Πτώση στις βάσεις

Αναμένεται στις περισσότερες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πτώση αναμένεται στις περισσότερες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μεγαλύτερη στα περιφερειακά ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, όπου πιθανόν να φτάσει και τα δυο χιλιάδες μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, η Ιατρική της Αθήνας, αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Μικρή από 100 έως 300 μόρια φαίνεται ότι θα είναι η πτώση στις φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στις Πολυτεχνικές και τις σχολές πληροφορικής της περιφέρειας.

Πτωτικά θα κινηθούν όπως φαίνεται και τα οικονομικά τμήματα λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα και περισσότερο στην περιφέρεια.

Παρά τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης τα παιδαγωγικά τμήματα φαίνεται ότι θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία αφού δεν έχουν πια επαγγελματική απορρόφηση και αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση από 500 έως χίλια μόρια. Οριακά ανοδικά θα κυμανθούν όπως όλα δείχνουν οι νομικές, και τα τμήματα ψυχολογίας και φιλολογίας.

Η βαθμολόγηση των γραπτών συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, ώστε να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες έως τη λήξη του διδακτικού έτους στο τέλος του μήνα και να μην απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για αμοιβές εκπαιδευτικών.

 

Ολοκληρώθηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις

ΕΠΑΛ: Αυλαία με βατά θέματα 

Με βατά θέματα έληξαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού Μαγνησίας και πανελλαδικά, ενώ οι υποψήφιοι από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουνίου θα κληθούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η αποχή των υποψηφίων κυμάνθηκε μεταξύ 16-20%. Στο μεταξύ, με μία εβδομάδα καθυστέρηση παραλαμβάνονται σήμερα τα γραπτά στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων Γενικών Λυκείων.

Εδώ και μερικές ημέρες οι υποψήφιοι εξετάζονταν στα μαθήματα ειδικότητας. Σημειώνονται πως οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια που διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας.

Στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα τέλη Μαΐου, ενώ τα δύο μαθήματα ειδικότητας τα διαγωνίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ανθοκηπευτικές Καλλιέργειες, Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας, Στοιχεία Παθολογίας, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Υγιεινής και Ασφάλεια Τροφίμων, Γραφιστικές Εφαρμογές, Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας, Διαμόρφωση Τοπίου, είναι μερικά από τα μαθήματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι ανάλογα βέβαια με την ειδικότητα που είχε επιλέξει ο καθένας.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Νίκος Μπαλαμώτης, το οποίο λειτούργησε και ως εξεταστικό κέντρο, τόνισε πως και χθες τα θέματα ήταν βατά, σαφή και οι υποψήφιοι μπόρεσαν να γράψουν καλά.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα πρέπει από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων ανά ΤΕΙ που δέχονται εισακτέους.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ξεκινούν τα ειδικά μαθήματα.

Παράλληλα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια συνεχίζονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών οι οποίες θα λήξουν στις 21 Ιουνίου.

Σήμερα θα παραληφθούν τελικά τα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας για να ξεκινήσει η βαθμολόγηση των γραπτών, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει το «πράσινο φως». Στο βαθμολογικό κέντρο Βόλου, όπου υπάρχουν βαθμολογητές, θα βαθμολογηθούν περίπου 200 γραπτά.

Λήξη μαθημάτων 

Ημέρες των σχολικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της λήξης της φετινής σχολικής χρονιάς είναι αυτές που διανύουμε στα Δημοτικά Σχολεία. Σημειώνεται πως φέτος, λόγω των εκλογών, τα μαθήματα θα τερματίσουν μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και οι μαθητές θα πάρουν τις βαθμολογίες τους.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Επίσης από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε, ότι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να υποβάλουν την πρώτη αίτηση παραίτησης στο διάστημα 1-20 Ιουλίου.

Στη Γερμανία

Σε πρόγραμμα του Leonardo, που περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση των μαθητών σε διάφορους χώρους εργασίας, θα συμμετάσχει το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Μπαλαμώτης, γύρω στους μαθητές του σχολείου θα μεταβούν για 20 ημέρες στη Γερμανία, στο διάστημα 15 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Φώτης Σπανός

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Ολυμπιακός έχασε 2-0 από τη Λιόν στη Γαλλία-Ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό ματς για τον Κωστούλα

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην πρεμιέρα της Φάσης Πρωταθλήματος του Γιουρόπα Λιγκ χάνοντας με…

27 Σεπτεμβρίου 2024

Αθωώθηκε σε ηλικία 88 ετών ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο

Ο Ιάπωνας Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, που πέρασε 46 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, αθωώθηκε…

27 Σεπτεμβρίου 2024

Μίκαελ Σουμάχερ: Τρεις άνδρες κατηγορούνται στη Γερμανία για απόπειρα εκβιασμού της οικογένειας του θρύλου της Φόρμουλα 1

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για σχέδιο εκβιασμού της οικογένειας του Μίκαελ Σουμάχερ, με τις…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Καρυστιανού σε Οικονόμου: «Τα Τέμπη δεν είναι μια ιστορία που πάλιωσε, δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας»

Τη δική της απάντηση στους χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Βασίλης Οικονόμου…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Σίφνος: Υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε πάνω από 130.000 ευρώ και σκηνοθέτησε τη ληστεία

Μία υπάλληλος των ΕΛΤΑ στη Σίφνο σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος της, αλλά -όπως αποδείχτηκε από…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου – Μαρκόπουλου: «Είστε γυμνοσάλιαγκας – Ασκεί bullying»

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον…

26 Σεπτεμβρίου 2024