αποστολή για κάθε παρέμβαση στη Λιβύη. “Μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κατοχή”, καλώντας σε περιορισμένη δράση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την παραχώρηση βάσεων για την επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Την ίδια ώρα η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της.  Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Εξίσου αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε τα ρίσκα». Η χώρα του θα εργαστεί για την διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Καντάφι, είπε ενώ είναι γνωστό ότι παρείχε έμμεση στήριξη αποστέλλοντας AWACS στο Αφγανιστάν σε αντικατάσταση αμερικανικών που επιχειρούν στη Λιβύη.

Διαφωνίες και εκτός ΝΑΤΟ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η σύμφωνη γνώμη του οποίου για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν καθοριστικής σημασίας, επίσης εμφανίζεται αντίθετος με τις επιχειρήσεις καταστροφής στόχων στο έδαφος. Αυτό φαίνεται να έδειξαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη θα περιοριστεί “στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας” μετά από τις πληροφορίες που ανέφεραν την πιθανή συμμετοχή των Εμιράτων στις αεροπορικές επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας κατά της Λιβύης.

Επιπλέον, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, σημείωσε ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν να τεθεί η επιχείρηση υπό νατοϊκό έλεγχο.

Παρά ταύτα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του γραμματέα του Συνδέσμου παρερμηνεύτηκαν. Από πλευράς της η ΕΕ, ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και μελών της κυβέρνησης της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η Ε.Ε.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει. “Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη υπό τη μορφή αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να υποστηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ανταποκρινόμενη σε  αίτημα” του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης “συντονισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη”, υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

Συνεδριάζει την Πέμπτη

το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.
“Η Λιβύη ζητεί επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη γαλλο-αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Λιβύης, ένα ανεξάρτητο κράτος και μέλος του ΟΗΕ”, αναφέρει το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το