Οικονομία

Πρόοδο διαπιστώνει η τρόικα – Επιστρέφει στην Αθήνα 29 Ιουνίου

000TROIKA NEW
Σημαντική πρόοδο διαπιστώνει η τρόικα στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης. Οι δανειστές αναχώρησαν, αλλά θα επιστρέψουν περί τα τέλη του μήνα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει:

«Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επανεξέτασε το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Για να επιτραπεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, οι συζητήσεις πολιτικής θα σταματήσουν, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.»

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταβαίνουν, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup (Πέμπτη) και του Ecofin (Παρασκευή).

Το διακύβευμα σε αυτόν τον έλεγχο -με δεδομένο ότι η δόση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου είναι εξασφαλισμένη- είναι ένα «πακέτο» 8,1 δισ. ευρώ (4,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 2,2 δισ. ευρώ από SNPs – καταβολή κερδών από ελληνικά ομόλογα).

Τα «αγκάθια»

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει κυρίως να ξεπεραστούν οι «σκόπελοι» του νέου δημοσιονομικού κενού για το 2013- 2014, που δημιουργείται από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της τρόικας, η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ μπορεί και να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι δεν υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, ειδική επιτροπή της τρόικας έχει «εγκατασταθεί» στο υπουργείο Υγείας, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, να απορρίπτουν τη λήψη νέων μέτρων.

Ενστάσεις φέρεται να εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο σκέλος των εσόδων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014, καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του». Φαίνεται, δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις. Επιπλέον, πρέπει να εισπραχθούν και 400 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων για το 2013, που θα καταβληθεί το 2014.

Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να καλυφθούν από τις μεγαλύτερες επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων και τα υψηλότερα κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΦΑΠ της διετίας 2011- 2012, ενώ, εάν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθεί και το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν, δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την περίοδο 2013- 2014.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το