Τοπικά

Πρόταση Νόμου για ρύθμιση χρεών προς τους ΟΤΑ

Πρόταση Νόμου για ρύθμιση των οφειλών των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης προς τους Δήμους, πρόβλημα που απασχολεί και τους καταστηματάρχες του Βόλου, κατέθεσε η ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
Πρόταση Νόμου για ρύθμιση των οφειλών των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης προς τους Δήμους, πρόβλημα που απασχολεί και τους καταστηματάρχες του Βόλου, κατέθεσε η ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

Πρόταση Νόμου για ρύθμιση των οφειλών των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης προς τους Δήμους, πρόβλημα που απασχολεί και τους καταστηματάρχες του Βόλου, κατέθεσε η Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΣΕ) στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η ΠΟΕΣΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων το αίτημα για επαναφορά της ρύθμισης των χρεών προς τους ΟΤΑ του Ν. 3074/02.

«Ήδη με το Ν.3833 το Υπουργείο Εργασίας προέβη σε πάγιο σύστημα ρύθμισης εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ενώ προχώρησε και στην έκδοση ευεργετικών διατάξεων για την ρύθμισή τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει την διαδικασία της «περαίωσης» με ιδιαίτερα χαμηλή επιπλέον φορολόγηση για να κλείσουν οι ανέλεγκτες χρήσεις 10 ετών, έτσι λοιπόν θα επιθυμούσαμε και εσείς με τη σειρά σας να συνδράμετε στον βαθμό που μπορείτε ώστε με τη ρύθμιση των χρεών προς τους ΟΤΑ (πρόστιμα μέχρι 200%) και οι Δήμοι να εισπράξουν αυτά που τους αναλογούν, αλλά και να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες», αναφέρεται.

Η πρόταση έχει ως εξής:

«Α. Υπόχρεοι οι οποίοι μέχρι την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, του φόρου του άρθρου 60 του Ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α’) και του τέλους των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κ.λπ. υπέρ δήμων και κοινοτήτων μπορούν να την υποβάλουν στον οικείο δήμο ή κοινότητα μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού με αρχική ή συμπληρωματική δήλωση, προσκομίζοντας αντίγραφο ετήσιου εκκαθαριστικού σημειώματος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) χωρίς την επιβολή σε βάρος τους προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης κύρωσης.

Β. Φορολογικές διαφορές μεταξύ δήμων και κοινοτήτων και φορολογουμένων ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο στην οποία αφορούν, για τις οποίες ασκήθηκαν ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων προσφυγές, οι οποίες εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορεί να περαιωθούν με ρύθμιση της κύριας οφειλής από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων χωρίς την καταβολή προστίμου και προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί ή μη. Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλεται στον οικείο δήμο ή κοινότητα εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, χωρίς να είναι προϋπόθεση η παραίτηση από την προσφυγή.

Γ. Το τέλος που οφείλεται με βάση τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, καταβάλλεται σε τριάντα έξη (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι λοιπές μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων αντίστοιχων μηνών. Αν ολόκληρο το ποσό της οφειλής πληρωθεί μέσα σε προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, ο οφειλέτης δικαιούται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%).

Δ. Οι οφειλές του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κ.λπ. υπέρ δήμων και κοινοτήτων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31.12.1997 στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα αρμόδια δημοτικά ταμεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε τριάντα έξη (36) μηνιαίες δόσεις μειωμένου του κεφαλαίου κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οφειλές από το τέλος των ακαθάριστων εσόδων ή το τέλος παρεπιδημούντων ή το φόρο του άρθρου 60 του Ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α’) που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν μετά από την έναρξη ισχύος του άρθρου 20 του Ν. 2539/1997 (1.1.1998) καταβάλλονται σε τριάντα έξη (36) μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ε. Επίσης, με αίτηση των ενδιαφερομένων, ρυθμίζονται οφειλές από δημοτικά ή κοινοτικά τέλη, φόρους και εισφορές, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα δημοτικά ταμεία, σε εικοσιτέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις χωρίς την καταβολή του προστίμου και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΣΤ. Πρόστιμα του άρθρου 5 του Ν. 2323/1995 (ΦΕΚ 145 Α’), καθώς και οφειλές από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων του άρθρου 3 του Ν. 1080/1980 (ΦΕΚ 246 Α’), τα οποία έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορεί να ρυθμιστούν και να καταβληθούν, σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, μειωμένα σε ποσοστό 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμου καταβολής.

Ζ. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για την κατασκευή ελαφριών κατασκευών για την προστασία των πελατών από τις καιρικές συνθήκες (πέργκολες κ.λπ.), για τις οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος Νόμου, άδειες από τα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία η τους Δήμους, διαγράφονται. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα πρόστιμα καταβάλλονται σε τριάντα έξη δόσεις (36), χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η. Οφειλές από μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ των Δήμων ρυθμίζονται με αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται εντός προθεσμίας 6 (έξι) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, χωρίς προσαυξήσεις σε 36 (τριάντα έξι) μηνιαίες δόσεις.

Θ. Απώλεια των ως άνω ρυθμίσεων, επέρχεται με την μη καταβολή τριών (3) συνεχόμενων δόσεων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το