Photo Gallery, Τοπικά

Πτώση τιμών μέχρι και 20% στη φοιτητική στέγη

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες ένα καινούριο, κεντρικό δυάρι θα έχει τιμή ενοικίασης γύρω στα 350 ευρώ, ενώ ένα δυάρι δεκαετίας και πλέον θα έχει τιμή περίπου 280-300 ευρώ

Μείωση στα φοιτητικά ενοίκια στο Νομό Μαγνησίας μέχρι και 20% αναμένεται για φέτος. Η μείωση έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση και την αδυναμία των γονέων να πληρώσουν πολύ ακριβά μισθώματα. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει για τους ιδιοκτήτες ο κίνδυνος της καθυστέρησης ή και της μη καταβολής των ενοικίων. Σε ένα τέτοιο κλίμα οι τιμές αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω.

Η μεγάλη κινητικότητα για την ενοικίαση φοιτητικής στέγης αναμένεται να υπάρξει στο Βόλο αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και οι φοιτητές γνωρίζουν, σε ποια πόλη θα σπουδάσουν.

Προς το παρόν κάποια τηλεφωνήματα γίνονται από γονείς προς τα μεσιτικά γραφεία, περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, καθώς φέτος η πορεία των βάσεων προμηνύει μεγάλες ανατροπές.

Το κυρίαρχο ερώτημα, όμως, είναι προς τα πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Μαγνησίας κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου είπε ότι η κίνηση φέτος αναμένεται να είναι πτωτική και οι τιμές σε σχέση με πέρυσι θα είναι μειωμένες μέχρι και 20%. Οπωσδήποτε η κρίση διαδραματίζει μεγάλο ρόλο για την πτώση των τιμών και οι ιδιοκτήτες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε και οι οικογένειες των φοιτητών να μπορούν να ανταποκρίνονται στην εξόφληση των ενοικίων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης, αλλά όλοι οργανώνονται ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής, οπότε και οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους θα μπουν στην αναζήτηση ενός σπιτιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πόλη του Βόλου θα έρθουν και φέτος γύρω στους 1.000 πρωτοετείς φοιτητές.

Πού, όμως, αναμένεται να κυμανθούν σε γενικές γραμμές οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων; Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες ένα καινούριο, κεντρικό δυάρι θα έχει τιμή ενοικίασης γύρω στα 350 ευρώ, ενώ ένα δυάρι δεκαετίας και πλέον θα έχει τιμή περίπου 280-300 ευρώ. Επίσης η τιμή στις καινούριες γκαρσονιέρες μπορεί να αγγίζει τα 250-280 ευρώ, ενώ στις παλιές γύρω στα 200 ευρώ.

Βέβαια, υπάρχουν και τα τριάρια με τιμή γύρω στα 350 ευρώ, τα οποία εξυπηρετούν ανάγκες συγκατοίκησης δύο φοιτητών.

Πάντως, για ακόμη μια χρονιά οι περισσότεροι φοιτητές θα επιδιώξουν να νοικιάσουν ένα σπίτι στο κέντρο του Βόλου και μεταξύ των οδών Αναλήψεως-Μεταμορφώσεως-Κασσαβέτη. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό θα κινηθεί προς τα δυάρια, ώστε να έχει μεγαλύτερη άνεση. Όμως λόγω της κρίσης δεν αποκλείεται να αυξηθούν και οι φοιτητές που θα αναζητήσουν μια γκαρσονιέρα ακόμη και 150 ευρώ στο πλαίσιο της εξασφάλισης της στέγης.

Βέβαια, πέρα από αυτές τις εκτιμήσεις, υπάρχει και ο παράγων της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή. Εξάλλου, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να χαμηλώσει ακόμη περισσότερο την τιμή, αρκεί να είναι σίγουρος ότι ο ενοικιαστής θα του καταβάλει το μίσθωμα κάθε μήνα, χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ζητούν αυτονομία θέρμανσης

Η κτηματομεσίτρια κ. Σοφία Χαλκιά ανέφερε πως αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει μεγάλη προσφορά όσον αφορά στις γκαρσονιέρες. Βέβαια, οι φοιτητές επικεντρώνονται περισσότερο στα δυάρια τα οποία δεν μένουν για πολύ ξενοίκιαστα αλλά και στα τριάρια, όταν πρόκειται για συγκατοίκηση.

Η ίδια αναφέρθηκε στις νέες τάσεις που έχουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές, τονίζοντας πως οι φοιτητές θέλουν το δυάρι να είναι καινούριο και να βρίσκεται στο κέντρο. Επίσης πλέον θέλουν το σπίτι να έχει αυτονομία θέρμανσης φυσικού αερίου, ενώ ζητούν και ενδελεχή έλεγχο των κοινοχρήστων. Εξάλλου, τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, τι θα πληρώνουν μηνιαίως.

Η τάση που υπήρχε μέχρι και το 2008, δηλαδή οι γονείς να αγοράζουν το ακίνητο που μένει το παιδί τους, πλέον έχει εκλείψει.

Αναφορικά με τη συγκατοίκηση, οι κτηματομεσίτες αναμένουν αυτή τη χρονιά για να δουν αν θα υπάρχει επέκταση του φαινομένου.

Για αρκετούς φοιτητές ρόλο παίζει και ο όροφος του διαμερίσματος, για λόγους προφύλαξης από την εγκληματικότητα.

Ακόμη υπάρχει η τάση οι ιδιοκτήτες να βάζουν ενοικιαστήρια σε τρίτες πολυκατοικίες, καθώς το δικό τους σπίτι που θέλουν να ενοικιάσουν, μπορεί να μην έχει πρόσβαση και αμεσότητα από τους γονείς.

Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης κ. Δημήτρης Τζαμτζής υπογράμμισε πως σε σχέση με πέρυσι οι τιμές έχουν πέσει γύρω στο 15-20%. Μάλιστα η πτώση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχαν οι φόροι, τα χαράτσια που ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες. Εξάλλου, ακόμη και το ενεργειακό πιστοποιητικό που παραλαμβάνουν αρκετοί ιδιοκτήτες, είναι ένα έμμεσο χαράτσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάποιος μπορεί να βρει καινούριο δυάρι διαμέρισμα και στην τιμή των 280 ευρώ πλέον.

Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου συνέστησε τους γονείς να απευθύνονται σε κτηματομεσιτικά γραφεία που όντως έχουν αυτό το σκοπό λειτουργίας, για να μην εξαπατηθούν. Γιατί έχει διαπιστωθεί, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να προκαταβάλλουν οι γονείς ένα ποσό στο μεσίτη για να τους δείξει ένα σπίτι, και τελικά ο τελευταίος να μην εμφανίζεται καθόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το