Photo Gallery, Τοπικά

«Πυρά» κατά ΟΛΒ για τη μαρίνα στο Κορδόνι

Από τις παρατάξεις χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Πυρ ομαδόν» στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, από όλες τις παρατάξεις, εναντίον του Οργανισμού Λιμένος, που επιμένει για χωροθέτηση μαρίνας στο Κορδόνι.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στήριξαν τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι προτάσεις του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος και του μελετητή, δεν έπεισαν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες ο Δήμος θα συζητήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θα προτείνει, όπως οφείλει, χωροθέτηση μαρίνας, γι’ αυτό και ο Οργανισμός Λιμένος πρέπει να αλλάξει την πρότασή του ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση.

Ο κ. Δερβένης, βασικός εισηγητής εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, τόνισε ότι η τροποποιημένη μελέτη που κατέθεσε ο ΟΛΒ για την κατασκευή μαρίνας στο Κορδόνι δεν διορθώνει κανένα πρόβλημα, καθώς οι βαριές κατασκευές για τη δημιουργία μαρίνας, παραμένουν στο ωραιότερο σημείο της πόλης, το οποίο θα αλλοιωθεί.

«Με τα όσα μας παρουσιάστηκαν διαπιστώνουμε ότι πλήττεται και η ίδια η λειτουργικότητα της μαρίνας, τμήματα της οποίας διασκορπίζονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δεν μπορεί να υποστηρίζει η μελέτη ότι η στάθμευση θα γίνεται σε παρακείμενους από το Κορδόνι ιδιωτικούς χώρους. Έλεος…», δήλωσε ο  εισηγητής  και τόνισε ότι η μελέτη που κατέθεσε ο ΟΛΒ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Η μελέτη αναδεικνύει την ακαταλληλότητα του σημείου για τη χωροθέτηση της μαρίνας και οι μελετητές αγνοούν το δημοτικό συμβούλιο για κατάθεση εναλλακτικών λύσεων» είπε και επανέλαβε πως η μαρίνα θα μπορούσε να χωροθετηθεί σε ακτογραμμές από το Σωρό μέχρι τη Νέα Αγχίαλο.

Τις ευθύνες για το αδιέξοδο τις επέρριψε στην εμμονή του ΟΛΒ και όχι στους μελετητές, στους οποίους, όπως είπε, δεν δίνεται κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος θα ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  να εγκρίνει όλα τα έργα του λιμανιού, αλλά όχι τη χωροθέτηση της μαρίνας.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Μουλάς συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Δερβένη και δήλωσε πως η φυσιογνωμία της παραλίας δεν μπορεί να αλλοιωθεί αλλά να προφυλαχθεί.

«Δεν μπορείς στο καλύτερο σημείο της πόλης να δημιουργήσεις μια επένδυση που δεν θα αποφέρει τίποτα», δήλωσε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Γ. Πρίγκος τόνισε πως υπάρχει διάθεση για συνεργασία με το Δήμο.

Υπερασπίστηκε την πρόταση για μαρίνα στο Κορδόνι και παρέθεσε τεχνικά στοιχεία που συνηγορούν με την άποψή του, ότι η υποδομή πρέπει να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο και όχι σε άλλο τμήμα του λιμανιού.

Ο μελετητής του έργου τόνισε, πως εάν μεταφερθούν οι επιβαρυντικές δραστηριότητες του λιμανιού από την πρώτη προβλήτα, το έργο μπορεί να χωροθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο ή να επεκταθεί.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΟΛΒ, ενώ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αναγνώστου δήλωσε, πως το ΤΕΕ διαφωνεί στη χωροθέτηση της μαρίνας για κυκλοφοριακούς λόγους. Ωστόσο τόνισε πως η μαρίνα πρέπει να χωροθετηθεί στο λιμάνι και εντός της πόλης του Βόλου. Υποστήριξε επίσης ότι η μαρίνα μπορεί να χωροθετηθεί στο Τελωνείο, εφόσον απομακρυνθούν οι επιβαρυντικές δραστηριότητες, όπως το σκπραπ, καθώς η μαρίνα δεν μπορεί να γειτνιάζει με υποδομές που παρουσιάζουν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΟΛΒ, όταν ρωτήθηκε πότε θα απομακρυνθούν οι επιβαρυντικές δραστηριότητες από το λιμάνι, απάντησε πως απαιτούνται χρήματα που δεν υπάρχουν.

«Απορώ, ποιοι και για ποιο λόγο επιμένουν στη χωροθέτηση της μαρίνας στο Κορδόνι, όταν η επιλογή είναι αδιέξοδη. Η λογική πως έχουμε ένα χώρο και πρέπει να τον καταστρέψουμε, όπως συνέβη με το Νοσοκομείο, δεν θα επαναληφθεί. Δεν θα επαναλάβουμε μοιραία λάθη και ούτε θα παραιτηθούμε από τη μεταφορά των οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι», δήλωσε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΟΛΒ, ως μη όφειλε, πρότεινε παράταση για μια τετραετία των οχλουσών δραστηριοτήτων στο λιμάνι.

«Δεν καταργούμε την παραλία. Αυτό είναι δεδομένο», είπε, με το μελετητή να παραδέχεται ότι δεν έγινε διερεύνηση για χωροθέτηση της μαρίνας, εκτός λιμενολεκάνης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Νίκου, δεν ενέκρινε τις προτάσεις του ΟΛΒ και τόνισε ότι δεν χρειάζεται να έρχονται στο Βόλο με τα σκάφη τους όσοι θέλουν να επιδεικνύουν τα πλούτη τους.

Ο κ. Μολοχίδης, εκ μέρους της παράταξης Δρόμοι Συνεργασίας, ζήτησε να αλλάξει η χωροθέτηση της μαρίνας  και συμφώνησε με τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του ΟΛΒ.

Επίθεση στον κ. Πρίγκο εξαπέλυσε ο κ. Κλημόπουλος, λέγοντας πως ένας διορισμένος δεν μπορεί να αποφασίζει για την πόλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το