Photo Gallery, Πολιτισμός

Πτυχές στο Βόλο του Μεσοπολέμου


Από την έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου χθες το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας

 

 

Εγκαινιάστηκε χθες το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο 

 

Ξεκίνησε και επίσημα χθες το απόγευμα το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Βόλος και η περιοχή του από τον Πρώτο έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν έως και το μεσημέρι της Κυριακής 16 Οκτωβρίου.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Την εναρκτήρια εισήγηση του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης με μία εκτενή αναφορά στην πόλη του Βόλου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Κ. Πολύμερος Βόγλης, παρουσίασε μια συνθετική εισαγωγή εισήγηση, εστιάζοντας στη σημασία του Μεσοπολέμου στην ιστορία της Ελλάδας, με τίτλο: «Μεσοπόλεμος, η αρχή του 20ού αιώνα στην ιστορία της Ελλάδας». Κατόπιν, ο κ. Γιάννης Κουτής με την εισήγησή του «Ο Βόλος στο Μεσοπόλεμο: Το χρονικό μας εποχής» και το φωτογραφικό υλικό άνοιξε περισσότερο τους ορίζοντες του συνεδρίου ενώ στο τέλος η κ. Κασσιανή Αμυγδαλίτση, παρουσίασε στο πιάνο ελληνικά τραγούδια από την εποχή του Μεσοπολέμου.

Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η περίοδος του Μεσοπολέμου, ως ιστορική περίοδος, είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική, διότι ουσιαστικά αυτή την εποχή τίθενται οι βάσεις της παραγωγικής και  κοινωνικής συγκρότησης του σύγχρονου ελληνικού εθνικού κράτους. Στην περίοδο αυτή, ο Βόλος διαθέτει όλα τα γνωρίσματα ενός σύγχρονου, δυναμικού ελληνικού αστικού κέντρου, με έντονη εξωστρέφεια. Το «αστικό θαύμα» του Βόλου, ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα, δεν έχει να κάνει απλώς με το γεωγραφικό πλεονέκτημα, το φυσικό λιμάνι, το σιδηρόδρομο και τις άλλες υποδομές που ευνόησαν τη δυναμική βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης. Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτή συνδυάστηκε με μεγάλη πνευματική άνθιση, οφειλόμενη κυρίως στα προοδευτικά αστικά στρώματα της πόλης. Όπως επίσης και με την έντονη κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε η πόλη μας να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μιας πόλης της κοινωνικής και πνευματικής πρωτοπορίας».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Αναγνώστου, αναφέρθηκε «σε μια περίοδο που είναι πανελλήνια γνωστή και ως «αστικό θαύμα του Βόλου» για την οποία ακόμη και σήμερα εκφράζουν το θαυμασμό τους επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς.

Πρόκειται για μια περίοδο λειτουργίας και ανάπτυξης μιας πόλης που θα ενδιέφερε τον οποιοδήποτε να πληροφορηθεί το πως κατάφερε να ξεχωρίσει και να δημιουργήσει αξιοζήλευτη οικονομική, πολιτική, παιδαγωγική και πολιτισμική άνθηση, συγκρινόμενη ακόμη και με τη σημερινή εποχή.

Την περίοδο όμως εκείνη κυριαρχούσε στην περιοχή μας η ανάπτυξη των επενδύσεων. Μπορεί βέβαια η βιομηχανική επανάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας να τις ευνοούσε. Δεν μπορεί όμως να μη ζηλέψω την νοοτροπία της εποχής, συγκρίνοντάς την με το αντιεπενδυτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα.

Δεν μπορεί να μη νοσταλγήσω την προοδευτικότητα που επικρατούσε την εποχή εκείνη, αφού υπήρχε θέληση για αλλαγή».

Η κ. Μηλίτσα Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, δήλωσε στη «Θ»: «Το 3ήμερο Συνέδριο με τις εισηγήσεις 16 συνέδρων που περιλαμβάνουν το χρονικό, αλλά και φωτογραφίες της περιόδου του Μεσοπολέμου μας μαθαίνουν πολλά για το Βόλο, την ιστορία του, την οικονομία του, την κοινωνία αλλά και τον πολιτισμό του. Η ιστορία της πόλης δεν είναι γνωστή σε πολλούς από εμάς και αυτός ήταν ένας τρόπος για να φωτιστούν πολλές άγνωστες πτυχές της».

Η ίδια τόνισε πως το συνέδριο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, απευθύνεται σε όλους, σε φοιτητές, σε μαθητές, σε μεγαλύτερους, σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν αυτή την περίοδο. Άλλωστε, θεωρώ πως η πρόσφατη τοπική ιστορία μας ενδιαφέρει όλους».

Όσον αφορά στις δυσκολίες της διοργάνωσης, η κ. Καραθάνου είπε: «Η διοργάνωση ήταν αρκετά δύσκολη, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει και τον πολιτισμό, όμως χάρη στη βοήθεια και τη στήριξη του Δήμου Βόλου και του ΤΕΕ Μαγνησίας τα καταφέραμε. Ίσως κάποιοι θεωρούν πως δεν είναι περίοδος για συνέδρια. Εμείς απαντούμε πως η επιστήμη και ο πολιτισμός πρέπει να προωθούνται πάντα. Εξάλλου, η περίοδος του Μεσοπολέμου έχει κοινά σημεία με τη σημερινή περίοδο και όπως παρατηρήθηκε οικονομική ευρωστία την πρώτη περίοδο του Μεσοπολέμου, χάρη στην απογείωση της τοπικής βιομηχανίας, ελπίζουμε να δούμε αυτή την αύξηση και στις μέρες μας» κατέληξε η ίδια.

Η πατρότητα της ιδέας για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου ανήκει στον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπο Χαρίτο.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, σε συνεργασία με το ΔΟΕΠΑΠ του Δήμου Βόλου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει καθοριστεί ως εξής:

 

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου για σήμερα έχει ως εξής:

9:00 π.μ.

– Ευάγγελος Πρόντζας, καθηγητής Παντείου Πανεπιστήμιου,

«Ο Βόλος μεταξύ οικονομικών κρίσεων (1893-1933). Από την κρίση του Δημοσίου Χρέους στην κρίση των Τραπεζών».

– Κώστας Λιάπης, λαογράφος – συγγραφέας, «Τα χωριά του Πηλίου στα 1939 με τη ματιά του Γάλλου περιηγητή François Perilla».

– Χαράλαμπος Χαρίτος, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Απηχήσεις του «Εθνικού Διχασμού» στο Βόλο και τη Μαγνησία».

11:00 π.μ.

– Βάσα Παρασκευά, δρ. Θεολογίας, «Το ιστορικό της ανέγερσης ναών στο Βόλο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου».

– Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ. Θεολογίας, «Ο Δημητριάδος Γερμανός στα χρόνια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής».

– Δημήτρης Κωνσταντάρας- Σταθαράς, συγγραφέας, «Η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο κατά το Μεσοπόλεμο».

5:30 μ.μ.

– Βέρα Βασαρδάνη, φιλόλογος, «Λογοτεχνική δραστηριότητα στο Βόλο την περίοδο του Μεσοπολέμου».

– Μαρία Σπανού, μουσειοπαιδαγωγός – μετ. νεότερης ιστορίας, «Όψεις της εικαστικής «πρωτοπορίας» του Βόλου στα χρόνια του Μεσοπολέμου».

– Γιώργος Κοντομήτρος, δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης, «Η εκπαίδευση στο Βόλο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ως το 1940».

7:30 μ.μ.

«Βόλος, αθλητικά στιγμιότυπα του Μεσοπολέμου».

– Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής, «Το ποδόσφαιρο στο Βόλο στο Μεσοπόλεμο».

– Σταύρος Κατσούρας, δρ. Κοινωνιολογίας, «Ο Βόλος ως κέντρο του εργατικού κινήματος του Μεσοπολέμου».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Προς την κ. Παρασκευά και όλο το συνοθύλευμα. Αντί να χτίζετε ναούς (δεν σας φτάνει ΕΝΑΣ ναός σε κάθε κατοικημένη περιοχή…) δεν δίνετε τα χρήματα σε αυτούς που τα χρειάζονται και δεν έχουν π.χ. σπίτια;;; Ή ο θεός είπε ότι χρειάζεται κτίσματα και χρυσά λοφία για να τον ‘λατρέψουν’ οι πιστοί του; Αλλά δεν το κάνετε αυτό. Αντ’ αυτού είστε οι πρώτοι στην προβατοποίηση των ανθρώπων (“πίστευε -ό,τι κι αν σου πουν- και μη ερεύνα, που με αυτή τη λογική θα ήμασταν ακόμη στα σπήλαια…).
    Έχετε ακόμη το θράσος να κάνετε δημόσιες δηλώσεις και προπαγάνδα…
    Το σπήλαιο του Πλάτωνα το έχετε ακουστά; Εκεί οδηγείτε τους ‘πιστούς’ σας.

Μοιραστείτε το