Τοπικά

Πρόβλημα βιωσιμότητας στον Α.Σ. Πηλίου

ΕΛΙΕΣ

Οξυμένο πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω της εξαιρετικά μειωμένης φετινής σοδειάς σε ελιές και φρούτα εποχής αντιμετωπίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, στα ψυγεία βρίσκονται μόλις 800 τόνοι προϊόντων με μέσο όρο τους 2.500 στις καλές παραγωγικά χρονιές, ενώ η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει μείωση φέτος στο ποσοστό της τάξης του 80% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο. Μοναδική ελπίδα για να βγει η φετινή χρονιά φαντάζει η συμμετοχή του Συνεταιρισμού σε εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να καλυφτεί τουλάχιστον το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού. «Πρώτη φορά στην καριέρα μου προκύπτει τέτοιο πρόβλημα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Τ. Ψοφογιώργος.

Η μηδενική ουσιαστικά φετινή σοδειά σε ελιές και φρούτα εποχής «γονατίζει» τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων και κατ’ επέκταση τους παραγωγούς μέλη του, καθώς δεν υπάρχουν προϊόντα προς διάθεση στις αγορές.

Η φετινή σοδειά στις καλλιεργούμενες με ελιές και φρούτα εποχής εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου είναι από εξαιρετικά μειωμένη έως και μηδενική, με το γεγονός να αποδίδεται στις δυσμενείς για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας και του αραιώματος στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Συνέπεια είναι στα ψυγεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων να βρίσκονται προς διάθεση την τρέχουσα χρονική περίοδο μόλις 800 τόνοι αγροτικών προϊόντων, αντί των 2.500 αντίστοιχων κατά μέσο όρο τις χαρακτηριζόμενες από συνεταιριστές και παραγωγούς ως καλές καλλιεργητικές και παραγωγικές χρονιές.

Επιπλέον, λόγω της εξαιρετικά ελάχιστης έως και μηδενικής φετινής σοδειάς η εμπορική δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού παρουσιάζει μείωση στο ποσοστό της τάξης του 80%, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, καθώς και με προηγούμενες με καλή και αυξημένη παραγωγή.

Σύμφωνα με τους διοικούντες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων αντιμετωπίζει πλέον οξυμένο πρόβλημα βιωσιμότητας και οι προσπάθειες της διοίκησης επικεντρώνονται πια στο μοναδικό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βγει η φετινή καλλιεργητική και παραγωγική χρονιά χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις, με την ελπίδα ότι από την ερχόμενη η σοδειά θα είναι αυξημένη, προκειμένου να υπάρχει εμπορική δραστηριότητα.

«Αντιμετωπίζουμε οξυμένο πρόβλημα βιωσιμότητας» επισημαίνει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Τ. Ψοφογιώργος «καθώς η φετινή σοδειά σε ελιές και φρούτα είναι μηδενική ουσιαστικά. Ειδικά από ελιές δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αιτία αποτέλεσαν οι δυσμενείς για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας. Στα ψυγεία του Συνεταιρισμού αντί για 2.500 τόνοι αγροτικών προϊόντων υπάρχουν μόλις 800, ενώ η εμπορική μας δραστηριότητα φέτος παρουσιάζει μείωση στο ποσοστό της τάξης του 80%. Πρώτη φορά στην καριέρα μου προκύπτει τέτοιο πρόβλημα. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Οι τομείς μεταποίησης και τυποποίησης, διακίνησης, διαλογής και επεξεργασίας, ακόμη και τα ελαιοτριβεία αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα, όπως συμβαίνει και με τη μισθοδοσία του προσωπικού» υπογραμμίζει ο διευθυντής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας και προκειμένου να βγει η φετινή χρονιά και να καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού εναποθέτει τις ελπίδες της στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με αποζημιώσεις λόγω απώλειας της σοδειάς.

«Έχουμε υποσχέσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας» τονίζει ο κ. Ψοφογιώργος «ότι θα ενταχθούν οι παραγωγοί σε πρόγραμμα αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ. Επίσης, έχουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την ένταξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε σεμινάρια ουσιαστικά, μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τη μισθοδοσία του προσωπικού και κάποια οικονομική ενίσχυση. Πλέον, ελπίζουμε αποκλειστικά και μόνο στα προγράμματα, προκειμένου να καταφέρουμε να καταβάλλουμε τη μισθοδοσία στο προσωπικό και να βγάλουμε τη φετινή χρονιά μέχρι την ερχόμενη σοδειά. Η Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να δώσει λύσεις» καταλήγει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το