Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πρώτο κουδούνι με προβλήματα

Οι μαθητές, μετά την τέλεση του αγιασμού, θα παραλάβουν τα σχολικά βιβλία τα οποία σε άλλα σχολεία ήδη έχουν τοποθετηθεί σε σακούλες, ενώ σε άλλα οι φοιτούντες θα πρέπει να πάρουν μαζί τους σχολικές τσάντες

Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, 28.000 μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Μαγνησίας. Ο επίσημος αγιασμός παρουσία τοπικών φορέων θα τελεστεί στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου. Ελάχιστες είναι οι ελλείψεις στα βιβλία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ σχολείων, που τους περισσεύουν τα σχολικά βιβλία, με άλλα που δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες τους. Παράλληλα, για ακόμη μια χρονιά τα κενά καθηγητών εντοπίζονται στις ειδικότητες των φιλολόγων, των φυσικών και των μαθηματικών και ανέρχονται στα δεκατρία.

Ξεκινά σήμερα η νέα διδακτική χρονιά στα σχολεία. Οι μαθητές θα προσέλθουν το πρωί στο σχολείο τους για να συμμετάσχουν στην τέλεση του αγιασμού, ενώ στη συνέχεια θα παραλάβουν τα σχολικά βιβλία τα οποία σε άλλα σχολεία ήδη έχουν τοποθετηθεί σε σακούλες, ενώ σε άλλα οι φοιτούντες θα πρέπει να πάρουν μαζί τους σχολικές τσάντες.

Οι μαθητές του Νομού, που επιστρέφουν σήμερα στα θρανία, ανέρχονται στους 28.000. Στα Νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν φέτος 3.082 νήπια και προνήπια, ενώ στα ολοήμερα θα φοιτήσουν 1.090. Επίσης οι σχολικές μονάδες στα Νηπιαγωγεία θα είναι 128. Στα Δημοτικά το σύνολο των μαθητών θα είναι 11.907, ενώ στα ολοήμερα θα φοιτήσουν 2.571. Τα Δημοτικά ανέρχονται στα 109 εκ των οποίων τα 74 είναι ολοήμερα. Οι μαθητές της Α’ Τάξης ανέρχονται στους 2.058, όσοι δηλαδή ήταν περίπου και πέρυσι.

Έτσι το σύνολο των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά αγγίζει τους 15.000. Επίσης, στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια οι μαθητές ανέρχονται στους 10.500 περίπου, ενώ στα Επαγγελματικά Λύκεια υπολογίζονται σε άλλους 2.500.

Τα κενά

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς; Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γίνεται αγώνας για να καλυφθούν όλα τα κενά των καθηγητών και να υπάρχουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί, ενώ τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει να περιμένουν αρκετοί καθηγητές, προκειμένου να πληροφορηθούν τελικά, σε ποιο σχολείο θα διδάξουν.

Συνολικά στη Μαγνησία υπάρχουν γύρω στα δεκατρία κενά καθηγητών, εκ των οποίων τα δέκα εντοπίζονται στις Βόρειες Σποράδες. Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη καθηγητών Φυσικής, καθώς αυτή τη στιγμή λείπουν οκτώ, ενώ τρία είναι τα κενά φιλολόγων και δύο των μαθηματικών.

Πριν μερικές ημέρες το Υπουργείο διόρισε τρεις αναπληρωτές καθηγητές στη Μαγνησία, από ένα φιλόλογο, φυσικό και μαθηματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα κενά εντοπίζονται σε αυτές τις τρεις ειδικότητες, αφού στις υπόλοιπες υπάρχουν πλεονάσματα.

Πάντως, γενικότερα για αυτές τις τρεις βασικές ειδικότητες, δηλαδή τους φιλολόγους, τους μαθηματικούς και τους φυσικούς η κατάσταση κρίνεται οριακή, αφού μία αποχώρηση να υπάρξει, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την κάλυψή τους. Η κυριότερη αιτία για αυτή την κατάσταση, είναι πως φέτος υπήρξαν αρκετές συνταξιοδοτήσεις σε φιλολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς.

Όσον αφορά στα σχολικά βιβλία οι ελλείψεις είναι ελάχιστες. Αλλά παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε άλλα σχολεία να έχει σταλεί μεγάλος αριθμός βιβλίων και σε άλλα λιγότερος. Έτσι πλέον στα σχολεία θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για τη διάθεση των σχολικών βιβλίων.

Στην Πρωτοβάθμια

Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο διευθυντής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαϊωάννου τόνισε «ότι τα σχολικά βιβλία έχουν διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε όλα τα σχολεία. Αναμένουμε από τους διευθυντές, αν υπάρχουν κάπου ελλείψεις, να μας ειδοποιήσουν, για να τις καλύψουμε άμεσα είτε μέσα από το απόθεμα που διαθέτουμε είτε να προβούμε σε νέα παραγγελία στο πρόγραμμα «Διόφαντος». Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Επίσης υπάρχει επάρκεια σε γυμναστές και καθηγητές Αγγλικής Φιλολογίας και Μουσικής. Όσον αφορά στους καθηγητές Γερμανικών και Γαλλικών έχουμε την έγγραφη διαβεβαίωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι θα μας καλύψει όλες τις ανάγκες έγκαιρα. Παράλληλα θέλουμε καθηγητές Πληροφορικής, Θεατρολογίας και Εικαστικών για τα ολοήμερα σχολεία».

Φέτος τοποθετήθηκαν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα νησιά των Βορείων Σποράδων, χωρίς να έχουν δηλώσει ότι θέλουν αυτές τις περιοχές, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά. Οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών είναι συνεχείς, καθώς άλλοι έχουν παιδιά, ενώ άλλοι χωρίζονται από τις οικογένειές τους. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιμένει να διοριστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και άλλοι αναπληρωτές δάσκαλοι, ώστε να τοποθετηθούν στα νησιά, και οι αποσπασμένοι να μετακινηθούν προς τη χερσαία Μαγνησία.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητεί οκτώ αναπληρωτές δασκάλους και τέσσερις νηπιαγωγούς.

Η Β’ φάση αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορεί να ανακοινωθεί και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο κ. Παπαϊωάννου θα βρεθεί στον αγιασμό των 16ου-30ου Δημοτικών Βόλου.

Ο Μητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα τελέσει τον αγιασμό στα εξής σχολεία:

9 π.μ. Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», 10 π.μ. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας (6ο Γυμνάσιο Βόλου), 11 π.μ. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας (16ο και 30ό Δημοτικό Βόλου), 11.45 π.μ. Ιδιωτικό Σχολείο «Προμηθέας» (Αλιβέρι).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το