Photo Gallery, Πολιτική

Πρώτες σε φοροδιαφυγή και διαφθορά…

Ελλάδα και Ιταλία σύμφωνα με έρευνα της Transparency Internationa

Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σημειώνουν οι Ιταλία και Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς, όπως η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν δωροδοκία, την επιδείνωση της κρίσης χρέους και την διαφάνεια

Τα παραπάνω αναφέρει έρευνα της Transparency International και δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg

Η Ιταλία ήρθε στην 69η θέση, η Ελλάδα στην 80η θέση, κάτω από την 67η και 78η αντίστοιχα στην κατάταξη του 2010.

«Οι χώρες της ευρωζώνης που υποφέρουν από την κρίση χρέους -εν μέρει λόγω της αποτυχίας των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη δωροδοκία και τη φοροδιαφυγή- είναι στις θέσεις με τη χαμηλότερη βαθμολογία συνολικά της ΕΕ,”  δήλωσε στην έκθεσή της η Transparency International.

Σημειώνεται ότι μαζί με την Κολομβία, το Περού, την Ταϊλάνδη και το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαφθορά, σύμφωνα με την έκθεση της “Διεθνούς Διαφάνειας” τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (χθες). Η χώρα μας βρίσκεται 80στη στην παγκόσμια κατάταξη στις επιδόσεις ως προς τη διαφάνεια.

 

Μάλιστα βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη – προηγείται η Βουλγαρία – και στην τελευταία στην Ευρωζώνη – “πάνω” από εμάς είναι η Ιταλία αλλά μεσολαβούν 11 θέσεις. Είμαστε δε προτελευταίοι στην διαφάνεια στις χώρες του ΟΟΣΑ. Μία θέση πάνω από εμάς είναι η Ιταλία και μετά από την Ελλάδα – σε χειρότερη θέση – είναι το Μεξικό.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα, Κώστας Μπάκουρης, τόνισε ότι “οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες (Διαύγεια, νόμος για αμυντικούς εξοπλισμούς κ.α.) και οι αποκαλύψεις (όπως η περίπτωση του ελληνικού ποδοσφαίρου) δεν αρκούν και δεν πείθουν ούτε τους πολίτες, ούτε τους επενδυτές” πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάκουρης ανέφερε ότι “για το 2010, παρατηρείται για πρώτη φορά μείωση των περιστατικών διαφθοράς σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που εμπνέει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον”.

“Σε μια δεύτερη διάσταση ερμηνείας της κύριας τάσης που καταγράφει η έρευνα, θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν, είναι πιθανόν να μειωθούν τα ποσά που διακινήθηκαν σε διεφθαρμένες καθημερινές πρακτικές, ακολουθώντας την ταυτόχρονη μείωση των εσόδων των νοικοκυριών. Πάντως, όπως και να το δούμε είναι ένα θετικό αποτέλεσμα”.

Πρόσθεσε ότι ο δημόσιος τομέας πρωτοστατεί στα περιστατικά μικρο-διαφθοράς, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, με τα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες να παραμένουν στην κορυφή των πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών

Τόνισε δε ότι μέτρα όπως η περαίωση φορολογικών οφειλών, η τακτοποίηση ημι-υπαίθριων χώρων, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων καθώς και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που «παραδοσιακά» όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν με σκοπό να εξευμενίσουν ή ακόμα και να «δωροδοκήσουν» τους πολίτες, δεν είναι παραδείγματα που βοηθούν στην αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών”.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στην 25η και 14η θέση αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 26η θέση, η Κίνα στην 75η , ενώ η Ρωσία καταλαμβάνει την 143η θέση.

 

Στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις συγκαταλέγονται η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα (182η θέση).

 

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διαφάνεια είναι η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το