Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πόρισμα «φωτιά» για τη ΔΕΥΑΜΒ

 

Από Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων
Από Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων

Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημοσίων Έργων κατέθεσαν πόρισμα για τις παραλείψεις της ΔΕΥΑΜΒ στην πολύκροτη υπόθεση αντιδικίας με την εταιρεία ΕΡΓΗΛ, στο οποίο περιγράφεται ότι από την Επιχείρηση δεν τηρήθηκε ούτε το «αλφάβητο» της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα.

Σχεδόν σε κάθε παράγραφο όπου περιγράφεται η εικόνα της αντιδικίας  με την ΕΡΓΗΛ, που διεκδικεί έξι εκατομμύρια από τη ΔΕΥΑΜΒ τονίζεται ότι η διευθύνουσα υπηρεσία, δηλαδή η τεχνική παρέλειπε να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, ενώ το διοικητικό συμβούλιο δε συγκροτούσε καν επιτροπή παραλαβής ενός έργου που παραδόθηκε το 2007. Οι επιθεωρητές ζητούν πειθαρχικές διώξεις υπηρεσιακών και αιρετών για παραλείψεις και παρατυπίες «παρά το γεγονός ότι από αυτές δεν προκληθεί ζημία του δημοσίου».

 Το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων διερεύνησε μετά από πρόσκληση της ΔΕΥΑΜΒ και συγκεκριμένα του δικηγόρου κ. Σκαρίμπα, που εκπροσωπεί και τον διευθυντή Τεχνικών υπηρεσιών, το σύνολο των ενεργειών ή παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων που είχαν την ευθύνη επίβλεψης και διαχείρισης του θέματος της ΕΡΓΗΛ.

Επίσης εξετάστηκε το βάσιμο του αιτήματος ή μη της αναδόχου ότι εκτέλεσε υπερσυμβατικές εργασίες ύψους 4 εκ. ευρώ. Οι ίδιοι οι επιθεωρητές σημειώνουν σε πρώτη έκθεση ελέγχου, που κατατέθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2012  ότι παρότι η ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε τον έλεγχο στις 15 Φεβρουαρίου του 2010, απέστειλε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν στις 11 Ιουλίου του 2012.

Σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών διαπιστώθηκε η παράλειψη της τεχνικής υπηρεσίας να ελέγξει και να εγκρίνει την τελική επιμέτρηση του έργου της επέκτασης ύδρευσης Βόλου, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Νόμος. Οι ελεγκτές επισημαίνουν «ότι η τελική επιμέτρηση του έργου παραδόθηκε εμπρόθεσμα από την ανάδοχο στις 2 Νοεμβρίου του 2007 και διορθώθηκε παράτυπα από την υπηρεσία στις 29-9-2008, δηλαδή μετά από 10 μήνες και 26 ημέρες , αντί δύο μηνών που ορίζει ο Νόμος. Επίσης ουδέποτε η εγκεκριμένη τελική επιμέτρηση κοινοποιήθηκε από τη διευθύνουσα υπηρεσία , ως όφειλε στον ανάδοχο», τονίζεται στο πόρισμα.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν παραλείψεις των Νόμων περί προσωρινής παραλαβής και οριστικής παραλαβής του έργου «και τούτο παρά το γεγονός ότι το έργο περαιώθηκε στις 7-9-2007 ή έστω ότι η τελική επιμέτρηση διορθώθηκε παράτυπα και εμπρόθεσμα  , με αποτέλεσμα το έργο να έχει ουσιαστικά παραληφθεί αυτοδίκαια».

Οι ελεγκτές  σημειώνουν ότι καμία παραλαβή του έργου δεν είχε γίνει ακόμη και από την παρέλευση ετών.

«Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί η προσωρινή παραλαβή άμεσα και σύμφωνα με τις διατάξεις καθώς η επιτροπή (παραλαβής) έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τροποποιήσει και καταγράψει στο πρωτόκολλο τις ποσότητες της τελικής επιμέτρησης, πράγμα που θα διασφάλιζε τη ΔΕΥΑΜΒ».

Στον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις της ΔΕΥΑΜΒ στην πληρωμή των λογαριασμών του έργου, με αποτέλεσμα μετά από προσφυγές της εταιρείας και αποφάσεις του Εφετείου Λάρισας, η ΔΕΥΑΜΒ να υποχρεούται να καταβάλλει νομιμοτόκως δαπάνη 281.874 ευρώ ζημιώνοντας το δημόσιο».

 

Το τελικό πόρισμα

Το πόρισμα για την κατανομή των ευθυνών παραδόθηκε από τους επιθεωρητές στις 4 Μαρτίου του 2013.

Αναφέρει ότι η διευθύνουσα υπηρεσία του έργου, δηλαδή η τεχνική, είχε υποχρέωση να προβεί στον έλεγχο της τελικής επιμέτρησης της ΕΡΓΗΛ μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της και να κοινοποιήσει στον ανάδοχο την ελεγμένη και τυχόν διορθωμένη επιμέτρηση, δηλαδή στις 2-1-2008 και όχι με καθυστέρηση εννέα μηνών. Επίσης όπως αναφέρει η διευθύνουσα υπηρεσία ουδέποτε κοινοποίησε τη διορθωμένη τελική επιμέτρηση του έργου στον ανάδοχο. Στο τελικό πόρισμα αναφέρεται ότι η διευθύνουσα υπηρεσία παρέλειψε να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία περί προσωρινής παραλαβής, χρόνος υποχρεωτικής συντήρησης των έργων και οριστικής παραλαβής. Το δε διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ δε συγκρότησε ούτε επιτροπή παραλαβής, μετά την κατάθεση σχετικής ένστασης του αναδόχου, «για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας την οποία μάλιστα απέρριψε σιωπηρά».

Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμής διαφόρων λογαριασμών το πόρισμα, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σημεία, δικαιολογεί τη ΔΕΥΑΜΒ. Επισημαίνεται ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις οφείλονται στις καθυστερήσεις έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, ελλείψει πόρων της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς οι λογαριασμοί αφορούσαν το τμήμα του έργου που χρηματοδοτούσε από δικούς της πόρους.

Οι επιθεωρητές ζητούν να ελεγχθούν πειθαρχικά τα όργανα της τεχνικής υπηρεσίας και το πρώην διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ για όλες τις παραλείψεις και τις παρατυπίες «παρά το γεγονός ότι από αυτές δεν έχει προκληθεί ζημία του δημοσίου».

Σημειώνεται ότι το πόρισμα των Επιθεωρητών εκδόθηκε πριν τις επιμετρήσεις που απέδειξαν ότι το έργο πληρώθηκε 10 εκατομμύρια ευρώ , αλλά αξίζει για 5 εκατομμύρια ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το