Photo Gallery, Τοπικά

Πυροφυλάκιο στην Οθρυ μετατράπηκε σε ξενώνα;

Προσφυγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από αυτοψία στο χώρο

 

 

 

Σοβαρό ζήτημα αυθαίρετης ξύλινης κατασκευής 100 τ.μ. πάνω σε πυροφυλάκιο στο όρος Όθρυς φαίνεται να προκύπτει από αυτοψία που διενεργήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στο πλαίσιο προετοιμασίας του Νομού και θωράκισής του απέναντι στις πυρκαγιές ενόψει του καλοκαιριού. Ο χώρος μάλιστα είναι περιφραγμένος και με κλειδαριές και δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πυροσβέστες, οι οποίοι πρέπει να εγκατασταθούν εκεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη η Πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου έχει προχωρήσει σε ενέργειες με έγγραφα και προσφυγές προς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας της Υπηρεσίας, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον Δήμο Αλμυρού, την Πολεοδομία και την Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων. Παράλληλα έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία Βόλου.

Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τονίζεται πως στις 16 Απριλίου 2011, ημέρα Σάββατο, στις 10 το πρωί, έγινε αυτοψία από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Βόλου στο πυροφυλάκιο στη θέση «Τσατάλι» στο όρος Οθρυς, καθώς από τις αρχές Μαΐου η υπηρεσία θα προχωρήσει την τοποθέτηση εποχικών πυροσβεστών σε παρατηρητήρια στο πλαίσιο της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στο πυροφυλάκιο έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη ορόφου και σοφίτας, σε βάσεις από μπετόν και κοιλοδοκούς, ξύλινης κατασκευής 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, πάνω στο ήδη υπάρχον πυροφυλάκιο, το οποίο είναι 20 τ.μ. Ο χώρος, όπως διαπιστώθηκε, έχει περιφραχθεί με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 1,5 μέτρου και υπάρχει πόρτα με κλειδαριές ασφαλείας. Υπάρχει πινακίδα που αναγράφει «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας». Επειδή, αναφέρεται, ο χώρος είναι περιφραγμένος και υπάρχει πόρτα με κλειδαριές δεν είναι δυνατή η αυτοψία στο εσωτερικό του χώρου της αυθαίρετα κατασκευασμένης προσθήκης και δεν μπορεί να διαπιστωθεί τι υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο.

Όπως τονίζεται στα έγγραφα, η οργάνωση Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν δράσει» αρνείται να παραχωρήσει τα κλειδιά για την είσοδο των πυροσβεστών στο χώρο με συνέπεια να παρακωλύει την υλοποίηση του επιχειρησιακού αντιπυρικού σχεδιασμού της Πυροσβεστικής στον οποίο έχει ενταχθεί το πυροφυλάκιο και κρίνεται απαραίτητη η επάνδρωση του άμεσα.

Στο έγγραφο επισυνάπτονται και φωτογραφίες από το πυροφυλάκιο, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  σε έγγραφο με υπογραφή του γενικού γραμματέα κ. Μπούφη καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν εξηγήσεις και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Παράλληλα η ίδια γραμματεία με έγγραφό της προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τονίζει πως «το πυροφυλάκιο στο «Τσατάλι» στο όρος Οθρυς δεν έχει παραχωρηθεί με κανέναν τρόπο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην εθελοντική ομάδα με την επωνυμία «Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν δράσει»», καθώς αυτό δεν ανήκει στην κυριότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβεί σε άρση της παραχώρησης αυτού. Επίσης αναφέρεται πως η απόφαση ένταξης της εθελοντικής ομάδας «Εν δράσει» στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν την νομιμοποιεί να προβεί σε ενέργειες που παρακωλύουν την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι τα πυροφυλάκια παραχωρήθηκαν προς χρήση στην Πυροσβεστική από τα κατά τόπους Δασαρχεία το 1998 όταν ανατέθηκε με Νόμο η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα. Έκτοτε τα πυροφυλάκια χρησιμοποιούνται από τα πυροσβεστικά κλιμάκια κυρίως ως παρατηρητήρια τους θερινούς μήνες, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, και σε αυτά εγκαθίστανται εποχικοί πυροσβέστες.

Για την φετινή περίοδο στο Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνουν εργασία από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου 113 εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι και τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης ανάλογα με τον σχεδιασμό της τοπικής πυροσβεστικής διοίκησης. ‘

Όπως έγινε γνωστό, στις 15 Απριλίου και στο πλαίσιο της οργάνωσης για την αντιπυρική περίοδο, έγιναν αυτοψίες από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Μαγνησίας σε πυροφυλάκια και άλλες εγκαταστάσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή του σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Βόλου που επιχείρησε αυτοψία βρήκε στο πυροφυλάκιο της Οθρυος την προαναφερόμενη κατασκευή.

Ο πρόεδρος της εθελοντικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Αλμυρού «Εν δράσει» κ. Χρ. Καραζούπης υποστήριξε, ερωτηθείς σχετικά, πως την κατασκευή έκανε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τον Δήμο Αλμυρού, που διαθέτουν κλειδιά για είσοδο στο συγκεκριμένο χώρο. Θεωρεί κακοήθεις τις καταγγελίες περί αυθαίρετης κατασκευής και αναφέρει πως θα γίνει προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σε συνέντευξη του κ. Καραζούπη σε περιοδικό που εκδίδει η εταιρία τσιμέντων Ηρακλής και κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναφέρει πως «με την αποκλειστική συνδρομή του εργοστασίου συντηρήθηκε και επισκευάστηκε το πυροφυλάκιο στην Οθρυ».

Αξιοσημείωτη είναι χθεσινή αναφορά του υπευθύνου της πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόλου κ. Χαρ. Τσαμπάζη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου πως «για την πυροπροστασία χρειάζονται πυροφυλάκια και όχι ξενοδοχεία…».

Τούλα Κεκάτου

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το