Αθλητισμός

Πρώτη στις …καθυστερήσεις

Λεζάντα: Ο Τοροσίδης με κεφαλιά χαρίζει τη σημαντική νίκη στην Εθνική μας

Με γκολ του Τοροσίδη στο 94’ η Ελλάδα κατέβαλε 1-0 τη Μάλτα και ανέβηκε στην κορυφή


Παρά την κακή εμφάνιση, η Εθνική έφυγε με το «τρίποντο» από τη Μάλτα χάρη σε γκολ του Τοροσίδη στο 94′ και είναι πλέον πρώτη στον 6ο όμιλο για τα προκριματικά του EURO 2012. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έπαιξαν με τη …φωτιά, αλλά αυτή την φορά δεν κάηκαν, καθώς η τύχη τους χαμογέλασε. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς μας ήταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά ακόμη και έτσι πήραν αυτό που ήθελαν. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ξεχωριστός για τον Φερνάντο Σάντος, αφού για 8ο συνεχόμενο παιχνίδι έμεινε αήττητος και έγινε ο πρώτος προπονητής που το καταφέρνει αυτό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέαμα και η ποιότητα της αναμέτρησης ήταν πολύ χαμηλή. Λίγο η αδύναμη Μάλτα, λίγο και η νωθρότητα με την οποία μπήκαν στον αγώνα οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος, είχαν ως αποτέλεσμα να περνούν τα πρώτα λεπτά …βασανιστικά. Οι διεθνείς μας προσπαθούσαν να απειλήσουν κυρίως από τα αριστερά, με σέντρες του Τζαβέλλα. Στο 6′ η μπαλιά του άσου της Άιντραχτ βρήκε τον Σαμαρά, όμως η κεφαλιά του τελευταίου δεν ανησύχησε τον Χάμπερ.

Οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος ήταν καλύτεροι από τους γηπεδούχους, όμως δεν έβρισκαν εύκολα διαδρόμους μπροστά από την αντίπαλη εστία. Παρόλα αυτά, στο 15′ κατάφεραν να δημιουργήσουν την καλύτερή τους ευκαιρία, όταν ο Νίνης έδωσε στον Τοροσίδη, όμως το διαγώνιο σουτ του τελευταίου εντός περιοχής, κατέληξε άουτ. Στο ίδιο τέμπο και με το ίδιο στυλ πέρασαν και τα επόμενα λεπτά, αφού οι διεθνείς μας έκαναν το λάθος την πιο κρίσιμη στιγμή. Τρανό παράδειγμα η φάση στο 23′ όπου ο Λυμπερόπουλος βρήκε τον Νίνη αλλά έδιωξαν οι αμυντικοί, αλλά κι αυτή που έγινε ένα λεπτό αργότερα (24′) όπου πάλι ο «Λύμπε» έβγαλε έξυπνα για τον Σαλπιγγίδη, όμως ο επιθετικός του ΠΑΟΚ δεν έκανε καλό κοντρόλ και ο Χάμπερ μπλόκαρε.

Από κει και πέρα, ο ρυθμός της Εθνικής έπεσε και με εξαίρεση ένα συρτό του Σαλπιγγίδη στο 30ο λεπτό, που μπλόκαρε εύκολα ο τερματοφύλακας της Μάλτας και ένα πλασέ του ίδιου στο 38′, δεν ανησύχησαν ξανά τους γηπεδούχους μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Αντίθετα, οι Μαλτέζοι βγήκαν για πρώτη φορά στην επίθεση και απείλησαν δύο φορές. Στην πρώτη (37′), ο Σκέμπρι πλάσαρε από τα πλάγια αλλά σημάδεψε την εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ στην δεύτερη (45′) το σουτ του Μπογκντάνοβιτς κατέληξε άουτ.

Στην επανάληψη δίχως οι διεθνείς να πραγματοποιούν εξαιρετική εμφάνιση, κατάφεραν πατώντας λίγο το γκάζι, να φτάσουν τρεις φορές πολύ κοντά στο γκολ. Στο 46′ ο Κατσουράνης έδωσε στον Σαλπιγγίδη, αλλά εκείνος δεν νίκησε τον Χάμπερ, ενώ στο 54′ η κεφαλιά του Λυμπερόπουλου κατέληξε κόρνερ έπειτα από εντυπωσιακή απόκρουση του πορτιέρο της Μάλτας. Η μεγαλύτερη πάντως φάση για την Εθνική Ελλάδας ήρθε στο 55ο λεπτό, όπου ο Λυμπερόπουλος πήδηξε πιο ψηλά απ’ όλους μετά από σέντρα του Νίνη, αλλά η κεφαλιά του χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και κατέληξε άουτ.

Η «κυανόλευκη» αντεπίθεση πέρασε, δίχως δυστυχώς να καταλήξει η μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Λίγο αργότερα μάλιστα, η Μάλτα παραλίγο να κάνει την ζημιά, αλλά ο Καραγκούνης πετάχτηκε σωτήρια και έδιωξε την μπάλα, προτού ο Μπογκντάνοβιτς πλασάρει απέναντι από τον Τζόρβα.

Τα λεπτά περνούσαν, η Εθνική είχε το πάνω χέρι της αναμέτρησης, έψαχνε το γκολ, όμως δεν ήταν εύκολο να τα καταφέρει. Στο 61′ ο Κατσουράνης έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια και σουτ, προσπάθησε να σκοράρει αλλά έδιωξε ο Χάμπερ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ο Φερνάντο Σάντος έκανε την πρώτη του αλλαγή.

Ο Πορτογάλος πέρασε στη θέση των Σαλπιγγίδη, Λυμπερόπουλου τους Φετφατζίδη και Μήτρογλου, αλλά τίποτα δεν άλλαξε, καθώς η Ελλάδα παρά την υπεροχή της δεν μπορούσε να ανησυχήσει τους γηπεδούχους. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα στο 84′, όταν ο Παπασταθόπουλος δέχτηκε αυστηρή κόκκινη κάρτα, όταν σταμάτησε αντικανονικά μια αντεπίθεση των Μαλτέζων.

Και ενώ όλα έδειχναν πως η Εθνική θα φύγει από την Μάλτα με έναν βαθμό και δεν θα εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα των Κροατών, η τύχη χαμογέλασε στους παίκτες του Φερνάντο Σάντος και ο Τοροσίδης έφερε τα πάνω κάτω. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (94′), ο Καραγκούνης εκτέλεσε φάουλ, ο Πατς έδιωξε, ο Μήτρογλου δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε, αλλά «Τόρο» μπήκε στην πορεία της μπάλας και με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα. Ψυχρολουσία για τους Μαλτέζους, χαρές και πανηγύρια για την Εθνική μας, που πήρε μια πολύτιμη νίκη.

Διαιτητής: Βάινερ

Κίτρινες: Κοέν – Τζαβέλλας, Τοροσίδης

Κόκκινη: 84’ Παπασταθόπουλος

ΜΑΛΤΑ: Χάμπερ, Καρουάνα (46′ Πατς), Μάμο, Σκιμπέρας, Αγκιούς, Χάτσινσον, Μπογκντάνοβιτς, Μπρίφα, Μίσφουντ, Μπαζάντα (77′ Φένεχ), Τσεμπρί (90′ Κοέν).

ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Τζαβέλλας, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος (70′ Μήτρογλου), Νίνης (81′ Κονέ), Σαλπιγγίδης (62′ Φετφατζιδης).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το