Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Πόλεμος» για τα σκουπίδια

Εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου και στελέχη του ΠΑΜΕ ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το αμαξοστάσιο της Ν. Ιωνίας

«Κινητικότητα» της Εισαγγελίας,  που δεν ολοκληρώθηκε σε επίπεδο παρέμβασης για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων και υπηρεσιακές εντολές της Δημοτικής Αρχής στη Διεύθυνση Καθαριότητας που δεν βρήκαν ανταπόκριση, τουλάχιστον μέχρι αργά το απόγευμα, ήταν το χθεσινό σκηνικό διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Νέα Ιωνία, με τόνους σκουπιδιών να σκεπάζουν τους δρόμους.

Ο Δήμος Βόλου κλήθηκε χθες από την Εισαγγελία  Βόλου να ενημερώσει για την καθαριότητα στη Νέα Ιωνία και να δώσει λύση στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο Δήμος κινήθηκε με υπηρεσιακή αλληλογραφία για να μην έρθει σε σύγκρουση με τους καταληψίες, το ΚΚΕ συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη έξω από το αμαξοστάσιο, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή για την «κινητοποίηση» των εισαγγελικών αρχών.

Χθες το βράδυ, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις των στελεχών της αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκομιδή με τέσσερα απορριμματοφόρα από άλλες δημοτικές ενότητες.

Δικηγόρος έσπευσε να ζητήσει από την Εισαγγελία του Βόλου παρέμβαση για την υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Νέα Ιωνία, όπου τα σκουπίδια «πνίγουν» τους κατοίκους, την ώρα που δεν υπάρχει προκηρυγμένη απεργία.

Η Εισαγγελέας ζήτησε από την Αστυνομία να την ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατούσε στη Νέα Ιωνία, καθώς την αγνοούσε και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος τηλεφώνησε στον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπάζη.

Η κινητικότητα της Εισαγγελίας και ο κίνδυνος διαταγής προκαταρκτικής εξέτασης με κατηγορούμενη τη Δημοτική Αρχή για έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο θορύβησαν τον αντιδήμαρχο, που δεσμεύτηκε ότι θα καθαρίσει η πόλη με απορριμματοφόρα από το Βόλο. Μάλιστα ανέφερε στο διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος ότι ο καθαρισμός της Νέας Ιωνίας άρχισε από την Τρίτη το βράδυ με δύο απορριμματοφόρα που συγκέντρωσαν 60 τόνους σκουπίδια από «ευαίσθητους» χώρους, όπως σχολεία, και θα συνεχιζόταν και χθες κανονικά. Την ώρα που χθες το πρωί δίνονταν οι δεσμεύσεις για καθαρισμό της Νέας Ιωνίας με οχήματα από άλλες Δημοτικές Ενότητες, μεγάλο πρόβλημα με την κίνησή τους αντιμετώπιζαν  απορριμματοφόρα, τα οποία δεν διέθεταν καύσιμα για να κινηθούν.

Η Εισαγγελέας, με την οποία επικοινώνησε ο αντιδήμαρχος ζήτησε από τον κ. Τσαμπάζη να ενημερώσει εγγράφως για το πρόγραμμα καθαρισμού της πόλης.

Ο κ. Τσαμπάζης στη συνέχεια με έγγραφό του ζήτησε από το διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας, για τέταρτη φορά, να ληφθούν μέτρα για την αποκομιδή στη Νέα Ιωνία και λίγη ώρα αργότερα, με την έκδοση έκτακτου  δελτίου καιρικών φαινομένων, ζήτησε να τεθεί όλη η διεύθυνση σε επιφυλακή.

Με έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής της Καθαριότητας κ. Τσιλιός στον προϊστάμενο της Νέας Ιωνίας κ. Τσαλούχα, με τον χαρακτηρισμό «εντέλλεσθε», του ζήτησε να διατάξει όλες τις δυνάμεις και να θέσει όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας σε ετοιμότητα. Αυτονόητη ενέργεια θα ήταν να καθαρίσει η πόλη για να μην πλημμυρίσει, αλλά αυτό δεν έγινε. Επετράπη η έξοδος μόνο σε ένα απορριμματοφόρο, με προσωπικό ασφαλείας.

«Ο κ. Τσαλούχας δεν ανταποκρίθηκε» δήλωσε χθες ο κ. Τσαμπάζης.

«Είναι πολιτικό χύπημα»

Το έγγραφο που έλαβε ο κ. Τσαλούχας ανέφερε: «Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου Ε2072 έγγραφο του αντιδημάρχου Καθαριότητας έγινε παρέμβαση Εισαγγελέα για την αποκομιδή απορριμμάτων στη Δ.Ε. Ν. Ιωνίας. Κατόπιν τούτου, εντέλλεστε για την αποκομιδή απορριμμάτων με την κίνηση όλων των απορριμματοφόρων που είναι σε θέση να κινηθούν και την κατά νόμο απασχόληση των εργαζομένων στις εργασιακές τους υποχρεώσεις».

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας στη Νέα Ιωνία κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του ΚΚΕ, δημοτικούς συμβούλους και Νομαρχιακή και ζήτησε στήριξη περιφρούρησης του αμαξοστασίου. Την ίδια ώρα, η παράταξη του ΚΚΕ στη Λάρισα ανακοίνωσε αναστολή κινητοποιήσεων, για δύο ημέρες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

«Εγώ δεν έχω στα χέρια μου την εισαγγελική παρέμβαση, έχω μόνο το έγγραφο του διευθυντή», δήλωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θ. Τσαλούχας, που άφησε αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής. Όπως ανέφερε «η παρέμβαση δεν είναι του Εισαγγελέα, αλλά έχει στόχο να φοβίσει τους εργαζομένους, για να βγουν να δουλέψουν. Είναι παρέμβαση που γίνεται όχι από τον Εισαγγελέα αλλά από τη Δημοτική Αρχή. Είναι «χτύπημα» πολιτικό, είναι «χτύπημα» για να σταματήσουμε ως αγωνιστές του ΠΑΜΕ. Θέλουν να δείξουν τη δύναμή τους», δήλωσε.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του ζητεί να «σταματήσει τώρα η εισαγγελική παρέμβαση  στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ».

Σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:

«Η παρέμβαση του Εισαγγελέα για να καταστείλει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση, για να περάσει τα μέτρα της Ε.Ε. και της πλουτοκρατίας, θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους, και το καρότο, αλλά και το μαστίγιο! Πηγαίνει μαζί με την τρομοκράτηση και τους εκβιασμούς, ώστε να υποταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι για να πληρώσουν εκείνοι την καπιταλιστική κρίση.

Αυτουργός της εισαγγελικής παρέμβασης είναι ξεκάθαρα η Δημοτική Αρχή και ο κατά τα άλλα… αριστερός δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης. Δεν είναι «αυτεπάγγελτη». Είναι η συνέχεια της στάσης της Δημοτικής Αρχής που αποδεικνύει ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά τοποτηρητής και μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών στην πόλη, ακριβώς επειδή πίσω και μαζί με τις απολύσεις έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η πλήρης μετατροπή των υπηρεσιών των Δήμων σε Α.Ε. Η στάση του δημάρχου είναι ακόμα μια τρανή απόδειξη της «κυβερνώσας αριστεράς».

Στοχοποιούν τη Ν. Ιωνία ακριβώς επειδή θέλουν να στοχοποιήσουν την ανυπότακτη γραμμή του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Εξάλλου, με τους συνδικαλιστές των υπόλοιπων παρατάξεων στο Δ.Σ. έχει αποκαλυφθεί ότι τα έχουν βρει, δρουν από κοινού για την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το