Πολιτική, Τοπικά

Πρωτοφανή έκτροπα στο ελληνικό Κοινοβούλιο

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Κοινοβούλιο, καθώς ακούστηκε «heil Hitler» κατά την αποχώρηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά την απόφαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ.Δραγασάκη να αποβάλει τον βουλευτής της ΧΑ Π.Ηλιόπουλο για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Η ΧΑ διαψεύδει ότι βουλευτές της φώναξαν “heil Hitler”, κατηγορώντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Κοντονή ότι το έκανε εκείνος. Aργότερα, επικαλέστηκαν τα πρακτικά από τα οποία προκύπτει ότι την επίμαχη φράση την είπε ο Γ.Πάντζας. Ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι το είπε, εξήγησε όμως ότι ειρωνευόταν τους βουλευτές της ΧΑ.

 Πανδαιμόνιο με Χρυσή Αυγή στη Βουλή – Ακούστηκε «heil Hitler»

 Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν με απόφαση του αντιπροέδρου Γ.Δραγασάκη αποβλήθηκε από την αίθουσα ο βουλευτής της ΧΑ Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Λαμβάνοντας το λόγο στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης προς τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο αποκάλεσε «mister Alexis» που «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

 

 Η αντιπαράθεση Δραγασάκη -Ηλιόπουλου στη Βουλή

 Είχε προηγηθεί η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για τον αντιρατσιστικό νόμο.

«Αυτά που λέτε είναι υβριστικά και εκτός θέματος. Σας καλώ να αναπτύξετε την ερώτησή σας διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα» τον προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης. Όμως ο Π.Ηλιόπουλος επέμεινε να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη υβριστική φράση στον κ. Τσίπρα και ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον φρούραρχο να έλθει στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις όπως «άντε ρε ξεφτίλες», «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτείστε γίδια», «αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο», «καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

«Σας αφαιρώ το λόγο» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας» απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε» ακούστηκε να λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει το λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Δραγασάκης: Υπερασπίστηκα το Κοινοβούλιο

Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη Βουλή, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των βουλευτών όλων των κομμάτων, όπως και του προέδρου Ευ.Μεϊμαράκη.

«Ως προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον Κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα.»

Χρυσή Αυγή: Το φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρώτη της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή τόνισε: «Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση “Χάιλ Χίτλερ” ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κατά την έξοδό του από το Κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι το σύνθημα ακούστηκε από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, η Χρυσή Αυγή επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση, επικαλούμενη τα πρακτικά της Βουλής.

«Δημοσιοποιήθηκαν προ ολίγου τα πρακτικά της βουλής, σύμφωνα με τα οποία ο ηθοποιός και συριζαίος βουλευτής Πάντζας φώναξε το ‘Χάιλ Χίτλερ’. Ας ζητήσουν συγγνώμη τώρα οι συκοφάντες και οι απατεώνες που από το πρωί υβρίζουν και προσβάλουν την Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί από τα παπαγαλάκια του συστήματος να ανακαλέσουν άμεσα τις εις βάρος μας συκοφαντίες, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση.»

Τι λέει ο Γιώργος Πάντζας

Ο κ. Πάντζας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε ότι μπαίνοντας στην αίθουσα του κοινοβουλίου την ώρα της αποχώρησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, άκουσε από κάπου το «heil Hitler» και είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές που αποχωρούσαν «εντάξει … μη βγάλετε και κάνα πιστόλι, άντε πηγαίνετε και heil Hitler…».
Διαψεύδει ο Στ.Κοντονής
Από την πλευρά του ο Στ.Κοντονής, ο οποίος στοχοποιήθηκε αρχικά από την Χρυσή Αυγή, είπε  στον ΒΗΜΑ 99,5:

«Εκπλήσσομαι με το θράσος τους. Πρσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα αλλού, είναι προφανές» τόνισε ο Στ.Κοντονής και εξήγησε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στράφηκαν προς το προεδρείο για να διαματυρηθούν, λέγοντας “τι heil Hitler · τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται!”»

Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι σημειώνονται πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Βουλή και υπενθύμισε ότι προχθές ο Παππάς αναγνώρισε ότι κείμενο υπέρ του Χίτλερ είναι «γραπτό της νιότης του». «Αποκρύπτουν σκοπίμως πράγματα, γιατί θέλουν να δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι» σημείωσε.

Ο βουλευτής Ζακύνθου ανέφερε, δε, ότι του «κάνει εντύπωση που αναφέρονται προσωπικά» σε εκείνον στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

ΝΔ: Καταδικάζει με κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα, χαρακτηρίζει η ΝΔ την προσπάθεια, όπως σημειώνει, των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν σε καταγώγιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο «χρησιμοποιώντας ακραία προσβλητικές, υβριστικές και αγοραίες εκφράσεις».

Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι δεν το κατανοούν, ή αρνούνται επιμόνως να το συνειδητοποιήσουν, ότι η Βουλή έχει κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

«Η Βουλή είναι ο Ναός της Δημοκρατίας και, είναι φυσικό, όσοι δεν ασπάζονται τις αρχές της, να μην αντέχουν και τους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού», συνεχίζει, ενώ ασκεί κριτική και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ακολουθώντας το παράδειγμα των Χρυσαυγιτών, καταφέρθηκε με ακραίες εκφράσεις εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με άψογη κοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμά να ξεχνά ο κ. Τσίπρας τους βουλευτές του κόμματός του, που έχουν φθάσει στο σημείο να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Ας είναι βέβαιοι όλοι ότι δεν θα αφήσουμε την υπόθεση της Δημοκρατίας να γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Τη στάση της Χρυσής Αυγής κατήγγειλε η Δημοκρατική Αριστερά. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αλλά και οι άλλοι παρόντες βουλευτές της, προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Η προσπάθεια απέτυχε. Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλα τα μέλη της οφείλουν να σέβονται.»

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει, επίσης, ότι «για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο. Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις, επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης».

ΠΑΣΟΚ: Ορθή η απόφαση του προεδρείου
Ορθή χαρακτηρίζει την απόφαση του προεδρείου για την μομφή στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στην ελληνική Βουλή. Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μανιάτης.

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα «όλοι να κατάλαβαν την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου με πρώτο βήμα την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Η επιβεβλημένη αντίδραση του Προεδρείου της Βουλής στους τραμπουκισμούς της ΧΑ να εχει συνέχεια: Αντιφασιστικό μέτωπο παντού, στην κοινωνία.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Να πάψει η εξύμνιση του φασισμού»

Ο Νότης Μαριάς τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Κανονισμού «σε όλα τα επίπεδα και έκταση, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής». «Θα πρέπει να πάψει να ακούγεται η εξύμνηση του φασισμού και του ναζισμού σ’ αυτή την αίθουσα -κι αν κάποιοι επιθυμούν να αναβιώσουν το ρατσισμό και αυτές τις ιστορίες σε τούτη την κοινωνία, θα μας βρουν αντίθετους» δήλωσε ο κ. Μαριάς. Από την άλλη, ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επεσήμανε πως η αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να ισχύσει και ως προς τους υπουργούς, όπως για παράδειγμα στη χρήση που κάνουν της δυνατότητας κατάθεσης και υιοθέτησης τροπολογιών.

Ο κ. Δραγασάκης

 

Αυτονόητη ενέργεια για τον αυτοσεβασμό του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, τα μέτρα που έλαβε σήμερα σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, ο συγκεκριμένος χειρισμός είχε τη στήριξη του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

«Σήμερα στη Βουλή δεν είχαμε κάποια διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Είχαμε μια προσβολή του Κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

Για την ενεργοποίηση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι έπραξε το αυτονόητο.

«Ως προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μάς επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα».

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω όλους τους παρόντες βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και βεβαίως τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο χειρισμό, που έτυχε σε μένα η ευθύνη να κάνω» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το