Πολιτική

«Πυρετός» διεργασιών για το ελληνικό χρέος

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, πριν το τετ-α-τετ με τον Α. Σαμαρά

«Πυρετός» διεργασιών είναι σε εξέλιξη μία εβδομάδα πριν τις επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο (24/8) και στη συνέχεια με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, εν μέσω διαρροών, δημοσιευμάτων και μηνυμάτων για το θέμα της Ελλάδας.

Πηγή που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, ανέφερε ότι μία ημέρα πριν από το «τετ α τετ» του κ. Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο, η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο, με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν «στις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου». Επί τάπητος θα τεθεί και η σύρραξη στη Συρία.

Όσον αφορά στις συναντήσεις που θα έχει σε Βερολίνο και Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ζητήσει διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, έτσι ώστε η ετήσια μείωση του ελλείμματος να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 2,5% που προβλέπεται τώρα. Πηγές ωστόσο στην Αθήνα διευκρίνιζαν για το δημοσίευμα ότι προς το παρόν είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Επικαλούμενη έγγραφο που έχει στη διάθεσή της, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη 20 δισ. ευρώ, καθώς η ετήσια μείωση του ελλείμματος το 2013-2014 θα είναι μικρότερη του αναμενομένου. Το κόστος, όμως, της επιμήκυνσης θα καλυφθεί χωρίς νέα επιβάρυνση των εταίρων και όπως υποστηρίζεται, τα χρήματα θα βρεθούν από το υπάρχον δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκδόσεις εντόκων γραμματίων και, όπως ευελπιστεί η Αθήνα, την αναβολή της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου που είχε λάβει από Ε.Ε. και ΔΝΤ από το 2016 στο 2020.

Αναλυτικότερα, τα πρώτα οκτώ δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ισχύον δάνειο του ΔΝΤ, έξι με επτά δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων και τα υπόλοιπα πέντε με έξι δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από καθυστέρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στην έναρξη αποπληρωμής των 60 δισ. ευρώ που είχε λάβει στο πρώτο πακέτο διάσωσης με δάνεια Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος διεμήνυσε ότι «για την κ. Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση, αυτό που ισχύει είναι το «μνημόνιο κατανόησης» όπως συνήφθη» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει το Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει «τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής απόφασης».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, στις 24 Αυγούστου, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η καγκελάριος θα ακούσει αυτά που έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», αλλά βάση της βοήθειας, επανέλαβε, είναι το μνημόνιο.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας. Αφήνοντας ανοικτό το θέμα της παράτασης, σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι χάθηκε χρόνος με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξουν βασικές αλλαγές στο μνημόνιο.

Περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα ζήτησε και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος σε δηλώσεις του από την Κω όπου παραθερίζει, απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς πολιτικούς να σταματήσει η επιθετική ρητορεία σε βάρος της Ελλάδας.

Ωστόσο σε δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του έκδοσή, υπό τον τίτλο η «Επιστροφή της Σιδηράς Καγκελαρίου», το Spiegel επισημαίνει εν όψει της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο, ότι η Αγγελα Μέρκελ δεν μπορεί να προχωρήσει σε παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα για λόγους ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Λίγοι στο Βερολίνο ή άλλες πρωτεύουσες των χωρών της ευρωζώνης πιστεύουν ακόμη ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική, σημειώνεται μεταξύ άλλων και στο ίδιο πλαίσιο εκτιμάται πως η χρεοκοπία για την Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Σε άλλο δημοσίευμα του Der Spiegel γίνεται λόγος για αποτυχία της κ. Μέρκελ να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. «Εάν ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος», σημειώνεται χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνεται η εκτίμηση η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «αδυναμία» του Πρωθυπουργού να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του εν όψει των συναντήσεων του Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παραμένει «δογματικά προσηλωμένος στη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο». «Η συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής που έχει σε πρώτο πλάνο την περικοπή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών καθώς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένος στους δανειστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Προειδοποιεί τέλος ότι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα «που θα ανατρέπουν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης λογικής, στη βάση της οποίας διαμορφώθηκε η Ευρωζώνη», η κρίση «θα βαθαίνει με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών».

Η Χρυσή Αυγή

«Στόχος των πιστωτών και του μνημονίου δεν είναι η σωτηρία, αλλά η διάλυση της Ελλάδος και η φτηνή εξαγορά του πλούτου της. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που θα έθετε ένας σοβαρός πρωθυπουργός σε Βερολίνο και Παρίσι», ήταν το σχόλιο της Χρυσής Αυγής εν όψει των επαφών του Πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ΚΚΕ

Για «νέες θυσίες που επιβάλλονται ασταμάτητα στο λαό προς υπεράσπιση των καπιταλιστικών κερδών και της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ» κάνει λόγο το ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει ο Περισσός, αυτές τις θυσίες πρέπει να φοβάται ο λαός και όχι την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως αναφέρει, η ΕΕ και το κοινό νόμισμα «ταλανίζονται από την κρίση και τις αντιθέσεις.»

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το