Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πρόβλεψη για μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου

 

Επέκταση του δικτύου στον Αλμυρό, από την ΕΠΑ Θεσσαλίας
Επέκταση του δικτύου στον Αλμυρό, από την ΕΠΑ Θεσσαλίας

Την πρόθεση της Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλίας να προχωρήσει τη σύνδεση στο δίκτυο και της πόλης του Αλμυρού, ανακοίνωσε χθες μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, ο εμπορικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Λ. Μπακούρας. Ο κ. Μπακούρας αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα σταθερής χρέωσης από 80 ευρώ το μήνα, καθώς και στην πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, για συμπαραγωγή φυσικού αερίου με το Νοσοκομείο Βόλου, όπως και με αυτό της Λάρισας.

Επίσης προέβλεψε ότι η τιμή για οικιακή κατανάλωση από 0,80 ευρώ το κυβικό σήμερα, θα κυμανθεί το 2014 στο 0,78 ευρώ και το 2015 στο 0,74 ευρώ.

Η επέκταση του δικτύου στον Αλμυρό, όπου μάλιστα υπάρχουν και αιτήσεις, είναι δυνατή μέσω του δικτύου από τη βιομηχανία «Sovel», ωστόσο, όπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας, είναι αδύνατη η επέκταση του δικτύου σε ορεινές περιοχές, όπως το Πήλιο. Επίσης ανακοίνωσε την παροχή έκπτωσης ανταγωνιστικότητας στις καταναλώσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο, σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η εταιρία υπέστη πλήγμα πάντως από τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και από τη διακοπή λειτουργίας βιομηχανιών, όπως η VPI στη ΒΙΠΕ Βόλου και είδε το αέριο για βιομηχανική χρήση να μειώνεται 7%.

Για το νέο πρόγραμμα σταθερής μηνιαίας χρέωσης, ο κ. Λ. Μπακούρας ανέφερε ότι ξεκινά το 2013 για πελάτες αυτόνομης οικιακής θέρμανσης, με σταθερή μηνιαία χρέωση επί 12 μήνες και μηνιαίες πληρωμές αυτόματα μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής. Με τη λήξη του έτους το Δεκέμβριο θα γίνεται εκκαθάριση του λογαριασμού. Ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, πάνω από 1.000 καταναλωτές σε Βόλο, Λάρισα, για να υπαχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ» για τον αριθμό των διακοπών λόγω οφειλών, ανέφερε ότι δεν είναι μεγάλος, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, και φθάνει τις 2.300 παροχές το 2012 από 1.800 το 2011, ενώ για την επέκταση στο ΒΙΟΠΑ Βόλου ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες, αλλά δεν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον από βιοτεχνίες.

Ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ αναφέρθηκε και στην κλοπή με σπάσιμο της μολυβδοσφραγίδας στο μετρητή, που είναι ποινικό αδίκημα, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τις υπολόγισε σε 3,9 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 από 3,6 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Ακόμη τόνισε ότι η εφαρμογή της εξίσωσης του ειδικού φόρου (80%) πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο 2012 είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη ανταγωνιστικότατα της τιμής φυσικού αερίου (-40 % οικονομικότερο το φυσικό αέριο στον οικιακό τομέα).

Αύξηση πωλήσεων

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια κ. Roberte Kesteman ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση όγκου πωλήσεων λόγω απόκτησης νέων πελατών, ότι από τη λειτουργία της εταιρίας ωφελούνται 500 επαγγελματίες, ενώ για το διάστημα 2013-2016 η ΕΠΑ θα επενδύσει συνολικά 22,8 εκ. ευρώ και ειδικά για το 2013 7,5 εκ., ενώ από το 2000 έχει επενδύσει 84 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μπακούρας πρόσθεσε ότι η διείσδυση στην αγορά ανέρχεται σε 40%, η συνολική κάλυψη των οδών με δίκτυο φυσικού αερίου στους πέντε καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλίας ανέρχεται σε 65%, ενώ ειδικότερα για τη Λάρισα είναι 77% και για το Βόλο 72 %. Νέα δίκτυα κατασκευάζονται στους Δήμους Καρδίτσας και Τρικκαίων, όπου η κάλυψη ανέρχεται σε 48% και 32% αντίστοιχα.

Η ΕΠΑ στοχεύει στην απόκτηση 6.500 νέων πελατών το 2013 και 20.000 το διάστημα 2013-2016. Η ΕΠΑ προσφέρει εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης για νέα συμβόλαια: Παράδειγμα για κεντρική θέρμανση (έως 215.000 kcal) το κόστος σύνδεσης είναι 1.776 ευρώ και τα τέλη σύνδεσης 600 ευρώ (έκπτωση 66,2%).

Η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στοχεύει να αυξήσει τη διείσδυσή της στην αγορά σε 50% το 2016, καθώς και να επεκταθεί σε εφαρμογές συμπαραγωγής σε νοσοκομεία και κολυμβητήρια, σε συστήματα κλιματισμού, διανομή φυσικού αερίου σε νέους δήμους, σε συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) για απομακρυσμένους δήμους και

βιομηχανίες μακριά από το δίκτυο, συμπιεσμένο φυσικό αέριο σε 20 απομακρυσμένες βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση περίπου 16 εκ. κ.μ. κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Αναφορικά με την ασφάλεια της σύνδεσης με το δίκτυο, ο κ. Μπακούρας ανέφερε ότι η ΕΠΑ, μετά την κατάθεση της μελέτης από τον επιβλέποντα μηχανικό, διενεργεί επιτόπου αυτοψία, όπου διαπιστώνει την τήρηση και τη συμμόρφωση της εσωτερικής εγκατάστασης με τις διατάξεις του Κανονισμού. Κύριος σκοπός αποτελεί η διακρίβωση της ύπαρξης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση με ασφάλεια της παροχής φυσικού αερίου. Η ΕΠΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συντήρηση και για αυτό ενημερώνει όλους τους καταναλωτές με μήνυμα στους λογαριασμούς αερίου, για την ανάγκη συντήρησης της εγκατάστασης και των συσκευών αερίου, αποστέλλει σε ετήσια βάση ειδική ενημερωτική επιστολή για θέματα συντήρησης προς όλους τους καταναλωτές κεντρικών θερμάνσεων, τους μεγάλους καταναλωτές και βιομηχανίες και τα δημοτικά κτίρια και σχολεία, νοσοκομεία, κολυμβητήρια, προβάλει μέσω της εμπορικής της καμπάνιας τη σπουδαιότητα της συντήρησης για την ασφάλεια και ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το