Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πρόστιμα σε όσους δεν φροντίζουν τα οικόσιτα σκυλιά

ανακοινώθηκε η επέκταση του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων

 

Με ελέγχους και επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία προστίμων, θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Βόλου τους πολίτες – ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που δεν φροντίζουν για την υγιεινή και ασφάλειά τους, καθώς και τη διατήρηση της καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του περιπάτου με το κατοικίδιό τους.

Η συνήθης και θλιβερή δυστυχώς εικόνα των πεζοδρομίων με τις ακαθαρσίες κατοικίδιων, που δήθεν φιλόζωοι δεν φροντίζουν να απομακρύνουν, ενοχλεί την αισθητική αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η ασθένεια της λύσσας έκανε την εμφάνισή της μετά από 50 χρόνια, ενώ από τους εμβολιασμούς ο νόμος εξαιρεί ομάδες «υψηλού κινδύνου», όπως τα τσοπανόσκυλα.

 

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Παντσάς και Δερβένης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φιλοζοϊκών οργανώσεων, ανακοινώθηκε η επέκταση του Δημοτικού Καταφύγιου και τονίστηκε ότι σε ό,τι αφορά στις ασθένειες και τον πολλαπλασιασμό των αδεσπότων, ευθύνες έχουν οι ιδιοκτήτες των ζώων που δεν τα φροντίζουν και κυρίως δεν τα στειρώνουν.

Τα αδέσποτα ζώα της πόλης, μπορεί να ενοχλούν την αισθητική ή σποραδικά να εμφανίζονται κρούσματα επιθετικότητας, αλλά είναι όλα στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα, σε αντίθεση με εκατοντάδες οικόσιτα.

Σε καμπάνια ενημέρωσης στους κάτοχους δεσποζόμενων ζώων και στη συνέχεια σε ελέγχους και επιβολή προστίμων προχωρά η Δημοτική Αρχή Βόλου, στην προσπάθειά της να ελέγξει το πρόβλημα των αδέσποτων και της μετάδοσης ασθενειών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ειδικά μετά και την εμφάνιση εννέα κρουσμάτων λύσσας σε αλεπούδες και σκυλιά στη Μακεδονία, θα επιβάλλεται με εφαρμογή του νόμου ο προληπτικός εμβολιασμός των δεσποζόμενων ζώων, ενώ η Δημοτική Αρχή έχει εμβολιάσει τα 9/10 των αδέσποτων ζώων στο Δήμο. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απ. Παντσάς, μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημ. Δερβένη πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας και εκπρόσωπους δύο φιλοζωικών οργανώσεων, αναφέρθηκαν στο θέμα, τονίζοντας ότι αν δεν ελεγχθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους κι συμμόρφωσή τους σε ό,τι απαιτεί ο νόμος, δεν πρόκειται να υπάρξει έλεγχος της κατάστασης αύξησης των αδεσπότων.

Ειδικότερα ο κ. Παντσάς ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια στη στείρωση 800 αδέσποτων, ενώ θανάτωσε 30 λόγω ασθενειών. Παράλληλα, εμβολίασε τα 9/10 των αδέσποτων για λύσσα. Σε ό,τι αφορά στις μελλοντικές ενέργειες, ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013 προβλέπεται κονδύλι για την επέκταση του Καταφύγιου ενώ θα προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την εξεύρεση περισσότερων ατόμων για την περισυλλογή και φύλαξη των σκυλιών. Σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις που επωμίστηκαν το οικονομικό κόστος, εκδόθηκε και θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων.

Από την πλευρά του ο κ. Δερβένης ανέφερε ότι η Δημοτική Αστυνομία για ένα μήνα θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τις υποχρεώσεις τους και θα καταγράφει και τα δεσποζόμενα ζώα. Συγκεκριμένα το κάθε ζώο θα πρέπει διαθέτει βιβλιάριο υγείας έτοιμο να επιδειχθεί από τον ιδιοκτήτη κατά τη διάρκεια ελέγχου ενώ τα σκυλιά πρέπει να διαθέτουν τσιπ. Με την ολοκλήρωση της ενημερωτικής καμπάνιας, σε περίπτωση ελέγχου αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί, θα πληρώνει αυστηρά πρόστιμα. Ειδικά το πρόστιμο για εγκατάλειψη ανέρχεται στα 300 ευρώ, το ίδιο για την παράλειψη σήμανσης, την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, την παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου, τη μη κατοχή ενημερωμένου διαβατηρίου ή βιβλιαρίου υγείας του κυνηγετικού σκύλου σε οποιαδήποτε μετακίνηση κλπ.

Όποιος ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται για την τοποθέτηση τσιπ μπορεί να το κάνει στον κτηνίατρο που φροντίζει το ζώο του ή να απευθυνθεί στις φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν προμηθευτεί φθηνά τσιπ από το διαδίκτυο και θα τους κατευθύνουν σε συμβεβλημένους κτηνίατρους για την τοποθέτησή του.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων επισήμαναν την ανάγκη οι τσομπάνηδες αλλά και οι κυνηγοί να φροντίσουν για τον εμβολιασμό των σκυλιών τους για τη λύσσα. Τέλος, όποιος πολίτης αντιληφθεί κάποιο επιθετικό ζώο ή αγέλη σκύλων μπορεί να ενημερώνει τους αρμόδιους του Καταφύγιου στα τηλέφωνα 2421353108 ή 24213 53156.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. Μπραβο, μπραβο Ευρωπη γιναμε! Ζω για τη στιγμη που θα εφαρμοσουν τα ιδια και στις οικοσιτες αλλα και αδεσποτες μελισσες!! Και μη ξεχασω τα καναρινια και τα σπουργιτια!! Δε θελω να σκασω κανενος τη φουσκα αλλα τα ζωα δε θα γινουν ανθρωποι ποτε! Δε κοιταει ο δημος να δωσει στεγη στους αστεγους και να ταισει τους συμπολιτες μας που τρων απτα σκουπιδια, γιατι κατα τη γνωμη μου ο Δημος, με αυτο τον τροπο, κανει “παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας” των ΑΝΘΡΩΠΩΝ και ” θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”… Αχ αθανατα λαμογια!

  2. πισω απο το σπιτι μου βρισκεται ενα 2οροφο σπτι που εχει ενα καινουριο σκυλακι. οι ιδιοκτητες μετακομησαν στον 1ο οροφο και το σκυλι το αφησαν στην αυλη του εισογιου. Η αυλη είναι απο τη μεσα μερια των σπιτιων με αποτελεσμα να μην βλεπει τιποτα παρα μονο τα λουλουδια της γιαγιάς μου. οποτε μπορω του ριχνω κανενα μπαλακι για να παιζει. Οι ιδιοκτητες ποτε ποτε του μιλανε απο το πανω μπαλκονι το ιδιο και αυτοι του 2ου οροφου. Απλα νοιωθω οτι πρεπει να κανω κατι.

Μοιραστείτε το