Χωρίς κατηγορία

Πρόταση αξιοποίησης συχνότητας του Δημοτικού Ραδιοφώνου

Εκδήλωση με θέμα «Ζήσε μέρες ραδιοφώνου» διοργάνωσε το Σάββατο ο Ηλεκτρονικός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
Εκδήλωση με θέμα «Ζήσε μέρες ραδιοφώνου» διοργάνωσε το Σάββατο ο Ηλεκτρονικός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου από τη σχολική μονάδα του 1ου ΣΕΚ διερευνά η Δημοτική Αρχή, με σχετικό έγγραφο που υπέβαλε ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στην εκδήλωση «Ζήσε μέρες ραδιοφώνου» που διοργάνωσε το Σάββατο ο Ηλεκτρονικός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από το 1ο ΣΕΚ, στο οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία «Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Συστημάτων και Επικοινωνιών» που υποστηρίζει την αντίστοιχη ειδικότητα του Ηλεκτρονικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σκοτινιώτης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Ι. Λασκαρίδη, «η πρόταση  της σχολικής μονάδας αφορά στην αξιοποίηση της υπάρχουσας συχνότητας για την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων και τη μετάδοση των παραγόμενων εκπαιδευτικών εκπομπών. Μια τέτοια αξιοποίηση της συχνότητας είναι απολύτως συμβατή προς την κείμενη νομοθεσία και πάντως σε απόλυτη αντιστοιχία προς την κοινωνική και παιδευτική αποστολή της ραδιοφωνίας, επιπλέον, δε, θα αποτελέσει σημαντικό και πανελλαδικά πρωτοποριακό μέσο σύνδεσης του δημόσιου σχολείου με την τοπική κοινωνία».

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, να παρακολουθήσουν οπτικοποιημένο υλικό σχετικό με το χρονικό της δημιουργίας του σταθμού και την ιστορική εξέλιξη του ραδιοφώνου ως μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας.

Παρουσιάστηκε επίσης μία έρευνα των μαθητών του Ηλεκτρονικού Τομέα σε ένα δείγμα διακοσίων περίπου συμμαθητών τους για τη σχέση τους με το ραδιόφωνο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εμφάνιση επαγγελματιών του ραδιοφώνου με συνδέσεις skype, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους στιγμές από τη ραδιοφωνική τους σταδιοδρομία και τα μικρά μυστικά που οδηγούν στην επιτυχημένη παραγωγή μιας εκπομπής.

Ειδικότερα, και με σειρά εμφάνισης, μίλησαν οι: Λιάνα Μαστάθη, παραγωγός μουσικών εκπομπών στον «Pepper 96,6», Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» και Αντώνης Καρπετόπουλος, αθλητικογράφος στο SPORΤ FM. O τελευταίος παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη δίνοντας τη δυνατότητα στους διοργανωτές της εκδήλωσης να παρουσιάσουν σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του ραδιοφωνικού σταθμού. Στο τέλος της εκδήλωσης, έγινε μία σύντομη εισαγωγή στις μεθόδους οργάνωσης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και στον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, τέσσερεις σχολικές μονάδες, διά των εκπροσώπων τους, εξέφρασαν την επιθυμία  δημιουργίας ραδιοφωνικών εκπομπών. Πρόκειται για το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, την ΕΠΑΣ της Νέας Ιωνίας και  το Μουσικό Σχολείο Βόλου, ενώ υπήρξαν και αρκετοί μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που κατέθεσαν προτάσεις για τις δικές τους εκπομπές.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους διοργανωτές έτοιμους να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να τους παρέχουν κάθε μορφή βοήθειας και τεχνικής υποστήριξης. Ήδη, μαθητές μέλη της μουσικοθεατρικής ομάδας «Μουσικοθεατρικά Εναλλακτικά»  συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Παπαθανασίου θα επισκεφτούν το εργαστήριο Οπτικοακουστικών Συστημάτων και το ραδιοφωνικό σταθμό την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά όλη η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο με την υπηρεσία hangout της Google και όσοι επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν στο κανάλι του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο Youtube, www.youtube.com/user/2epalnimag. Το σχεδιασμό, οργάνωση και τεχνική επίβλεψη είχαν οι εκπαιδευτικοί Κ. Αμυγδαλίτσης, Α. Ανδριανίδης, Δ. Παπαναστασίου και Ν. Κοντονάτσιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το