Photo Gallery, Αθλητισμός

«Πρόκληση να εργαστώ στη Νίκη»

Δήλωσε ο νέος προπονητής των «κυανολεύκων» Στέλιος Μανωλάς κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίασή του

Το νέο προπονητή Στέλιο Μανωλά και τους συνεργάτες του Λεωνίδα Μπίλη, Θάνο Κούρτογλου και Κώστα Γρηγοριάδη παρουσίασε χθες στην αίθουσα του Πανθεσσαλικού σταδίου ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Ανδρέας Πάτσης. Ο κ. Μανωλάς τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση γι’ αυτόν και τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν το να εργαστούν σε μία ιστορική ομάδα και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά από όλους προκειμένου η Νίκη να κάνει υπερήφανους τους φιλάθλους της.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη κ. Ανδρέας Πάτσης που εξήγησε τον λόγο του «διαζυγίου» με τον Περικλή Αμανατίδη, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τον νέο τεχνικό Στέλιο Μανωλά και το υπόλοιπο προπονητικό τιμ:

«Το ποδόσφαιρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και στη διαδρομή μίας ομάδας δημιουργούνται πολλές εναλλαγές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ακολουθεί την πορεία που χαράχθηκε από  την πρώτη ημέρα που στήθηκε. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα και οι στόχοι μας δεν αλλάζουν. Όμως η λογική του ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων απαιτεί σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

Όπως γνωρίζετε η ομάδα μας προχώρησε στη διακοπή της συνεργασίας της με τον κ. Αμανατίδη, που είναι αξιόλογος επαγγελματίας και πολύ καλός προπονητής. Ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνειρό του με το δικό μας, που δούλεψε έχοντας γνώση και μεθοδικότητα και που δημιούργησε μία καλή ομάδα η οποία μας κάνει να ελπίζουμε για το μέλλον.

Όμως η ζωή είναι περίεργη και δεν σου ανταποδίδει αυτά για τα οποία προσπαθείς. Έτσι, θεωρήσαμε ότι στην παρούσα φάση έπρεπε να αλλάξουμε κάποια δεδομένα στην ομάδα. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Πιστεύω ότι και ο κ. Αμανατίδης, τον οποίο ευχαριστώ για την μεγάλη του προσφορά, αντιλαμβάνεται τους λόγους αυτής μας της κίνησης.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ενθουσιαζόμαστε εύκολα και απογοητευόμαστε το ίδιο εύκολα. Για τον κόσμο ένας προπονητής είναι άξιος για το Τσάμπιονς Λιγκ με μία επιτυχία, ενώ με την πρώτη αποτυχία χαρακτηρίζεται ανίκανος. Μετά από όλα αυτά συν κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα για τα οποία δεν μπορεί να φταίει μόνο ο προπονητής προχωρήσαμε σε αυτή την αλλαγή. 

Στη συνέχεια υπήρξε ένας προβληματισμός εκ μέρους μου για τον άνθρωπο που θα αναλάμβανε τις τύχες της Νίκης. Που θα βοηθούσε να πετύχουμε το στόχο μας για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο. Προσωπικά ουδέποτε έχω μιλήσει για άνοδο στη Σούπερ Λιγκ, αλλά σίγουρα θέλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα.

Ήθελα ένα προπονητή με κύρος και ειδικό βάρος, με γνώσεις, ήθος, φιλοδοξία, προοπτική, πάθος. Έναν προπονητή γεννημένο νικητή που να είναι άφθαρτος. Έναν άνθρωπο που να θέλει να δώσει και όχι να πάρει.

Αυτά τα στοιχεία τα βρήκα στο πρόσωπο του Στέλιου Μανωλά. Ο άνθρωπος αυτός μου δίνει τις εγγυήσεις που θέλω για το όραμα που έχω για την ομάδα. Πλαισιώνεται από ικανότατους συνεργάτες όπως είναι ο Λεωνίδας Μπίλης, μέχρι πρότινος προπονητής του Βατανιακού, ο γυμναστής μας ο Θάνος Κούρτογλου και βεβαίως ο έμπειρος προπονητής των τερματοφυλάκων Κώστας Γρηγοριάδης. Αυτό είναι το νέο επιτελείο μας. Κλείνοντας, θα επιθυμούσα από τα ΜΜΕ να μας κάνουν καλόπιστη και σκληρή κριτική».

Επίσης ο κ. Πάτσης μίλησε για διάφορα θέματα, όπως:

Τη γκρίνια μίας μικρής μερίδας φιλάθλων για την επιλογή του κ. Μανωλά:

«Έναν άνθρωπο πρέπει να τον κρίνουμε για τη διαδρομή του και τα αποτελέσματά του. Αν το κάνουμε χωρίς να δούμε το έργο του τότε αυτό είναι τουλάχιστον άκομψο. Αυτή η γκρίνια προέρχεται από το κόμπλεξ ορισμένων και δεν δίνω σημασία. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα, ούτε από ποδόσφαιρο, ούτε από επιχειρήσεις. Είναι οι λεγόμενοι «παντοφλάκηδες» που δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε στη γυναίκα τους. Ίσως κάποιοι να ήθελαν να πάρουμε προπονητή τον οποίο θα  έχει κυνηγήσει η προηγούμενη ομάδα του. Όμως αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία.

Για τον κ. Μανωλά δεν τίθεται θέμα ότι του λείπει η προπονητική εμπειρία και θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος είναι επιτυχημένος δικηγόρος για 20 χρόνια δεν μπορεί στη συνέχεια να γίνει δικαστής; Δεν θα έχει την εμπειρία και τις γνώσεις; Ασφαλώς και μπορεί. Το ίδιο ισχύει και για έναν ποδοσφαιριστή, όπως τον κ. Μανωλά που έχει ένα εκπληκτικό βιογραφικό».

Αν υπήρξαν κρούσματα απειθαρχίας στο ποδοσφαιρικό τμήμα:

«Δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο σε παιχνίδια όπως με την Καλλονή, τον Ηρακλή Ψαχνών ή με τα Γιαννιτσά στο κύπελλο. Απλά μέσα σε ενάμιση μήνα χρειάστηκε να δώσουμε πολλά παιχνίδια για δύο διοργανώσεις, οπότε ήταν λογικό να παρουσιάσουμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας. Η αλλαγή προπονητή έγινε όχι γιατί δεν υπήρχε πειθαρχία, αλλά επειδή έπρεπε να προστατέψω την ομάδα και τους παίκτες από την ελληνική πραγματικότητα που θέλει μόνο το αποτέλεσμα».

Σκληρή δουλειά υποσχέθηκε

ο Σ. Μανωλάς

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μανωλάς υποσχέθηκε σκληρή δουλειά από την πλευρά του, ενώ μίλησε και για την ιστορία της Νίκης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την οποία έδειξε ότι γνωρίζει καλά: «Παρότι είμαι στο χώρο του ποδοσφαίρου για πολλά χρόνια, δεν ήμουν φιλικός με τα …μικρόφωνα. Άνεση ένιωθα μόνο στους αγωνιστικούς χώρους. Όσον αφορά τον ερχομό μου στην ιστορική ομάδα της Νίκης Βόλου, δέχθηκα την πρόταση του κ. Πάτση να είμαι ο νέος προπονητής. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και με τιμά που αναλαμβάνω τις τύχες της συγκεκριμένης ομάδας που έχει πλούσια ιστορία, αλλά δυστυχώς για πολλά χρόνια δεν έχει την πορεία που θα έπρεπε.

Διάβασα την ιστορία της και ξέρω ότι έχει λάβει μέρος και στην Α’ Εθνική από το 1961 έως το 1966. Έχει ιδρυθεί το 1924, όπως και η ΑΕΚ, ενώ γνωρίζω ότι αρχικά η Νίκη είχε χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Πρόκειται για ένα προσφυγικό σωματείο και εδώ θέλω να σας πω ότι και εγώ κατάγομαι από τις αλύτρωτες πατρίδες. Από τη θητεία μου στην ΑΕΚ γνωρίζω το σκεπτικό των φιλάθλων που κατάγονται από αυτά τα μέρη. Αγαπούν υπερβολικά την ομάδα τους και ίσως είναι λίγο περισσότερο παραπονιάρηδες, αλλά θέλουν να τη βλέπουν να πηγαίνει μπροστά.

Ουσιαστικά στη Νίκη ξεκινώ την προπονητική μου καριέρα, γιατί από δική επιλογή δεν μπήκα στο χώρο μετά την αποχώρησή μου από τις Εθνικές ομάδες το 2007, λόγω των γνωστών προβλημάτων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Συνειδητά απείχα, αλλά δεν έπαψα να επιμορφώνομαι και να παρακολουθώ τις εξελίξεις. Με τον Λεωνίδα Μπίλη και άλλα παιδιά είμαστε στη διαδικασία του UEFA Pro όπου γίνεται σοβαρή δουλειά από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στις σχολές προπονητών της.

Δέχθηκα την πρόταση του κ. Πάτση διότι είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος, όπως και εγώ. Ποτέ δεν μου άρεσε να λέω μεγάλα λόγια, αλλά βλέποντας τη διάθεση της διοίκησης και το καλό ρόστερ της ομάδας, θέλω στο τέλος να έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα δουλέψουμε σκληρά προκειμένου να κάνουμε τους φιλάθλους της Νίκης υπερήφανους για την ομάδα τους».

Στη συνέχεια ο κ. Μανωλάς απάντησε στις κάτωθι ερωτήσεις:

Για το πόσο δύσκολο είναι να αναλάβει μία ομάδα μεσούσης της περιόδου:

«Σίγουρα είναι δύσκολο αυτό, αλλά το καλό είναι πως η Νίκη διαθέτει ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας με θητεία και στην Α’ Εθνική. Προσωπικά είχα ως παίκτη στην Ολυμπιακή ομάδα τον Μανώλη τον Σκούφαλη, ενώ γνωρίζω καλά και τον Ψιάνο διότι έπαιζε στον Θρασύβουλο, που ήταν και ο γιός μου. Επίσης ξέρω τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Υπάρχει ποιότητα και εμπειρία. Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε μία ομάδα με μεγάλα ονόματα για τα δεδομένα της κατηγορίας και να φέρουμε αποτελέσματα. Φυσικά στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και η τύχη. Πάντως και για μένα και τους συνεργάτες μου η Νίκη αποτελεί πρόκληση».

Για το αν θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στο ποδοσφαιρικό θέαμα ή στο αποτέλεσμα:

«Μέσα από το θέαμα θέλω να έρχεται και το αποτέλεσμα. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκα στην ΑΕΚ που την εποχή εκείνη έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Βέβαια στην Ελλάδα η αμφισβήτηση υπάρχει σε ημερήσια διάταξη και μερικές φορές οι προπονητές θυσιάζουν το θέαμα για τη σκοπιμότητα. Πάντως, εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Μάλιστα και οι συνεργάτες μου έχουν την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία με τη δική μου. Ταιριάζουμε απόλυτα. Η Νίκη έχει εξαιρετικό υλικό και μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Μακάρι να γίνω μέρος της ιστορίας της και να ανέβουμε μαζί στη Σούπερ Λιγκ.

Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πολλές αλλαγές, αλλά θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα παρατηρώ ότι υπάρχει μία σχετική δυστοκία. Από κει και πέρα έρχεται και η περίοδος των μεταγραφών, οπότε θεωρώ ότι αν χρειαστεί ο πρόεδρος θα βοηθήσει την ομάδα». Σε εκείνο το σημείο τον διέκοψε ο κ. Πάτσης και χαριτολογώντας είπε: «Τώρα κατάφερες να με δεσμεύσεις για μεταγραφές ενώπιον των δημοσιογράφων. Το έφερες πολύ ωραία».

Για το πώς προέκυψε η πρόταση της Νίκης:

«Δεν υπήρχε κάποια γνωριμία με τον κ. Πάτση. Πρώτη φορά τον είχα ακούσει στο ραδιόφωνο όταν ανέλαβε τη Νίκη. Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον ίδιο και συναντηθήκαμε στην Αθήνα. Είναι ένας άνθρωπος με προσωπικότητα. Είναι πετυχημένος, οργανωτικός, φιλόδοξος και νέος, οπότε είδα ότι μπορώ να έχω μια καλή συνεργασία μαζί του».

Για το ποιες ομάδες θεωρεί φαβορί για την άνοδο:

«Η φετινή Β’ Εθνική είναι πολύ ανταγωνιστική και δύσκολη. Στη Σούπερ Λιγκ υπάρχουν ομάδες που δεν μπορούσαν να κάνουν μεταγραφές, όπως η ΑΕΚ, ο Άρης ή ο Πανιώνιος και γι’ αυτό πολλοί παίκτες πήγαν στην παρακάτω κατηγορία. Έτσι, στη Β’ Εθνική πολλές ομάδες είναι ισχυρές και θα διεκδικήσουν την άνοδο.

Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα θεωρούσα φαβορί τον Παναιτωλικό, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά του δεν είναι τόσο καλά. Οι εκπλήξεις είναι πολλές. Εξάλλου, κανείς δεν πίστευε ότι τα Γιαννιτσά θα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 1η θέση. Προσωπικά έχω παρακολουθήσει επτά-οκτώ ομάδες και μεταξύ αυτών και τη Νίκη. Αν καταφέρουμε να φτάνουμε πιο εύκολα στο γκολ τότε θα έχουμε μεγάλες πιθανότητες να κυνηγήσουμε την άνοδο. Από κει και πέρα μου άρεσε η Καλλονή, άσχετα αν η Νίκη την κέρδισε εκτός έδρας. Δεν έχω δει τον Εργοτέλη ή τον Πανσερραϊκό, ενώ η Λάρισα έχει μια δυναμική και είναι μέσα στις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν».

Τέλος, ο άμεσος συνεργάτης του κ. Μανωλά, ο Λεωνίδας Μπίλης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας και τον πρόεδρό μας, καθώς και τον κ. Μανωλά που με επέλεξε για συνεργάτη του και μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να λέμε μεγάλα λόγια. Είμαι υπέρ της σκληρής δουλειάς και πειθαρχίας. Ξέρω τι αντικατοπτρίζει η Νίκη. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο παρελθόν. Ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, αλλά οι μεγάλες ομάδες είναι πολύ σκληρές για να πεθάνουν. Έτσι και στην περίπτωση της Νίκης η δυναμική της είναι τέτοια που κατάφερε να βρει τον από μηχανής Θεό που έβαλε τα πράγματα σε τάξη. Είμαι χαρούμενος που θα γίνω μέρος της ιστορίας της Νίκης Βόλου και θα δώσω τα πάντα για την ομάδα αυτή». 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το