Photo Gallery, Τοπικά

Π. Σκοτινιώτης: Καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση

Νέα παράσταση μελών του ΚΚΕ στο Δημαρχείο Βόλου για την μετακίνηση του Θ. Τσαλούχα

Δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο κόμμα, απαίτησαν χθες σε συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη να ανακαλέσει τη μετακίνηση του συνδικαλιστή Θ. Τσαλούχα στη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς. Ο κ. Σκοτινιώτης, που χαρακτήρισε «δυνάμεις της ακινησίας» τους υποκινητές τις διαμαρτυρίας, αρνήθηκε να συζητήσει και να διαπραγματευτεί διοικητικά θέματα του Δήμου με σωματεία όπως οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και το σωματείο του μετάλλου, ενώ …θύμισε στο δημοτικό σύμβουλο κ. Νάνο, που εκτίμησε ότι ο αντικαταστάτης του Θ. Τσαλούχα στη Νέα Ιωνία κ. Κώστας Τατάκος είναι ανεπαρκής μπροστά στον έμπειρο προϊστάμενο, ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να παραβιάστηκε και ο ίδιος ως δήμαρχος θα κριθεί για τις αποφάσεις του. Ο κ. Νάνος στη συνάντηση με τον κ. Σκοτινιώτη δεν επικαλέστηκε τη νομοθεσία για να «ακυρώσει» τη μετακίνηση, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ζητούσε να εφαρμοστεί, για την «υπόθεση Τσαλούχα», νόμος που ισχύει για τις απολύσεις. Στη συνάντηση με το δήμαρχο ζήτησε ωστόσο να σκεφτεί καλύτερα την απόφασή του και να παραδεχτεί το λάθος της μετακίνησης του συνδικαλιστή στην Πορταριά.

Η απάντηση του περίμενε ο κ. Νάνος ήρθε «άμεσα» όταν ο δήμαρχος απευθύνθηκε στο συνδικαλιστή ο οποίος χωρίς να καταθέσει, ως όφειλε, αίτημα για έγκριση, αποφάσισε μόνος του να φύγει από την υπηρεσία του με…15νθήμερη άδεια. Ταυτόχρονα έσπευσε να διαρρεύσει ότι κατέθεσε αίτημα άδειας και δεν του εγκρίθηκε, κάτι που διέψευσε η αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου.

«Να αφήσεις τα κόλπα και να γυρίσεις στη δουλειά σου», είπε ο δήμαρχος σε αυστηρό τόνο και όταν οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν από τον κ. Σκοτινιώτη να ανακαλέσει την απόφαση γιατί θα τον γράψει με μαύρα γράμματα η ιστορία, απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να αρχίσει συνομιλίες μαζί τους, καθώς με την ιστορία μιλάνε μόνο πολιτικά στελέχη με ειδικό βάρος, τα οποία και την επικαλούνται…

Οι συνδικαλιστές και ο κ. Νάνος δήλωσαν χθες πως συναντούν το δήμαρχο ως εκπρόσωποι του λαού και ο κ. Σκοτινιώτης, αφού δεν τους αναγνώρισε το αποκλειστικό προνόμιο της εκπροσώπησης των πολιτών, δήλωσε πως μαζί τους δεν θα μιλήσει για τη διοίκηση του Δήμου, ενώ όταν επανέλαβαν ότι η μετακίνηση Τσαλούχα είναι συνδικαλιστική δίωξη θύμισε με ποιους τρόπους και επί δικής του θητείας «τακτοποιήθηκαν» με νομικές ακροβασίες στο Δήμο τα μέλη του ΚΚΕ που σήμερα καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή.

Οι συνδικαλιστές που δεν κατέχουν θέση πρόεδρου ή γραμματέα στο Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ αλλά μόνιμα και αναιτιολόγητα απουσιάζουν από την εργασία, θορυβημένοι μπροστά στο ενδεχόμενο παρέμβασης ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, προσπαθούσαν με συνεχόμενες αναφορές στο θέμα να αποσπάσουν από τον κ. Σκοτινιώτη δέσμευση ότι δεν θα κινηθεί προς καμία κατεύθυνση και ειδικά προς την κατεύθυνση της Δικαιοσύνης.

Ο δήμαρχος δεν απάντησε αλλά, όπως έγινε γνωστό, θα κοινοποιηθεί σε όλα τα τμήματα ο νόμος που αναφέρεται στις συνδικαλιστικές άδειες και στα πρόσωπα που τις δικαιούνται, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε «παρερμηνεία» από διευθυντές και προϊστάμενους, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσιακά, όταν υπάρχει αδικαιολόγητη απουσία εντός ωράριου.

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε πως στη λειτουργία του Δήμου, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση των μελών του ΚΚΕ καθώς δεν αποτελούν ξεχωριστό είδος εργαζομένων και έδωσε με αυτό τον τρόπο και μήνυμα στους προϊστάμενους που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών για την εφαρμογή των Νόμων, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε αήθη και απαράδεκτη την επίθεση που δέχτηκε προχθές ο συνεργάτης του Σ. Κυριάκος και όταν κατηγόρησε το μέλος της Νομαρχιακής του ΚΚΕ Μ. Τσιώνα για τη στοχοποίηση του ειδικού γραμματέα του Δήμου, δήλωσε πως κάποτε πρέπει να θυμηθεί η κοινωνία με ποιον τρόπο το συγκεκριμένο κομματικό στέλεχος απέκτησε μόνιμη θέση στο Δήμο.

Ο Μ. Τσιώνας που βρισκόταν με συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους έξω από το δημαρχείο, ειδοποιήθηκε για την τοποθέτηση του δήμαρχου και εισέβαλλε με άγριες διαθέσεις στο γραφείο του, με τον κ. Σκοτινιώτη να αντιδρά και να τον «πετά» σχεδόν έξω.

 «Υπηρεσιακό και μόνο θέμα η λειτουργία του Δήμου»

«Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές πως το θέμα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και της διάταξης των στελεχών του αποτελεί καθαρά υπηρεσιακό ζήτημα και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν, ούτε φυσικά μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση των στελεχών της ΔΑΣ έναντι όλων των άλλων στελεχών του Δήμου. Οι υπηρεσιακές μεταβολές στη Διεύθυνση Καθαριότητας υπηρετούν την ανάγκη συνολικής και ριζικής ανασυγκρότησης της Υπηρεσίας, ώστε να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες του καλλικρατικού Δήμου Βόλου και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, έγιναν δε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θίγεται κανένα υπηρεσιακό στέλεχος» δήλωσε ο δήμαρχος.

«Χάθηκε η επαφή με την πραγματικότητα»

Ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να έχει χάσει κανείς κάθε επαφή με το λαό και τα βασανιστικά του προβλήματα για να θεωρεί ότι μπορεί να απασχολεί την κοινωνία με το αν ένα συνδικαλιστικό στέλεχος, το οποίο μάλιστα έχει την ασφάλεια του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου, θα τοποθετηθεί προϊστάμενος στο ένα ή το άλλο τμήμα της ίδιας διεύθυνσης του ίδιου Δήμου. Και φυσικά, θα πρέπει να έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αν προσάπτει κατηγορίες για διώξεις σε αυτή τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει στηρίξει ενεργά όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και έχει επιβάλει σε όλη τη λειτουργία του Δήμου τις αρχές της αξιοκρατίας, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ισονομίας, τραβώντας κόκκινη γραμμή με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε βαθιά κρίση και πολιτική αναξιοπιστία.

 «Ο δήμος δεν χωρίζεται σε συνδικαλιστικά φέουδα»

Είναι καιρός να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι ο Δήμος Βόλου είναι ενιαίος και δεν αποτελεί ομοσπονδία προσωπικών και συνδικαλιστικών φέουδων, συνέχισε. Όπως επίσης είναι καιρός να γίνει αντιληπτό ότι η πολιτική συναλλαγή συνδικαλιστών και δημοτικών αρχών προκειμένου οι μεν να εξασφαλίζουν την όποια ιδιαίτερη μεταχείριση και οι δε την ησυχία τους, δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή και πάντως βρίσκεται εντελώς έξω από τη δική μας αντίληψη για τη διοίκηση των δημοτικών υποθέσεων. Η συνδικαλιστική και κομματική χειραγώγηση της διοίκησης αποτελεί βαθύτατα καθεστωτική συμπεριφορά και μια από τις μεγάλες πληγές της μεταπολίτευσης, που πρέπει πια να κλείσει.

Είναι αυτονόητο πως οι τομές που επιχειρούμε θα προχωρήσουν όσο και αν προκαλούν την αντίδραση των δυνάμεων της ακινησίας, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και που βάζουν τις προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Και θα προχωρήσουν με τη στήριξη της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων στο Δήμο και, φυσικά, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην οποία και μόνο δίνουμε λόγο. Μακάρι στην προσπάθεια αυτή να συμπαραταχθούν τελικά και οι δυνάμεις της ΛΑΣ και της ΔΑΣ ΟΤΑ, όπως και των όψιμων υποστηρικτών τους».

Την ώρα που ο δήμαρχος συναντούσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συγκεντρωμένα μέλη του κόμματος έξω από το δημαρχείο είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα.

 

Το ΕΠΑΜ

Ανακοίνωση για τη μετακίνηση του συνδικαλιστή των ΟΤΑ κ. Θεόδωρου Τσαλούχα στην Πορταριά, εξέδωσε και το ΕΠΑΜ Μαγνησίας τονίζοντας μεταξύ άλλων «ας μην εκπλήσσονται και ας μην απορούν οι συνδικαλιστές και τα στελέχη των λεγόμενων αντιμνημονιακών κομμάτων, όσο με τη στάση τους νομιμοποιούν το καθεστώς, τόσο αυτό θα εκτραχύνεται, θα οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και τους ίδιους στον ολοκληρωτικό αφανισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το