Photo Gallery, Τοπικά

Πρόγραμμα περισυλλογής – στείρωσης αδέσποτων

Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος περισυλλογής και στείρωσης των αδέσποτων ζώων, ώστε να ελεγχθεί η αναπαραγωγή τους αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις θα προχωρήσει ο Δήμος Αλμυρού

Να δώσει τέλος στο πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη του Αλμυρού επιδιώκει η Δημοτική Αρχή, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή Αλμυρού προγραμματίζει να προχωρήσει στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος περισυλλογής και στείρωσης των αδέσποτων ζώων, ώστε να ελεγχθεί η αναπαραγωγή τους αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις. «Η δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα συμβάλλει στην  αναβάθμιση του επιπέδου της καθημερινότητάς μας, που αποτελεί βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά του ο Δήμος Αλμυρού θα κάνει ό,τι μπορεί με τα μέσα που διαθέτει» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο δήμαρχος κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος.

Σε σχετική, ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Δήμος Αλμυρού μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την παντελή έλλειψη ειδικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, κάνει προσπάθεια να αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων ζώων, με τη συνεργασία και βοήθεια του φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου «ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ» αλλά και με ιδιώτη φιλόζωο της περιοχής με γνώμονα την προστασία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων.

Όπως ορίζει πρόσφατος νόμος (4039/2012) οι Δήμοι επιβαρύνονται και με την υποχρέωση της περισυλλογής και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αρμοδιότητα που θα συντονίζει πενταμελής Επιτροπή η οποία θα συσταθεί άμεσα με απόφαση δήμαρχου.

Βασικός στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι η εφαρμογή ειδικού προγράμματος περισυλλογής και στείρωσης των αδέσποτων ζώων, ώστε να ελεγχθεί η αναπαραγωγή τους αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εμβολιασμός, στείρωση, θεραπευτική αγωγή) στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο. Ήδη έχει προγραμματισθεί σε πρώτη φάση και έπειτα από επαφή με την υπεύθυνη κυνοτροφείου της περιοχής μας, η ομαλή απομάκρυνση των αδέσποτων σκυλιών που καθημερινά περιφέρονται στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, προκαλώντας την ανησυχία και το φόβο στους περαστικούς. Ακόμη, ο δήμαρχος Αλμυρού απηύθυνε αίτημα προς τους γειτονικούς Δήμους Φαρσάλων και Στυλίδας για την αξιοποίηση χρηματοδότησης του προγράμματος της ίδρυσης καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση που δημοσίευσε το γραφείο τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προετοιμαστεί για την υποβολή σχετικής πρότασης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καθοριστικό ρόλο πρόκειται να παίξει και η σύσταση Γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο Αλμυρού, στο οποίο η συνδρομή όλων των ευαισθητοποιημένων πολιτών θα είναι πολύ σημαντική. Επίσης η συνεργασία με κτηνίατρους, ακόμη και σε εθελοντικό επίπεδο, με Φιλοζωικό Σύλλογο της περιοχής αλλά και με ιδιώτη φιλόζωο που θα φροντίσουν για την περισυλλογή, τη στείρωση, την επιτήρηση και την αποθεραπεία των ζώων αλλά και η δημιουργία σωστά ενημερωμένων και υπεύθυνων ζωόφιλων με καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, θα συμβάλλουν αν όχι στην εξάλειψη, στο σημαντικό περιορισμό του φαινομένου.

Δήλωση Χατζηκυριάκου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Δήμου για την εφαρμογή του προγράμματος περισυλλογής- στείρωσης αδέσποτων, σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

«Η δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου της καθημερινότητάς μας, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής. Από την πλευρά του ο Δήμος Αλμυρού θα κάνει ό,τι μπορεί με τα μέσα που διαθέτει. Ζητούμε την κατανόηση και τη βοήθεια των συνδημοτών μας, διότι τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας θα φανούν μακροπρόθεσμα. Η κατάσταση, όμως, θα βελτιώνεται καθημερινά».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το