Photo Gallery, Τοπικά

Πόρτα εξόδου για 50 εργαζόμενους σε ΟΤΑ της Μαγνησίας

Πληθώρα αναγκαστικών μετατάξεων και διαθεσιμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυση, είναι οι βασικές εφαρμογές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Οι απολύσεις «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου υπαλλήλων που προσλήφθηκαν χωρίς αξιολογικές διαδικασίες» από δημόσιο τομέα και δήμους, μετατράπηκαν σε «εθελούσιες και υποχρεωτικές μετατάξεις» από τον υπουργό Εσωτερικών. Η δήλωση του κ. Μανιτάκη δεν διασκεδάζει τις εντυπώσεις και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, που εκτιμούν ότι την πόρτα της εξόδου με κυβερνητικές αποφάσεις θα δουν περίπου 50 συνάδελφοί τους, έδωσαν «οδηγίες προς ναυτιλομένους» που περιλαμβάνουν στοιχεία για τους υπαλλήλους που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι δίνει έμφαση στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων μέσω εθελούσιων και υποχρεωτικών μετατάξεων: «Μέσα σε ένα μήνα από τώρα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των μετακινήσεων κι αυτό έρχεται να δείξει πόσο περιττές και άνευ λόγου είναι οι απολύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης. Διευκρίνισε δε ότι «η μετακίνηση του προσωπικού διέπεται από τρία κριτήρια: Το πρώτο και πιο βασικό είναι φυσικά οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία μετατάσσεται (και μετατάσσεται στην κατηγορία ή στον κλάδο όπου ζητείται) και δεύτερον τα προσόντα του μετατασσομένου. Ταυτόχρονα λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις βιοτικές του ανάγκες και την οικογενειακή του κατάσταση. Όταν πληρούνται τα δύο πρώτα κριτήρια, τότε εξετάζεται και αν υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθεί χωρίς να προκύψει μια μεγάλη διατάραξη της οικογενειακής και προσωπικής του ζωής» κατέληξε ο κ. Μανιτάκης, επιβεβαιώνοντας στην ουσία ότι το δόγμα είναι «πρώτα η υπηρεσία».

Απολύσεις – εξαιρέσεις

Η εκτεταμένη κινητικότητα, με πληθώρα αναγκαστικών μετατάξεων και η διαθεσιμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυση, είναι οι βασικές εφαρμογές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που κατατέθηκε στη Βουλή και που αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους και κυρίως αυτούς που ανήκουν στους κλάδους χαμηλών προσόντων, που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ.

Στο νομοσχέδιο εισάγεται, στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του, ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού και η διαθεσιμότητα. Η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις. Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται, εφόσον δεν μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλη θέση.

Από αυτούς που εξαιρούνται είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στη γενική γραμματεία Πολιτισμού. Αυτή η τελευταία εξαίρεση μάλιστα για τους εργαζόμενους της γενικής γραμματείας του Πολιτισμού έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας:

– Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα χρόνο και όταν περάσει ο υπάλληλος θα απολύεται εάν δεν μεταφερθεί σε θέση.

– Όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν συμφωνεί με τη μετακίνησή του θα απολύεται αυτόματα.

– Όποιος είναι σε διαθεσιμότητα θα του καταβάλλονται τα τρία τέταρτα των αποδοχών του.

Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης, οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο εφαρμόζονται οι υποχρεωτικές μετατάξεις σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (μόνιμους και αορίστου χρόνου) ακόμη και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και μάλιστα επί ποινή απόλυσης.

Συγκεκριμένα: «Επιτρέπεται:

α) Η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού.

β) Η μεταφορά υπαλλήλων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως στις περιπτώσεις που οι ανάγκες αυτές προκύπτουν λόγω μεταβολής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των συναφών δραστηριοτήτων τους, όταν διαπιστώνεται μετά τη διενέργεια αξιολόγησης πλεονάζον προσωπικό, ή για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται για τον ίδιο λόγο σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα».

Πρέπει να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου (ΔΕΚΟ κ.λπ.) και που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό, πολύ δύσκολα θα τεθούν σε οργανική θέση του Δημοσίου, καθώς αυτές θα έχουν περικοπεί ώς και 50% και κυρίως διότι θα προσμετράται ως νέα πρόσληψη, ενώ θα εξακολουθεί ο περιορισμός της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο Ζ’ του νομοσχεδίου, που αφορά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «καταργούνται οι οργανικές θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά φορέα και ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων που υπηρετούν στον οικείο φορέα». Οι υπάλληλοι αυτοί είτε τίθενται σε διαθεσιμότητα είτε σε «αυτοδίκαιη αργία».

Μάλιστα, οι Διευθύνσεις Προσωπικού καλούνται εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να αποστέλλουν καταστάσεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σε αυτοδίκαιη αργία θα τίθενται οι πειθαρχικά ελεγκτέοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το