Photo Gallery, Τοπικά

Πρόσληψη 16 γιατρών ζητεί το «Αχιλλοπούλειο»

«Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο

Στις 16 ανέρχονται οι θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού που ζητεί η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου από το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των κενών. Ωστόσο ακόμη και στη δυνατότητα της πρόσληψης γιατρών με μπλοκάκι, ο νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα απορρόφησης γιατρών από ειδικότητες που έχει ανάγκη το «Αχιλλοπούλειο», όπως ΩΡΛ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια ουσιαστική βοήθεια.

Σε επιπλέον ενέργειες για την αντιμετώπιση των κενών σε γιατρούς προχωρεί το Νοσοκομείο Βόλου. Πριν λίγες ημέρες απέστειλε ξανά στο υπουργείο Υγείας το αίτημα για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Την προηγούμενη φορά είχε ζητήσει 19 επικουρικούς γιατρούς, αλλά τελικά το υπουργείο ενέκρινε μόλις τρεις θέσεις.

Οι 16 θέσεις επικουρικών γιατρών που ζητεί η διοίκηση, έχουν ως εξής: Δύο θέσεις χειρουργικής, μία θέση παθολογίας, μία θέση οφθαλμολογίας, δύο θέσεις παιδιατρικής, μία θέση γαστρεντερολογίας, δύο θέσεις μαιευτικής-γυναικολογίας, δύο θέσεις ΩΡΛ, μία θέση αιματολογίας-παθολογίας, μία θέση ογκολογίας, μία θέση γενικής ιατρικής ή παθολογίας και μία θέση γενικής ιατρικής ή παθολογίας που όμως προορίζεται για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο στο υπουργείο Υγείας, για τις συγκεκριμένες θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού έχουν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Βόλου.

Η διοίκηση έχει τέσσερις ουσιαστικά τρόπους για να καλύψει τα κενά σε γιατρούς. Ο πρώτος είναι η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού κάτι όμως που στην εποχή του μνημονίου, είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Ο δεύτερος τρόπος είναι η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα εργαστεί για ένα χρόνο και θα πληρωθεί από το Νοσοκομείο. Πάντως μολονότι το «Αχιλλοπούλειο» έχει οικονομική επάρκεια, το υπουργείο Υγείας δεν εγκρίνει τις πιστώσεις, προφανώς για να μη θεωρηθούν ως προσλήψεις από την τρόικα. Ο τρίτος τρόπος είναι η μετακίνηση γιατρών μεταξύ των ορίων της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Αυτό έγινε για την ΩΡΛ Κλινική, όπου ήρθε από τη Λάρισα για τρεις μήνες ένας γιατρός.  Ο τέταρτος τρόπος είναι η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4058/2012.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και ο ΟΚΑΝΑ, δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για την προσήκουσα λειτουργία τους και των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζεται με ιατρούς ψυχιάτρους, ιατρούς παθολόγους ή και γενικούς γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, υπό καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται από ίδιους πόρους τους».

Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος υπογράμμισε ότι οι περισσότερες θέσεις ειδικοτήτων γιατρών που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο δεν μπορούν να καλυφθούν μέσα από το νόμο για την έκδοση αποδείξεων από μπλοκάκι, προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το