Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πρωτοφανείς κλοπές σε τάφους

 

Ακόμη και το μεταλλικό περίγραμμα από τις κορνίζες φωτογραφιών από τα μνήματα κλέβουν πλέον οι ασύδοτοι και θρασύτατοι δράστες, «κυνηγοί» χαλκού, οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους. Λεηλατημένο βρέθηκε χθες το πρωί το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ιωλκού. Οι δράστες πήραν τα μεταλλικά καπάκια των καντηλιών από τους περισσότερους τάφους και 26 μεταλλικούς σταυρούς.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα κοιμητήρια κ. Χαράλαμπος Τσαμπάζης. Από την αρχή του έτους προσπαθεί να βρει τρόπους και μέτρα για τον περιορισμό των κλοπών και των βανδαλισμών στα κοιμητήρια, αλλά και την απομάκρυνση ατόμων, τα οποία δεν έχουν νόμιμη εργασία σε αυτούς τους χώρους. Ήδη την περασμένη Παρασκευή κοινοποιήθηκε εξώδικη δήλωση για απομάκρυνση τριών γυναικών (μία είναι αλβανικής καταγωγής) από το κοιμητήριο στον «Κούκο», καθώς εμφανίζονταν να κυκλοφορούν με την αιτιολογία της αφής των καντηλιών. Τα χρήματα που εισπράττονται είναι αρκετές χιλιάδες. Υπάρχουν επιτήδειες, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσαμπάζης, οι οποίες πείθουν συγγενείς νεκρών να ανάβουν τα καντήλια με αμοιβή. Από την έρευνα φαίνεται να προκύπτει ότι η κάθε γυναίκα «χρεώνεται» με 250 περίπου καντήλια και με μηνιαία αμοιβή για κάθε ένα 20 ευρώ. Δηλαδή περίπου 2.500 έως 3.000 ευρώ το μήνα.

Η δημοτική αρχή επιχειρεί να περιορίσει και να ελέγξει τα άτομα που εισέρχονται στους χώρους των κοιμητηρίων για την αντιμετώπιση πολλών περιστατικών που δημιουργούν προβλήματα, αλλά κυρίως των κλοπών και των βανδαλισμών. Εδώ και δύο χρόνια όλα σχεδόν τα νεκροταφεία (κυρίως τα περιφερειακά) έχουν γίνει στόχος διαρρηκτών, που αφαιρούν ό,τι βρουν με μεταλλικό αντικείμενο.

Στον «Κούκο» η δημοτική αρχή έχει αρχίσει να λαμβάνει κάποια μέτρα (κλείσιμο εισόδων, απαγόρευση κυκλοφορίας όλες τις ώρες εντός του κοιμητηρίου, φύλαξη εξωτερικής πόρτας, απομάκρυνση όσων δεν έχουν εργασία εκεί), ενώ τα περιφερειακά κοιμητήρια είναι εκτεθειμένα. Ο κ. Τσαμπάζης έχει αναφέρει πως θα προγραμματίσει συναντήσεις με τους κατοίκους των περιοχών, όπου βρίσκονται τα περιφερειακά κοιμητήρια και θα τους ζητήσει να συνδράμουν στη φύλαξή τους.

«Τα ξημερώματα αντικρίσαμε όλο αυτό το πλιάτσικο στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού, πριν από ένα μήνα στο Σέσκλο και πριν από τρεις στις Αλυκές» σημειώνει, τονίζοντας ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

«Ξήλωσε» τη λαχαναγορά

Στο μεταξύ, δεν πέρασαν 48 ώρες από τη σύλληψη πέντε αθιγγάνων, οι οποίοι είχαν διαπράξει πολλές διαρρήξεις στο Πήλιο αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν πιο προσιτό μπροστά τους και οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ακόμη αθίγγανο, ο οποίος είχε «ξηλώσει» -στην κυριολεξία – το παλιό κτίριο της λαχαναγοράς.

Συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής στο Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ένας 44χρονος ημεδαπός για κλοπή.

Ειδικότερα, ο 44χρονος μετέβη στο κτίριο της παλαιάς λαχαναγοράς και αφαίρεσε πέντε σιδερένιες δοκούς, που στη συνέχεια τοποθέτησε σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από το σημείο, καθώς ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από τους προστρέξαντες αστυνομικούς.

Οι αφαιρεθείσες δοκοί κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν. Επιπλέον, κατασχέθηκε και το Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο του 44χρονου, ένα παλιό αγροτικό όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε αθίγγανοι από τους Σοφάδες Καρδίτσας, οι οποίοι συνελήφθησαν σε αστυνομικό μπλόκο στο Μούρεσι για τις κλοπές σε σπίτια και καταστήματα στο Ανατολικό Πήλιο, το απόγευμα της Παρασκευής αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον Ανακριτή. Έως τώρα, παρά την τεράστια ζημιά που γίνεται σε δημόσια κυρίως περιουσία από τους αθίγγανους, δεν έχει τιμωρηθεί παραδειγματικά κάποιος από τους συλληφθέντες. Όσοι μάλιστα έχουν παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο καταδικάζονται σε ολιγόμηνες ποινές με αναστολή και κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι.

Τα κρούσματα κλοπής με δράστες αθίγγανους είναι πλέον πάρα πολλά. Η κατάσταση δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το «ξήλωμα» καλωδίων, μετασχηματιστών της ΔΕΗ κ.λπ. είναι αμέτρητα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το