Photo Gallery, Τοπικά

Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Συναγερμός μετά τις δυο νέες εκρήξεις στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα


Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 8,9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι

ΤΟΚΙΟ, 14.

Δύο ήταν τελικά οι εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών. Έντεκα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά, όμως συναγερμός έχει σημάνει και για τον αντιδραστήρα 2.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης.

Οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 έχουν μείνει εκτεθειμένοι στον αέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τήξης. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα ανακοίνωσε ότι άρχισε να διοχετεύεται νερό.

Όσον αφορά στους αντιδραστήρες που βρίσκονται στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκοσίμα Νταϊνι, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.
Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία.
Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.
Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.
Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάση θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.
Παράλληλα, μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.
Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν διοχετεύσει προληπτικά 230.000 δόσεις ιωδίου σε κέντρα φιλοξενίας Ιαπώνων ως μέσο προφύλαξης για ενδεχόμενη έκθεση σε ραδιενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).Η Υπηρεσία αναφέρει, επικαλούμενη πληροφορίες που έχει λάβει από την ιαπωνική κυβέρνηση, ότι έχουν απομακρυνθεί περίπου 185.000 πολίτες από περιοχές που βρίσκονται κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς που επηρεάστηκαν από τον πανίσχυρο σεισμό της Παρασκευής.

Επισημαίνεται ότι η διάθεση του ιωδίου έγινε προληπτικά.

Στο μεταξύ, Έλληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και υποστηρίζουν πως από τις εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας δεν πρόκειται να επηρεαστεί η χώρα μας από την εκλυόμενη ραδιενέργεια.

Δύο νέες εκρήξεις

Το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών και ακολούθησαν δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου (το εργοστάσιο διαθέτει συνολικά έξι αντιδραστήρες). Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν εννέα άτομα, ενώ ένας αγνοείται. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση και για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί παραμένει ανησυχητική και πως οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιορίσουν τη ζημιά. Νωρίτερα η TEPCO είχε ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα ξεπέρασαν το επίπεδο ασφάλειας, αλλά αυτό δεν αποτελεί «άμεση απειλή» για την δημόσια υγεία.

Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί και δέκα χιλιομέτρων γύρω από το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊνί.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές εκρήξεις.

Η ίδια Υπηρεσία κατέταξε το επεισόδιο στην βαθμίδα 4 της διεθνούς επταβάθμιας κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών επεισοδίων. Παράλληλα η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε σήμερα ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Βοήθεια από ΗΠΑ και Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως ομάδα ειδικών έχει σταλεί στο Τόκιο, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί στα πυρηνικά από την Υπηρεσία Ενέργειας και Υγείας, αλλά και της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας (NRC).

«Τα μέλη της NRC είναι ειδικοί σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν τους Ιάπωνες συναδέλφους τους» επισήμανε ο ίδιος.

Επίσης, η ρωσική εταιρία Rosatom προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη 75 Ρώσοι διασώστες βρίσκονται στη χώρα.

Αλληλεγγύη Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε σήμερα την αλληλεγγύη του προς την Ιαπωνία, που χτυπήθηκε από το χειρότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της, υποσχόμενος και πάλι να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο Τόκιο.
«Ραγίζει η καρδιά μου βλέποντας τις εικόνες της καταστροφής στην Ιαπωνία», είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του σε ένα σχολείο του Άρλινγκτον, στα προάστια της Ουάσινγκτον.
«Είπα στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (Ναότο Καν) ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια, σε μια περίοδο που η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές καταστροφές. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Ιάπωνες στις δύσκολες ημέρες που αναμένονται», πρόσθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το