Τοπικά

Πρόστιμα σε όσους δεν υπέβαλαν δήλωση στην Εφορία

Δεκάδες είναι καθημερινά οι φορολογούμενοι στο Βόλο, που απευθύνονται στην Εφορία, ζητώντας ενημέρωση για τις δόσεις, με τις οποίες μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που τους καταλογίστηκε

Τις καταστάσεις με τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2012, περιμένουν στις Εφορίες, προκειμένου να ξεκινήσει η κλήση τους και να επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις. Την ίδια ώρα δεκάδες είναι καθημερινά οι φορολογούμενοι στο Βόλο, που απευθύνονται στην Εφορία, ζητώντας ενημέρωση για τις δόσεις, με τις οποίες μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που τους καταλογίστηκε.

Οι καταστάσεις με όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος φέτος δεν έχουν ακόμη παραληφθεί από τις Εφορίες, ενώ ολοκληρώνεται η επεξεργασία τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Για τον εντοπισμό όσων δεν υπέβαλαν δηλώσεις ελέγχονται τα εξής στοιχεία:

-Οι δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στην Εφορία και στις οποίες αναγράφεται ο ΑΦM κάθε μισθωτού, που απασχολούν, με τους ΑΦΜ για τους οποίους δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση.

-Το περιουσιολόγιο ακινήτων που έχει «οικοδομήσει» το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικότερα, εντοπίζονται φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ακίνητα, αλλά δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Επίσης, γίνεται διασταύρωση μεταξύ των στοιχείων για τις δαπάνες ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές και τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος των ιδιοκτητών.

Έτσι, και τυπικά πλέον, μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ακόμη και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών.

Στόχος είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστωθεί εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε φορολογουμένου δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις του, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του και το επίπεδο διαβίωσής του.

Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, θα κληθούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση και θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών (συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους) και έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ. Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού, που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα λάβουν. Ακόμη, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος με πολλές δόσεις.

Αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε επτά δόσεις, όπως δήλωσε το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), γίνονται δεκάδες ερωτήματα καθημερινά, ωστόσο ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του μπορεί να μάθει πότε μπορεί να πληρώσει, μπαίνοντας με τον ΑΦΜ του και τον αριθμό ειδοποίησης του εκκαθαριστικού του σημειώματος στο Taxis. Μπορεί μάλιστα να εκτυπώσει σε επτά αποκόμματα τη νέα εκκαθάριση και να πληρώσει βάσει αυτών στην Εφορία, στην  τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ τις δόσεις του.

Και κατασχέσεις

Παράλληλα οι Εφορίες θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις αυτοκινήτων ΙΧ και φορτηγών, ενοικίων στα χέρια ενοικιαστών, καθώς και μερισμάτων, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν πληρώνουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη από τη Γ.Γ.Π.Σ. έχουν φθάσει στις κατά τόπους Εφορίες καταστάσεις με ονόματα οφειλετών, που έχουν Ε.Ι.Χ. πάνω από 2000 κυβικά τελευταίας πενταετίας ή φορτηγά, ώστε να κινηθούν εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.

Έχουν φθάσει επίσης καταστάσεις με ονόματα ιδιοκτητών, που ενοικιάζουν ακίνητα, οι οποίοι χρωστούν στην Εφορία και ο μόνος τρόπος να εισπραχθούν, είναι να γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτων δηλ. του ενοικιαστή.

Έλεγχοι εξάλλου θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, για να εντοπιστούν όσοι φορολογούμενοι-κάτοχοι αυτοκινήτων δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012. Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για όσους δήλωσαν την κατοχή αυτοκινήτων, τα οποία προέρχονται από το αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν φέτος, με τα στοιχεία που αφορούν όσους πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2012. Όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων διαπιστωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτών που πλήρωσαν τα τέλη, θα λάβουν ειδοποιητήρια, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν διπλάσια τέλη…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το