Κατηγορίες: Πολιτική

Πυρά και εκ των έσω για τον προϋπολογισμό

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής


ΑΘΗΝΑ, 21.

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2011 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι πρόεδροι των κομμάτων βρίσκονται σε θέση μάχης, καθώς η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σήμερα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης και κριτική από «πράσινους» βουλευτές για τους οικονομικούς της χειρισμούς.

Για την αξία των «όχι» στην πολιτική μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011. Κι ας τον θεωρεί αναξιόπιστο. Δεν έλειψαν οι επικρίσεις για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Έκτορας Νασιώκας πρότεινε να μην πάρουν για δύο χρόνια την κρατική επιχορήγηση τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε, επίσης, να μην πληρώνονται οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές. Άσκησε κριτική στα μέλη της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ο λογαριασμός δύσκολα βγαίνει με τη βαθιά ύφεση που βρίσκεται η χώρα γιατί δεν υπάρχουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Έντονες επιφυλάξεις για τον προϋπολογισμό εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου.

«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο Προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Ολομέλειας.

Υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος. Κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί πιο σκληρά με τους δανειστές του κράτους, να ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να βελτιώσει το «μάναντζμεντ» της κεντρικής διοίκησης.

Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι στηρίζει τη συλλογική προσπάθεια πρόσθεσε, όμως, πως «στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη. Ορισμένα ‘όχι’, έχουν μεγαλύτερη αξία για την συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα ‘ναι’«.

Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι η κοινωνία σε πολλές περιπτώσεις δεν νιώθει πως τα μέτρα είναι και δίκαια, αναφέροντας ως παράδειγμα την περικοπή μισθών και δώρων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, την αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την έλλειψη ελέγχου των «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της Ν.Δ. είπε πως «πράγματι μπορεί να γίνει κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απ’ το Σεπτέμβριο και μετά», αλλά τους κατηγόρησε ότι « βουλιάξατε το καράβι και μας καταγγέλλετε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με 9 μποφόρ».

Επικριτικός για την κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, λέγοντας μάλιστα ότι έχει ζητήσει να δει τον πρωθυπουργό, χωρίς να λάβει απάντηση από το Μαξίμου. Δήλωσε ότι «συνειδησιακά» δεν θα μπορούσε να δεχτεί μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ήταν αναγκαίο κακό. Διευκρίνισε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, λέγοντας, «η κυβέρνηση έχει πάρει πολλά μέτρα, ας της δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία». Μιλώντας αργότερα στο δελτίο ειδήσεων του Mega, προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, υποστηρίζοντας ότι μίλησε για «ακόμη μία» και όχι για «τελευταία» ευκαιρία.

Αντίθετος στη μείωση μισθών εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Λιντζέρης. «Οι πολίτες δεν αντιστρατεύονται τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές η οριζόντια μείωση των μισθών».

«Είναι η ψυχή μας και αν το χάσουμε, θα είναι σαν να παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο», είπε για το κοινωνικό κράτος ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης.  Άφησε αιχμές για τις διαγραφές βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.»Αναρωτιέμαι πόσο μακριά είναι η κοινοβουλευτική μας λειτουργία από τη δυνατότητα ενός βουλευτή να μην ψηφίζει ένα νομοσχέδιο, και να μη θεωρείται αυτό συνωμοσία ή πτώση της κυβέρνησης», είπε.

Οικουμενική κυβέρνηση, αν συνεχιστεί η ίδια κοινωνική αναστάτωση και του χρόνου, πρότεινε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός – όπως είπε – ότι ο λαός δεν πιστεύει στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, όπως πίστευε δίνοντας τη ζωή του το ’40.

Πυρά της αντιπολίτευσης

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το οικονομικό επιτελείο σύντομα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, επιβάλλοντας και άλλα εισπρακτικά μέτρα. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «με το νέο αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε επιβεβαιώνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση». Η ύφεση, τόνισε, «αποτελεί πολιτική επιλογή της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος ή του χρέους».

Προϋπολογισμό «εικονικής πραγματικότητας» χαρακτήρισε εξάλλου σε δήλωσή του τον προϋπολογισμό του 2011, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ρηγίλλης για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, «ώστε να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Επικρίσεις διατύπωσαν όλοι οι τομεάρχες της ΝΔ στη διάρκεια των ομιλίων τους στη Βουλή. Την ανησυχία του για τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό για την Άμυνα, που αγγίζουν το 20%, εξέφρασε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ενώ ο Χρήστος Ζώης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει αξιοποιήσει παρά ελάχιστα το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Αμφισβήτησε εξάλλου τις κυβερνητικές εξαγγελίες για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε για «απίστευτο αλαλούμ» στο χώρο ευθύνης του, ενώ ο υπεύθυνος του τομέα της ΝΔ για την Προστασία του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σημείωσε πως όλες οι οικονομίες που έχουν επιτευχθεί στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου υπουργείου – 200 εκατ. περίπου – προέρχονται από τον κωδικό της μισθοδοσίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως και οι δέκα Προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών έχουν πέσει έξω, οπότε «η συζήτηση την οποία κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα, ενέχει πολλά στοιχεία εικονικής πραγματικότητας».

Την τιμωρία όσων ευθύνονται για την κρίση ζήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος.

«Είμαι 20 χρόνια βουλευτής, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάποιοι ένθεν και ένθεν μου τσαλάκωσαν το όνειρο, ευτέλισαν την πολιτική και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν θα φύγω από την πολιτική και δεν θα ησυχάσω, αν δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», υποστήριξε. Όπως είπε, οι πολίτες θέτουν βασανιστικά ερωτήματα, όπως «ποιοι έφαγαν τα λεφτά» και «αν θα επιστραφούν τα κλεμμένα».

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή και η βουλευτής του ΚΚΕ και Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου, επικρίνοντάς την, μεταξύ άλλων, ότι με τις πολιτικές της συνθλίβει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια. Ακόμα μίλησε για θράσος του ΔΝΤ που εκτοξεύει απειλές για νέα σκληρότερα μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι το μνημόνιο σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, αλλά μόνο των τραπεζιτών και του κεφαλαίου.

«Τα λεφτά της τρόικας είναι εξαιρετικά ακριβά. Αυτό ας το συνειδητοποιήσουν όλοι» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. «Αν κάποιος έχει εναλλακτική λύση, να μας την πει και να πάμε τώρα να τα πάρουμε. Δυστυχώς εδώ μας οδήγησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την αλόγιστη, οικονομική τους πολιτική», επισήμανε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Aπό την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αξιοποίηση επικοινωνιακών «κλειδιών» όταν μιλά για «χρεοκοπία» και «ανάκαμψη το 2012» λέγοντας ότι κάνει «ασκήσεις θάρρους» για την «περήφανη» προσπάθεια του ελληνικού λαού που αντέχει, και ανακοινώνει διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να τις εξηγεί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου – Ποιοι αναβαθμίζονται

Νέα πρόσωπα στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, με αναβαθμίσεις και νέα ονόματα. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι…

19 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΝ: Διαψεύδει την αύξηση των τιμών σε νερό, μπύρα, γάλα και αναψυκτικά

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαψεύδει, κατηγορηματικά, την ύπαρξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία…

19 Ιουνίου 2024

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ

Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων…

19 Ιουνίου 2024

Σύλληψη 33χρονου για κακοποίηση ζώου – Βούτηξε το κεφάλι γάτας σε ποτήρι με μπίρα

Ένας 33χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ύστερα από καταγγελία ότι βούτηξε το κεφάλι μίας αδέσποτης γάτας…

19 Ιουνίου 2024

Έσβησε η πυρκαγιά στη Γαύριανη – Τεράστια κινητοποίηση από όλη τη Θεσσαλία

Δασική έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα…

19 Ιουνίου 2024

Εφιάλτης για ζευγάρι εργατών γης – Τους έβαλαν σε αμάξι, τους λήστεψαν και βίασαν τη γυναίκα

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία έχει καταθέσει ζευγάρι στην Αχαΐα με τις αρχές να έχουν εξαπολύσει…

19 Ιουνίου 2024