Photo Gallery, Τοπικά

Πρόβλημα υπαρκτό οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το πρόβλημα των διακρίσεων στην αγορά εργασίας και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την καταπολέμησή τους αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής εσπερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, με συνδιοργανωτές το Δήμο Βόλου – Συμβούλιο Μεταναστών και το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία». Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν οι πτυχές ενός προγράμματος εγκεκριμένου σχεδίου που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας για τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Από πλευράς Δήμου Βόλου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απ. Παντσάς ανέφερε πως «σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα επιχειρηθεί η χάραξη ενός οδικού χάρτη αλληλεγγύης και συνοχής για τη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων εκείνων των ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Ο κ. Χρ. Κύρκογλου, εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος εγκεκριμένου σχεδίου που υλοποιεί το υπουργείο, για τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να προάγει την ενημέρωση και το διάλογο στο κοινό και στους φορείς που εμπλέκονται με τα θέματα της καταπολέμησης των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (εργοδότες υπαλλήλους φορέων, του ΟΑΕΔ και άλλων δημόσιων φορέων). Παράλληλα, έχει μια κατεύθυνση άρσης των διακρίσεων σε νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νόμο (φυλακισμένους, αποφυλακισμένους κ.λπ.).

Το πρόβλημα των διακρίσεων υπάρχει στην αγορά εργασίας και η προσπάθεια όλων είναι να προάγουμε αυτές τις δυνατότητες του κοινωνικού διαλόγου και την ανάπτυξη συνείδησης σε κοινωνία, εργαζόμενους και εργοδότες, ώστε να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου ατόμου και να μπορέσουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα ότι υπάρχουν διακρίσεις στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, που μέσα από το πλαίσιο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ακόμη ισχυρότερες. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη να είναι ισχυρότερος και ο αντίλογος».

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Δημητριάδη, επιστημονική συνεργάτης της «Σχεδία», μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η «Σχεδία» διοργανώνει σε πόλεις της Ελλάδας σειρά εκδηλώσεων, όπου συζητείται η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με την καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας.

Μας ενδιαφέρει να έρθουν όλοι οι φορείς μιας τοπικής κοινωνίας σε επαφή και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, τι μπορεί να γίνει σε τοπικό επίπεδο συνεργασιών και πώς μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις, για να συμβεί κάτι καλύτερο στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχουν πολλές ομάδες που η ανεργία είναι στο κόκκινο όπως γυναίκες, νέοι, απεξαρτημένοι κ.λπ.

Τη μεγαλύτερη ανεργία έχουν σήμερα οι γυναίκες και οι νέοι, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια.

Από τις συζητήσεις που γίνονται κάθε φορά τα συμπεράσματα είναι ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στην τοπικότητά τους, με συγκεκριμένες προτάσεις και βλέπουμε ότι μετά τις συζητήσεις σε πολλές πόλεις οι προσπάθειες για συνεργασίες είναι αποτελεσματικές. Ο Δήμος πρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να μπαίνει «ομπρέλα» σε προγράμματα που μπορούν να γίνουν με άλλους φορείς. Με λίγα λόγια χρειάζονται ευέλικτα σχήματα και δομές που λειτουργούν άμεσα και αντιμετωπίζουν κρίσεις, αυτοοργάνωση για δράσεις πολυεπίπεδες και ολοκληρωμένες, για να μην ξεκινάει κάτι που δεν έχει συνέχεια και αποτέλεσμα.

Ο αντιδήμαρχος κ. Απ. Παντσάς ανέφερε ότι «τόσο με τη βοήθεια των ειδικών, αλλά και με τις επιμέρους εμπειρίες και προτάσεις μαζικών τοπικών φορέων θα επιχειρήσουμε να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη αλληλεγγύης και συνοχής, προσανατολισμένο στις ανθρωπιστικές αξίες. Στην πράξη θα ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε οι τοπικοί φορείς να κάνουν και δική τους υπόθεση την κοινωνική αλληλεγγύη και να περάσουν στη συνέχεια στη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων εκείνων των ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Βόλου κ. Ευθ. Τσάμης αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί και τόνισε πως «συμμετέχουμε σε αυτή την εκδήλωση γιατί θεωρούμε ότι και οι μετανάστες είναι μια από τις ευαίσθητες ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκλεισμού από την εργασία και πρέπει να στηρίξουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει να κάνει με την ενσωμάτωση αυτής της ομάδας του πληθυσμού στην κοινωνία της πόλης μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το