Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη λίστα

Nέα οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ

Nέα οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ. Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι με αφορμή την υπόθεση, διάφοροι ασχολήθηκαν με τις κινησεις κατά της φοροδιαφυγής, στις οποίες έπεσε φως χάρη στην άρση του τραπεζικού απόρρητου που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου και με το ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει δύο φορές τη σχετική διάταξη στη Βουλή.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται επίσης ότι κατά την περίοδο της θητείας Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών:

Συγκεντρώθηκαν από τις τράπεζες, χάρη στην άρση του απόρρητου των καταθέσεων, όλα τα στοιχεια για τα εμβάσματα εξωτερικού («λίστα των 54.000») και άρχισαν οι σχετικοί έλεγχοι. Ο κατάλογος των μεγάλων εμβασμάτων διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Συγκροτήθηκε η «λίστα» αυτών που απέκτησαν ακίνητα στο Λονδίνο.

Εστιάσθηκαν οι υπηρεσίες, σε συνεννόηση με την τρόικα, στον έλεγχο όσων περιλαμβάνονται στη «λίστα των 1.700» μεγάλων φορολογουμένων με ακίνητη περιουσία.

Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και

άρχισε να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία κατά των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Εντάθηκαν οι διασταυρώσεις με βάση δείγματα επιλεγμένα αυτόματα από τη ΓΓΠΣ.

Εντάθηκαν και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση του σύνολου των ελληνικών καταθέσεων.

Έγιναν σημαντικά βήματα οργανωτικής ανασύνταξης της φορολογικής διοίκησης (μετατροπή της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων σε Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Εισπράξεων, συγχωνεύσεις ΔΟΥ, ίδρυση μονάδας μεγάλων φορολογουμένων, εισαγωγή κριτηρίων απόδοσης των προϊσταμένων των κρίσιμων υπηρεσιών, φορολογική διαιτησία, φορολογικό πιστοποιητικό, θέσπιση της δυνατότητας χρήσης υπηρεσιών δικηγόρων και ιδιωτών λογιστών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κοκ).

Σε δική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Αυτοί που εδώ και τρία χρόνια ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία, τρέχουν να περιορίσουν την υπόθεση Λαγκάρντ στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου για να καλύψουν τους φίλους τους και τους εαυτούς τους». Ο αγώνας για την αποκάλυψη της αλήθειας και τον καταλογισμό ευθυνών αποτελεί το μεγάλο αίτημα του λαού μας. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, που υπερασπίζεται το φαύλο παρελθόν της, δεν διστάζει να υπονομεύει τη δημοκρατία και να σπέρνει το διχασμό. Ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει την αλήθεια, θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και τη δημοκρατία».

Με φόντο τις εξελίξεις στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ πραγματοποιείται αύριο η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με μια ομιλία, η οποία αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σε σχέση με τις ευθύνες και του Ευ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας.

Το τελευταίο διήμερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επέρριψε ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέροντας ότι, ως υπουργός Οικονομικών, επί ένα εξάμηνο δεν έκανε τίποτα με το CD της λίστας Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του μνημονίου, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για δολοφονικές πολιτικές της κυβέρνησης, επιμένοντας στην κατάργηση των μνημονίων με τους δανειστές.

«Πονοκέφαλοι» στη ΔΗΜΑΡ

Την έντονη ενόχληση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος φαίνεται να συντάσσεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε στην εφημερίδα «Real news» του Σαββάτου ότι «δεν έχει σημασία ποιος καταθέτει μια πρόταση» και «εάν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο το οποίο θεωρούμε εμείς σωστό, προφανώς θα το το ψηφίσουμε».

Ο πληθυντικός «εμείς» που χρησιμοποιεί ο κ. Βουδούρης φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει τον Πάρι Μουτσινά, για τον οποίο επίσης φαίνεται ότι υπάρχει ενόχληση στην Αγίου Κωνσταντίνου, αν και ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν έχει μιλήσει επί του ζητήματος. Λάδι στη φωτιά έριξε, πάντως, το πρωί της Κυριακής ο Οδ. Βουδούρης, καθώς μιλώντας στο Mega τάχθηκε υπέρ της παραπομπής τόσο του Ευ. Βενιζέλου, όσο και του Γιώργου Παπανδρέου. Ευθείες βολές κατά του Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσε νωρίτερα ο Πάρις Μουτσινάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm. ” Aν ο Φώτης Κουβέλης διαγράψει εμένα και τον Οδυσσέα Βουδούρη θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Επίσης ο Πάρις Μουτσινάς άφησε να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόκειται να καταθέσει την πρότασή του για την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται εκτός από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προτείνει την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε ό,τι αφορά, δε, στο Γιώργο Παπανδρέου, από το ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι έχει πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση, ωστόσο από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για το λόγο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προανακριτική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ αφορά αποκλειστικά στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όπως διαμηνύεται, δε, προς όλες τις κατευθύνσεις το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί τη στοχοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Έτσι, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να ελέγξουν το ενδεχόμενο διαρροών βουλευτών κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία μεταξύ όσων προτάσεων κατατεθούν τοποθετείται χρονικά περί της 14 Ιανουαρίου.

«Θέλω να αθωωθώ»

Την ίδια ώρα, στάση αναμονής τηρεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, δεν αποφεύγει να δώσει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει, δηλώνοντας σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ότι άλλος έχει σβήσει τα ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ και μάλιστα γνωρίζει ποιος.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, προς το παρόν δεν έχει σκοπό να κατονομάσει τον υπαίτιο, αναμένοντας την εξέλιξη της έρευνας.

«Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ» φέρεται επίσης να δηλώνει σε συνεργάτες του, σύμφωνα το «Έθνος της Κυριακής. «Δεν αντέχει η λογική την αυτοενοχοποίησή μου, ότι δήθεν έβγαλα τρία ονόματα από τη λίστα, αν ήθελα να το κάνω θα έβγαζα δέκα, για να μη στοχοποιηθώ» δηλώνει στους συνεργάτες τους προαναγγέλλοντας, παράλληλα, ότι ό,τι έχει να πει αναλυτικά σε πολιτικό, νομικό και ανθρώπινο επίπεδο, θα το πει στην Ολομέλεια της Βουλής. Όταν μάλιστα ερωτάται για το αν τα εισοδήματα των συγγενών του εκτός από νόμιμα -κατά δήλωση της κ. Παπακωνσταντίνου- είναι και φορολογημένα, εικάζει πως είναι. Ο πρώην υπουργός, πάντως, φαίνεται πως προετοιμάζεται και οργανώνεται για την Προανακριτική, όπου με βάση όσα υποστηρίζει στους συνεργάτες του «θα έρθει στο φως σειρά στοιχείων προς απάντηση σε όλα τα ερωτήματα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στις φλόγες τέσσερις κάδοι στον Βόλο

Στις φλόγες τυλίχτηκαν τέσσερις κάδοι μετά τα μεσάνυχτα στον Βόλο. Μάλιστα σε ανάρτηση της Τοπικής…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Πρώτος αγώνας εντός έδρας ο αυριανός με τον ΠΑΟΚ Β’ για τη Νίκη

Το πρώτο της παιχνίδι στον Βόλο δίνει αύριο η Νίκη για τη 2η αγωνιστική του…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Αντικαταθλιπτικά και λόγω θεομηνιών – Αύξηση της χρήσης των φαρμάκων στον Βόλο

Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από ψυχικές διαταραχές, οι…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Μαγική εικόνα από το Πήλιο: Τρία δελφίνια εντυπωσιάζουν με τις χορευτικές τους κινήσεις

Τρία δελφίνια εθεάθησαν να παίζουν στα νερά του Μυλοπόταμου στο Πήλιο και να εντυπωσιάζουν με…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Διαμαρτυρία επαγγελματιών και κατοίκων του Κάλαμου – Συνάντηση με τον δήμαρχο, Δεσμεύσεις για έργα αποκατάστασης

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός να προχωρήσει στις…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Στάθης Ρόκας παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937

Την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου υπέβαλε πριν από λίγες…

29 Σεπτεμβρίου 2024