Photo Gallery, Τοπικά

Π.Θ.: 6,5 εκατομμύρια επισκέψεις στις ιστοσελίδες του για αναζήτηση εργασίας

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Δόμνα Κακανά, Ιωαν. Θεοδωράκη, Παντελή Σκάγιαννη και Π. Τσιακάρα

 

Πολύ μικρός είναι ο αριθμός των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ζητεί πληροφορίες για υποτροφίες ή μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς εκείνο που τους απασχολεί περισσότερο είναι να βρουν εργασία. Το παραπάνω προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Διασύνδεσης του Π.Θ., ενώ εντυπωσιακό είναι και το νούμερο των 6,5 εκατομμυρίων επισκέψεων στις ιστοσελίδες του με πληροφορίες για δουλειά τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτες του Γραφείου Διασύνδεσης υπάρχουν σχολές του Π.Θ. που οι απόφοιτοί τους είναι άνεργοι σε ποσοστά 37%, 40% και 50%, με τις Πολυτεχνικές Σχολές να παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό ανεργίας. Τα πλήρη στοιχεία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πιθανότατα σήμερα στην έκθεση αξιολόγησης του Π.Θ. για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η οποία θα περιέχει και σχετικό πίνακα ανά Σχολή και Τμήμα για θα κυκλοφορήσει η έκθεση αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανά Σχολή και Τμήμα για θέματα απασχόλησης με λεπτομέρειες. Τα προαναφερόμενα παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση στο Βόλο της 2ης Συνάντησης των Δομών Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ).

Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο αντιπρύτανης κ. Ιωαν. Θεοδωράκης, η κ. Δόμνα Κακανά, καθηγήτρια υπεύθυνη για το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης, ο κ. Παντελής Σκάγιαννης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας, Παν. Τσιακάρας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα του Γραφείου Διασύνδεσης.

Ο κ. Τσιακάρας αναφερόμενος στη λειτουργία του Γραφείου Διασύνδεσης τόνισε με εμφατικό τρόπο πως «πριν τρία χρόνια όταν ξεκινήσαμε δεν πιστεύαμε ότι θα μας απασχολούσε τόσο η απασχόληση. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να έχουμε γίνει γραφείο ευρέσεως εργασίας. Και λέω δυστυχώς γιατί δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσουμε όλους τους αποφοίτους μας» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι «εκτός των μεταπτυχιακών φοιτητών, από τους οποίους αρκετοί ζητούν πληροφορίες για να κάνουν διδακτορικά στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των αποφοίτων που ενδιαφέρεται για υποτροφίες και μεταπτυχιακά, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει είναι να βρουν δουλειά.

Εκεί λοιπόν έχουμε ρίξει το βάρος. Αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον που υπάρχει για όσα αναρτούμε καθημερινά στις ιστοσελίδες μας. Έχουμε φτάσει τα τελευταία τρία χρόνια να έχουν «μπει» 500.000 ανεξάρτητοι άνθρωποι, έχουμε 6,5 εκατομμύρια επισκέψεις στις ιστοσελίδες και 15.000 την ημέρα. Έχουμε κάνει αρκετές μελέτες, οι οποίες σχετίζονται με την απασχόληση των αποφοίτων μας από ιδρύσεως του Π.Θ. Ψάξαμε τηλεφωνικά τα στοιχεία τους και βρήκαμε τους 8.000 αποφοιτήσαντες σε σύνολο 10.000. Πήραμε μια εικόνα για το αν δουλεύουν και ποιες σχολές είναι τα δυνατά χαρτιά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι Πολυτεχνικές Σχολές έχουν πολύ μικρή ανεργία, άλλες σχολές μεγαλύτερη. Αυτό το πληροφοριακό στοιχείο θα μας βοηθήσει να θεραπεύσουμε την κατάσταση, καθώς υπάρχουν σχολές που οι απόφοιτοί τους είναι άνεργοι σε ποσοστά 37%, 40% και 50%. Θέλουμε να εθίσουμε τους φοιτητές να εθιστούν στην κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας, για να αρχίσουν να κινούνται σε διαφορετικά μονοπάτια» συμπλήρωσε.

Όπως προαναφέρθηκε σήμερα αναμένεται να κυκλοφορήσει η έκθεση αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε αυτή θα υπάρχει ο σχετικός πίνακας ανά σχολή και τμήμα για θέματα απασχόλησης με λεπτομέρειες. «Θέλουμε να ξέρουμε ποια τμήματα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ποια δυσκολεύονται και τι αλλαγές και προσαρμογές θα πρέπει να κάνουμε. Δεν έχει νόημα να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι σχολές. Μέχρι πριν δυο χρόνια οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού δεν είχαν κανένα πρόβλημα ανεργίας, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Τώρα έχουν πρόβλημα ανεργίας και οι γιατροί. Η πιο σωστή παιδαγωγική είναι κάθε παιδί να επιλέγει αυτό που του αρέσει ως επιστήμη» επισήμαναν ο αντιπρύτανης κ. Θεοδωράκης και ο κ. Τσιακάρας.

Η πρακτική άσκηση

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Δόμνα Κακανά, καθηγήτρια, υπεύθυνη για το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 1997 και σε όλα αυτά τα χρόνια εντάσσονται καινούρια τμήματα. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 15 από τα 16 τμήματα του ΠΘ, πλην της Ιατρικής. Ο κάθε φοιτητής κατά τα δυο τελευταία χρόνια των σπουδών του μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Συμμετέχουν από ένα έως τρεις μήνες ανάλογα με το τι έχει σχεδιάσει το κάθε τμήμα και συνήθως αυτό γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι φοιτητές τοποθετούνται σε φορείς δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Η άσκηση είναι αμειβόμενη και το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 250 έως 300 ευρώ το μήνα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κάνει πρακτική άσκηση περίπου 1.800 φοιτητές και φοιτήτριες, με 70 επόπτες καθηγητές, ενώ οι φορείς και επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1.200. Υπάρχει ραγδαία αύξηση του ιδιωτικού τομέα στις προτιμήσεις των φοιτητών.

«Γενικώς ενθαρρύνουμε τους φοιτητές να επιλέγουν μόνοι τους φορείς βγαίνοντας στην αγορά εργασίας με το βιογραφικό τους για να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτή. Προσπαθούμε σε συνεργασία με τους επόπτες καθηγητές να ασχοληθούν με το αντικείμενο των σπουδών τους και ως επί το πλείστον να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους εργαζόμενους.

Το έργο ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι θα συνεχιστεί. Από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις η πρακτική άσκηση αξιολογείται πολύ θετικά από τους φοιτητές και μάλιστα ζητούν αύξηση του χρόνου, χωρίς να θέτουν ζητήματα αμοιβής, καθώς θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την εμπειρία και την προϋπηρεσία που αποκτούν» τόνισε η κ. Κακανά.

Από την πλευρά του ο κ. Παντελής Σκάγιαννης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας, ανέφερε: «Δεδομένης της οικονομικής κρίσης η χώρα έχει ανάγκη από αυτό που όλοι μιλάνε, δηλαδή για καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εξαγωγικού προσανατολισμού και μάλιστα αν είναι δυνατόν και σε κάποιο επίπεδο υψηλής τεχνολογίας. Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθεί να δώσει δυνατότητα, να προτρέψει, να ενισχύσει τα νέα παιδιά και όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ευρύτερα να προσανατολιστούν να ξεκινήσουν την ίδρυση επιχειρήσεων ή να εμπλακούν επιχειρηματικά έτσι ώστε να συμβάλουν στο στόχο για τη δημιουργία δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού και κάποιου τεχνολογικού επιπέδου. Η ΜΟΚΕ στηρίζει νέους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ιδρύσουν δικές τους επιχειρήσεις, φέρνοντάς τους σε επαφή με τον κόσμο και την τεχνολογία και τεχνογνωσία που απαιτείται».

Να αναφερθεί ότι το επόμενο καλοκαιρινό σχολείο της ΜΟΚΕ θα διοργανωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε καθηγητές, φοιτητές και στελέχη του Π.Θ.

Η 2η Συνάντηση του Δικτύου ΔΑΣΤΑ

Αναφερόμενος στους στόχους της Δομής Απασχόλησης και Δραστηριότητας (ΔΑΣΤΑ) ο κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, αντιπρύτανης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Φέτος διοργανώνουμε τη δεύτερη Συνάντηση ΔΑΣΤΑ με μεγάλη συμμετοχή. Στις δυο συναντήσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από 32 ΑΕΙ και ΤΕΙ με 134 άτομα μέλη ΔΕΠ και υποστηρικτικό προσωπικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 εισηγήσεις από τα κυριότερα Πανεπιστήμια και τη δεύτερη ημέρα θα χωριστούμε σε ομάδες εργασίας για την ανταλλαγή ιδεών, καλών πρακτικών και εμπειριών για να καθορίσουμε την πορεία μας για τα επόμενα χρόνια. Τα θέματα της επιχειρηματικότητας που πολύ συζητούνται στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν προχωρούν, εμείς το έχουμε οργανώσει σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ώστε να αναπτύσσονται επιχειρηματικές ιδέες, δραστηριότητες, προγράμματα και διαγωνισμοί. Αναπτύξαμε και ένα πολύ καλό πληροφοριακό σύστημα που «τρέχει» στο διαδίκτυο και αποτελεί πρότυπο και κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε για να ενισχύσουμε τη σχέση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την ομαλή είσοδο των φοιτητών μας στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια μέσα από αυτές τις δομές και τις δράσεις».

Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει το 2ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών και Σχεδίων.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και προώθηση των ευκαιριών αξιοποίησης των ικανοτήτων και των αποτελεσμάτων της επιστημονικής, ερευνητικής και δημιουργικής δραστηριότητας των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Οι (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) φοιτητές και απόφοιτοι του Ιδρύματος καλούνται να υποβάλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ή/και τα επιχειρηματικά τους σχέδια μέχρι τις 30 Αυγούστου 2012, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα innocontest.uth.gr.

Οι ιδέες και τα σχέδια θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα συσταθεί για τις ανάγκες του Διαγωνισμού και θα απαρτίζεται από μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προτάσεις για νέες επιχειρηματικές ιδέες ή νέα επιχειρηματικά σχέδια που οδηγούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Οι ιδέες και τα σχέδια που θα ξεχωρίσουν θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα διοργανωθεί από τη ΔΑΣΤΑ σε άμεση συνεργασία τη ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χορηγίες και ειδικά βραβεία θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Η βράβευση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το