Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πρόγραμμα-ασπίδα για τον Παγασητικό

Δεσμεύσεις για την εφαρμογή του ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ σε σύσκεψη με βουλευτές και δημάρχους


Σκοτινιώτης: Ορατή η προοπτική να δώσουμε λύση σε ένα ευαίσθητο θέμα

Η θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου θα είναι γεγονός σε έξι χρόνια με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εγκατάστασης βιολογικών καθαρισμών από το Αχίλλειο του Αλμυρού ώς το Μαλάκι, το Νότιο Πήλιο και το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, σύμφωνα με δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του βουλευτή κ. Κ. Καρτάλη, της γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Πόπης Γερακούδη και των δημάρχων Βόλου και Αλμυρού, οι κ.κ. Σκοτινιώτης και Χατζηκυριάκος έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου.

Σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο του Βόλου ο κ. Σκοτινιώτης παρουσίασε την πρόταση που η ΔΕΥΑΜΒ επεξεργάστηκε για την θωράκιση του Παγασητικού στο «μέτωπο» των διοικητικών ορίων του ενιαίου δήμου. Ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρεαδάκη και έδωσε έμφαση στη συνεργασία με τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους δημάρχους Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.

«Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι σήμερα να μιλούμε για ορατή προοπτική να γίνει ένα έργο τεράστιας σημασίας, που θα δώσει δραστική λύση σ’ αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου.

Σ’ ό,τι αφορά το Δήμο Βόλου, το έργο αφορά όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι, ένα μέτωπο που φθάνει περίπου τα 60 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για 12 ή 13 υποέργα, τα οποία προϋπολογίζονται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα δύο έργα που συζήτησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή την αποχέτευση των πρώην Δήμων Ιωλκού και Αγριάς.

Άλλες παρεμβάσεις είναι οι αποχετεύσεις της Ν. Αγχιάλου, του Αγ. Στεφάνου και των Λεχωνίων μέχρι το Μαλάκι, ενώ όλα τα δίκτυα θα «κουμπώσουν» στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Βόλου, που με την τελευταία αναβάθμιση εξυπηρετεί 170.000 κατοίκους. Στα έργα περιλαμβάνεται επέκταση του βιολογικού για εξυπηρέτηση 200.000 κατοίκων.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά αποχετεύσεις και αναβαθμίσεις των βιολογικών καθαρισμών.

«Εάν η δέσμευση αυτή υλοποιηθεί, σε λίγα χρόνια όλο το παραλιακό μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι θα διαθέτει αποχέτευση και θα είναι συνδεδεμένο με τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό.

Η πολιτική δέσμευση ήταν απολύτως σαφής και μένουν οι διοικητικές ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν και τα έργα που αφορούν το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Αλμυρού», τόνισε ο δήμαρχος Βόλου. Για τα έργα του Νοτίου Πηλίου θα χρειαστεί αγώνας για την ένταξή του καθώς δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο συμμετείχε ο σύμβουλος Ν. Πηλίου κ. Γιαννιός και εξηγήθηκε πως χρειάζεται να ετοιμαστεί μια προκαταρκτική μελέτη που να τεκμηριώνει και να δικαιολογεί το έργο, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να βοηθήσει το Δήμο Ν. Πηλίου στις μελέτες για να συνταχθεί η προκαταρκτική πρόταση, ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο των έργων θα εξεταστούν και προγράμματα επαναχρησιμοποίησης του νερού του βιολογικού.

Η ιδία συμμετοχή του δήμου Βόλου για το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στα διοικητικά του όρια είναι 15%.

Ο δήμαρχος Αλμυρού

Ο κ. Χατζηκυριάκος δήλωσε ότι πρέπει σε επίπεδο Μαγνησίας να πάψει ο κάθε δήμαρχος να σκέφτεται τι θα κάνει για τον τόπο του, αλλά τι μπορεί να επιτύχει μέσα από συνεργασίες για την καλύτερη δυνατή προοπτική όλου του Νομού.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο, ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει ωριμότητα μελετών που αφορούν τις Τοπικές Ενότητες Πλατάνου και Κροκίου, τη Δημοτική Ενότητα Σούρπης, τις Τοπικές ενότητες Αμαλιάπολης και Αγίας Τριάδας και την Τοπική Ενότητα Πτελεού

Παράλληλα σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη αποχέτευσης που αφορά την Τοπική ενότητα Αχιλλείου και την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τοπικής ενότητας των Αγίων Θεοδώρων. «Συνεπώς, ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσίασε στον ειδικό γραμματέα μία συγκροτημένη  πρόταση, γεγονός που ανοίγει πλέον το δρόμο για τη χρηματοδοτική ένταξη των οικισμών του Δήμου μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη κοινή πρωτοβουλία μας αφορά σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλη τη λεκάνη του Παγασητικού Κόλπου με στόχο την αναβάθμιση, την επέκταση, την κατασκευή και την επεξεργασία λυμάτων, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα και σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, αλλά και στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου μας να αποκτήσουν επιτέλους σύγχρονες εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού με πολλαπλά οφέλη για περίπου 10.000 δημότες μας.

Ως Δημοτική Αρχή θα αναλάβουμε πρωτοβουλία δρομολόγησης εκείνων των εξελίξεων που θα επιτρέψουν τη χρηματοδοτική ένταξη και του αποχετευτικού συστήματος του Πολιτικού Αεροδρομίου της περιοχής που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στον τομέα αυτό», δήλωσε.

O Κ. Καρτάλης

«Οι προσπάθειες μας ευδοκίμησαν και έτσι η πρότασή μας έχει τη δυνατότητα ένταξης στα αντίστοιχα Κοινοτικά Προγράμματα, πάντα υπό την προϋπόθεση της τεχνικής ωρίμανσης των υποέργων. Επισημαίνω ότι εκτός από τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα δίκτυα αποχέτευσης στο μέτωπο «Αγχίαλος – Βόλος – Αγριά» και «Πτελεού -Σούρπης – Αλμυρού», διασφαλίστηκε επίσης η δρομολόγηση της αναγκαίας μελέτης για το Νότιο Πήλιο, από Καλά Νερά μέχρι Τρίκερι. Εκεί δεν υπάρχει τεχνική ωριμότητα και πρέπει να γίνουν όλα πολύ γρήγορα. Χαίρομαι γιατί η ΔΕΥΑΜΒ προθυμοποιήθηκε να συνδράμει το Δήμο Νοτίου Πηλίου για να προχωρήσει η μελέτη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δέσμευση του ΥΠΕΚΑ αφορά και άλλες περιοχές της Μαγνησίας, καθώς διασφαλίστηκε και η ένταξη του βιολογικού καθαρισμού στην ενότητα Τσαγκαράδα-Κισσός-Άγιος Ιωάννης με την προϋπόθεση της κατάθεσης της τεχνικής μελέτης του έργου, ενώ θετική ήταν η αντιμετώπιση και για το θέμα των βιολογικών καθαρισμών στα νησιά των Σποράδων, θέμα που θα εξεταστεί ειδικότερα σε νεότερη σύσκεψη», δήλωσε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΑΑΔΕ: Και με κάρτες ξένων τραπεζών η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και κάρτες πληρωμών αλλοδαπής έκδοσης στις συναλλαγές τους με την ΑΑΔΕ…

22 Μαρτίου 2024

Ο Ζούκερμπεργκ αγόρασε για 300 εκατ. δολάρια το αγαπημένο σκάφος Ρώσου ολιγάρχη

Από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν στα χέρια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέληξε ένα υπερπολυτελές…

22 Μαρτίου 2024

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου

Την επόμενη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024, θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε,…

22 Μαρτίου 2024

Φρίκη από το μακάβριο εύρημα στη Λιβύη: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 65 νεκρούς

Εικόνες και στοιχεία που προκαλούν φρίκη έρχονται να καταδείξουν τις πιο σκληρές πτυχές του μεταναστευτικού…

22 Μαρτίου 2024

Γάζα: Ακάθεκτος ο Νετανιάχου, διαμηνύει πως θα στείλει στρατό στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε πως παραμένει αποφασισμένος να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία…

22 Μαρτίου 2024

Apple για τη μήνυση κυβέρνησης ΗΠΑ: «Απειλεί αυτό που είμαστε»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Apple μετά την προσφυγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και 15…

22 Μαρτίου 2024