Τοπικά

Π.Σκοτινιώτης: Σοβαρά ερωτήματα γεννά η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ

Τις νομικές και πολιτικές του απόψεις για τις σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, διατύπωσε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη.

Ο κ. Σκοτινιώτης αμφισβήτησε την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξηγώντας ότι το έγκλημα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για το οποίο παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, είναι διαρκές και επομένως υπάρχει πιθανότητα διάπραξης και άλλων εγκλημάτων, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα ανήκουν στη διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ.Σκοτινιώτης επισημαίνει τον κίνδυνο τυχόν άστοχοι χειρισμοί στην υπόθεση να καταστήσουν την εγκληματική αυτή οργάνωση κεντρικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, ενώ χαιρετίζει την ώριμη και υπεύθυνη στάση που επέδειξαν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημάρχου έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Δήμαρχε θα ήθελα το σχόλιό σας για τα γεγονότα των τριών τελευταίων ημερών σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής.
Απ.: Το πρώτο θετικό είναι ότι κανείς δεν δικαιούται πλέον να μη γνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με κομματικό μανδύα, που εκκινεί από μία εγκληματική ιδεολογία. Αυτό έχει αποκαλυφθεί πλήρως στην κοινή γνώμη κι επομένως, εκτός από την Πολιτεία, και εμείς οι πολίτες γινόμαστε συνυπεύθυνοι εάν αγνοήσουμε αυτή την πραγματικότητα. Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι, έπειτα από αρκετά χρόνια ολιγωρίας, κινήθηκαν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς, θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την πρώτη φάση της μεγάλης κινητοποίησης των αρχών, των συλλήψεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος, περάσαμε στη χθεσινή ημέρα η οποία όντως γεννά σοβαρά ερωτήματα.

Τα ερωτήματα είναι σαφή: από τη στιγμή που διώκονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και από τη στιγμή που το σχετικό άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) στις περιπτώσεις όπου είναι πιθανή η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση; Πώς όμως εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση, όταν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ως η διευθυντική ομάδα της. Αφού λοιπόν η εγκληματική οργάνωση είναι ζωντανή και αφού η «δουλειά» μιας εγκληματικής οργάνωσης είναι να διαπράττει εγκλήματα και όχι να προβαίνει σε αγαθοεργίες, πώς μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν είναι πιθανόν να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα; Εξάλλου, “πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις”, βγαίνοντας από την Ευελπίδων, τα μέλη της Χρυσής Αυγής φρόντισαν να αποδείξουν με τη συμπεριφορά τους ότι είναι αμετανόητοι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα θέμα ανοιχτό με το χειρισμό που έγινε στην υπόθεση αυτή, παρότι σε ανύποπτο χρόνο έχω αρθρογραφήσει κατά της κατάχρησης που γίνεται στην προφυλάκιση. Εδώ, όμως, δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση.

Ερ.: Πάντως, στην εξέλιξη της διάταξης για την προσωπική κράτηση και για την εφαρμογή της στην πράξη, συγκρούονται δυο συντεχνιακές λογικές: οι μεν ανακριτές προσπαθούν να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής, ο δε νομοθέτης, κατά παραγγελία των επαγγελματικών συμφερόντων των δικηγόρων, να το περιστείλει.

Απ.: Ανάμεσα στις δυο αυτές λογικές, υπάρχει η αρχή της νομιμότητας και οι κανόνες της συντεταγμένης πολιτείας. Η διάταξη είναι απολύτως σαφής και αυτό που χρειάζεται είναι σωστή ερμηνεία. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, έχουμε κλασική περίπτωση εφαρμογής αυτής της διάταξης. Διότι, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με διαρκές έγκλημα – γι’ αυτό και κινήθηκε άλλωστε η αυτόφωρη διαδικασία –, και από τη στιγμή που παραμένει ενεργή η εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να αφήνεται ελεύθερη η διευθυντική της ομάδα, αφού η πιθανότητα διάπραξης και άλλων εγκλημάτων, είναι απολύτως προφανής, σύμφωνα με την κοινή λογική.
Αυτό που με ανησυχεί σε πολιτικό επίπεδο, είναι το ενδεχόμενο τυχόν άστοχοι χειρισμοί ή επικοινωνιακά λάθη, να καταστήσουν την εγκληματική αυτή οργάνωση κεντρικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό είναι που πρωτίστως θα πρέπει να αποφύγουμε.

Ερ.: Πάντως δεν το είδαμε αυτό χθες. Η Χρυσή Αυγή δεν έκανε κάποια δυναμική κινητοποίηση, δεν μπόρεσε να κάνει προφανώς, και από την άλλη όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου κράτησαν ουσιαστικά πολύ χαμηλούς τόνους.

Απ.: Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Χθες φάνηκε μια εντυπωσιακή, ίσως πρωτόγνωρη ωριμότητα του πολιτικού και κομματικού μας συστήματος και, πράγματι, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου κράτησαν απολύτως υπεύθυνη στάση. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να χαιρετίσουμε. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι από τις χθεσινές εξελίξεις κατέρρευσε και μια σοβαρή κατηγορία. Ότι, δηλαδή, η Δικαιοσύνη κινούνταν με πολιτικά κίνητρα και καθοδήγηση.

Ερ.: Ότι ήταν πολιτικές διώξεις….

Απ.: Ναι, ότι ήταν πολιτικές διώξεις. Χθες, διαπιστώθηκε ότι η Δικαιοσύνη κινείται ανεξάρτητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να δείξουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να κινηθεί απερίσπαστη, προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τέλους και να εξαρθρώσει αυτή τη συμμορία που απειλεί ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το