Photo Gallery, Τοπικά

Πρόβλημα στη μεταφορά μαθητών στο διευρυμένο Δήμο Αλμυρού


Τα δυο πουλμανάκια που διαθέτει ο Δήμος Αλμυρού και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά μαθητών, δεν έχουν οδηγούς

 

Κυρίως από τις περιοχές Κροκίου και Πτελεού

 

 

 

 

 

 

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται στο Δήμο Αλμυρού η μεταφορά των μαθητών τη φετινή σχολική χρονιά λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη μεταφορά των μαθητών από το Κρόκιο και τον Πτελεό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν βρεθεί λύσεις για όλες τις περιπτώσεις. Τα δυο πουλμανάκια που διαθέτει ο Δήμος Αλμυρού και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δεν έχουν οδηγούς, ενώ αβέβαιο είναι κατά πόσο οι ιδιοκτήτες ταξί θα δεχτούν να συμμετάσχουν στη σχετική δημοπρασία, καθώς τους οφείλονται χρήματα από πέρυσι. «Χωρίς χρήματα και προσωπικό δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κων. Παπαδογιάννης.

 

 

Μέχρι και την περσινή σχολική χρονιά αρμόδια για τη μεταφορά των μαθητών ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ωστόσο με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα πέρασε στους Δήμους.

Ουσιαστικά, για τη μεταφορά των μαθητών από τα χωριά όπου έχουν καταργηθεί ή συγχωνευτεί οι σχολικές μονάδες θα πρέπει ο Δήμος Αλμυρού να έρθει σε συνεννόηση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, καθώς και να προχωρήσει σε μια σειρά δημοπρασιών για τη μίσθωση ταξί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη μεταφορά των 26 μαθητών από το Κρόκιο στον Αλμυρό, καθώς ο προγραμματισμός είναι να γίνει με πουλμανάκι 14 θέσεων του Δήμου, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει οδηγός.

«Διαθέτουμε ένα ακόμη πουλμανάκι ίδιας χωρητικότητας, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε οδηγός, ούτε συνοδός», τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κων. Παπαδογιάννης.

Να αναφερθεί ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να μεταφερθούν σε σχολικές μονάδες του Αλμυρού 66 συνολικά μαθητές από τα γύρω χωριά, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις θα απαιτηθεί η μίσθωση ταξί.

Μια ακόμη περίπτωση που προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού είναι αυτή της μεταφοράς 85 συνολικά μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί της Α’ Λυκείου, από τους Αγίους Θεοδώρους, το Αχίλλειο και τη Γαύριανη.

«Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα βρούμε λύση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, καθώς ο αριθμός των μαθητών είναι μεγάλος και τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία συγκεκριμένη ώρα το πρωί», επισήμανε ο κ. Παπαδογιάννης.

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις πιθανότατα να χρειαστεί να γίνει μεταφορά μικρού αριθμού μαθητών με ταξί, ωστόσο ο αντιδήμαρχος Παιδείας εμφανίζεται απαισιόδοξος στο θέμα αυτό. «Ορισμένοι ιδιοκτήτες ταξί πιθανότατα να επιλέξουν να μη συμμετάσχουν στις δημοπρασίες που θα γίνουν προς το τέλος Αυγούστου για την μίσθωση των αυτοκινήτων τους, καθώς τους οφείλονται ακόμη περσινά κόμιστρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης.

Λύση θα πρέπει να βρεθεί και για τη μεταφορά με ταξί 2 μαθητών Δημοτικού Σχολείου από τον παραθαλάσσιο οικισμό «Πηγάδι» στον Πτελεό, καθώς επίσης δυο μαθητών Δημοτικού και τριών νηπίων από τη Γαύριανη στους Αγίους Θεοδώρους.

Πιο εύκολες θεωρούνται οι περιπτώσεις μεταφοράς 11 μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους οικισμούς Αγίας Τριάδας, Νηες και Δρυμώνα στη Σούρπη, καθώς και 65 μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 7 συνολικά χωριά.

Προς τις σχολικές μονάδες της Ευξεινούπολης πρέπει να μεταφερθούν 16 μαθητές Γυμνασίου και δυο Δημοτικού από το Κρόκιο, το Αϊδίνι και την Ανάβρα.

«Πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να συνεννοηθούμε με το ΚΤΕΛ για την υπογραφή ή ανανέωση συμβάσεων και σε κάποιες άλλες με τους ιδιοκτήτες ταξί για τη μίσθωση των αυτοκινήτων τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί στο Δήμο από το αρμόδιο υπουργείο με τη μορφή τακτικής επιχορήγησης το ποσό που απαιτείται για τη μεταφορά των μαθητών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελεί «αγκάθι», επισημαίνει ο κ. Παπαδογιάννης και προσθέτει: «Χωρίς χρήματα, τεχνογνωσία και προσωπικό δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έγκαιρα. Πρόκειται πραγματικά για ένα γρίφο και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει».

Γιώργος Ξυνός

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το