Τοπικά

Πρόταση ΕΑΣ Βόλου για αγορά μονάδων της ΕΑΣ Λάρισας

Ν. ΠΡΙΝΤΖΟΣ

Τα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία επεξεργασίας και αποθήκευσης σιτηρών και βαμβακιού της υπό εκκαθάριση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λάρισας προτίθεται να αγοράσει για λογαριασμό Θεσσαλών αγροτών η αντίστοιχη του Βόλου, καταθέτοντας σχετική πρόταση στους εκκαθαριστές. Σύμφωνα με το πλάνο της ΕΑΣ Βόλου, η αγορά θα γίνει αρχικά με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό και σε ορίζοντα 20ετίας το κεφάλαιο και οι τόκοι θα αποπληρωθούν από τις δύο ομάδες των Θεσσαλών παραγωγών, οι οποίες προτείνεται να αναλάβουν τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των μονάδων. Στόχος του εγχειρήματος είναι τα γεωργικά «εργαλεία» να μη χαθούν και να παραμείνουν στα χέρια των αγροτών. Τη σχετική πρόταση ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με την πρόταση την οποία προτίθεται να υποβάλει στους εκκαθαριστές της ΕΑΣ Λάρισας η διοίκηση της αντίστοιχης του Βόλου, θα αγοραστούν τα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία επεξεργασίας και αποθήκευσης σιτηρών και βαμβακιού, όπως είναι τα εκκοκκιστήρια, τα σιλό, οι αποθηκευτικοί χώροι και οι αντίστοιχοι επεξεργασίας.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος προτείνεται να συσταθούν δύο ομάδες αποτελούμενες από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των παραγωγικών μονάδων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου με θετικό πρόσημο να ωφεληθεί ο θεσσαλικός αγροτικός κόσμος.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των παραγωγικών μονάδων μπορούν, πέρα από τις δύο ομάδες παραγωγών, να αναλάβουν άλλες αγροτικές οργανώσεις, ωστόσο όχι ιδιώτες.

Για το εγχείρημα η ΕΑΣ Βόλου και το Διοικητικό της Συμβούλιο, το οποίο είναι θετικό, ενημέρωσαν ήδη τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαξ. Χαρακόπουλο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν θετικά, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου, τη σχετική πρόταση.

Παράλληλα, από τη Συνεταιριστική Οργάνωση Βόλου απευθύνεται κάλεσμα στην Πολιτεία, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους βουλευτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δημάρχους, τους συνεταιριστές και τους συνδικαλιστές των αγροτών, καθώς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους να στηρίξουν το εγχείρημα.

Βάσει της ΕΑΣ Βόλου, στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύψει ενδιαφέρον η πρόταση θα αποσυρθεί.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα καταρρέει ή μάλλον κατέρρευσε» επισήμανε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της τοπικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην πρώτη βιομηχανική περιοχή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος «και δεν υπάρχει χαραμάδα ανάκαμψης. Από την Αθήνα μέχρι και τον Έβρο δεν πρόκειται να σταθούν «όρθιες» πάνω από πέντε Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Στη Θεσσαλία το 80% των Συνεταιριστικών Οργανώσεων κατέρρευσε. Η ΕΑΣ Βόλου ως μια υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση αποφάσισε να υποβάλει πρόταση για την αγορά των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων επεξεργασίας και διάθεσης σιτηρών και βαμβακιού της υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Λάρισας. Πρόκειται για μια κίνηση αλληλεγγύης, προκειμένου να βοηθήσουμε τους αγρότες του κάμπου. Τα γεωργικά «εργαλεία» της υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Λάρισας πρέπει να περιέλθουν στα χέρια τους και να μη χαθούν. Προτείνουμε τη σύσταση δύο ομάδων παραγωγών από τη Θεσσαλία για να αναλάβουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να βγει ωφελημένος ο αγροτικός θεσσαλικός κόσμος. Αν χαθούν τα γεωργικά «εργαλεία» δεν θα υπάρξει ομάδα παραγωγών να τα δημιουργήσει ξανά στο μέλλον» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

 

Οικονομικό σκέλος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΑΣ Βόλου, πρόκειται για μια πρόταση εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια της Ένωσης, καθώς και με τραπεζικό δανεισμό.

Σε βάθος 20ετίας οι ομάδες παραγωγών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μονάδων θα αποπληρώσουν στην ΕΑΣ Βόλου το κεφάλαιο και τους τόκους που θα απαιτηθούν για την αγορά των μονάδων της υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Λάρισας.

«Οι οικονομικές δυνατότητες της ΕΑΣ Βόλου» σημείωσε ο κ. Νικ. Πρίντζος «δεν είναι απεριόριστες. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα διαθέσουμε ίδια κεφάλαια και βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο προτίθεται να μας δανειοδοτήσει, διότι δεν διατηρούμε οφειλές και όλες οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μας βοηθήσουν. Εφόσον αγοραστούν τα περιουσιακά στοιχεία, σε βάθος 20ετίας οι δύο ομάδες παραγωγών που θα τα αναλάβουν θα αποπληρώσουν στην ΕΑΣ Βόλου μόνον το κεφάλαιο και τους τόκους και όχι το κέρδος. Καλούμε την Πολιτεία, το υπουργείο, τους βουλευτές, τους δημάρχους, την Περιφέρεια, τους συνεταιριστές και τους αγροτοσυνδικαλιστές να στηρίξουν την προσπάθεια, διότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν για τους αγρότες. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Σύντομα θα έρθουμε σε επαφή με τους εκκαθαριστές. Στόχος μας είναι να μη χαθούν αυτά τα γεωργικά «εργαλεία», προκειμένου ο αγροτικός κόσμος να παραμείνει στα χωριά του, να συνεχίσει να καλλιεργεί και να μπορέσει να ανακάμψει. Δεν θέλουμε τη ιδιοκτησία των μονάδων, αλλά να πάνε στα χέρια των αγροτών» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το