Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτοφανής η βιαιότητα των κουκουλοφόρων

 

Υπερπλούσια η λεία των κουκουλοφόρων αλλοδαπών που διέπραξαν οκτώ ληστείες και μία δολοφονία. Στην ένθετη φωτό τα ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κ.κ. Γιαννέλος, Χαλάτσης, Σερέτης και Κατσίκας

 

 

Φέρονται να διέπραξαν ένα φόνο και οκτώ ληστείες, ενώ διερευνώνται και άλλες ανεξιχνίαστες υποθέσεις

 

Οι τέσσερις συλληφθέντες αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση με δομή, διακριτούς ρόλους και αρχηγό τον «κοντό»

 

Η δολοφονία της Κικίτσας Αναγνωστοπούλου, 55 ετών, στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού, πριν από δύο περίπου μήνες και οκτώ ληστείες που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο, αποδίδονται, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, στους τέσσερις συλληφθέντες ως δράστες ιδιαίτερα βίαιων επιθέσεων σε βάρος ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων στη Μαγνησία.

Σε μία οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που διήρκησε σχεδόν όλο το Σαββατοκύριακο, έπεσαν τελικά στα χέρια της Αστυνομίας τρεις Αλβανοί, ηλικίας 24, 25 και 39 ετών. Ο πρώτος συνελήφθη στη Λάρισα και οι άλλοι δύο στο Βόλο. Μία 37χρονη Ελληνίδα συνελήφθη στη Λάρισα και είναι φίλη του 25χρονου, ο οποίος και φέρεται ως αρχηγός της συμμορίας.

Ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη δράση τριών Αλβανών έκαναν όλοι λόγο για σκληρούς και αδίστακτους κακοποιούς. Μίλησαν για οργάνωση με δομή και διακριτούς ρόλους. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χαλάτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στα 33 χρόνια της υπηρεσίας του στην Αστυνομία πρώτη φορά συνάντησε τόση βιαιότητα από δράστες». Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Δημ. Κατσίκας τόνισε πως η σύλληψή τους αποτελούσε το μεγάλο στοίχημα για την υπηρεσία, καθώς είχε κλονιστεί ισχυρά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

«Παρών» στη χθεσινή ενημέρωση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που λήστευε ηλικιωμένους ήταν και ο Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Νικ. Σερέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή οργάνωση της Αστυνομίας για τη σύλληψή τους, αφού το ζήτημα ήταν πρώτης προτεραιότητας.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Φωτό:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

«Αρχηγός» της εγκληματικής συμμορίας, όπως τονίστηκε από τους αξιωματικούς, φέρεται ένας 25χρονος στη Λάρισα, με συνεργούς έναν 39χρονο και έναν 24χρονο στο Βόλο. Η Ελληνίδα, 37 ετών, διατηρεί σχέση με τον 25χρονο αρχηγό και αναλάμβανε να προωθεί την πώληση των κλοπιμαίων. Αρχικά συνελήφθη ο 24χρονος στο Βόλο, το απόγευμα του Σαββάτου και ακολούθησε η σύλληψη των δύο άλλων Αλβανών και της γυναίκας. Η σύλληψη και των τριών αντρών, όπως τονίστηκε, ήταν επεισοδιακή, αφού προέβαλαν αντίσταση και συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς. Μόνο ο ένας, ο 24χρονος, ομολόγησε την ανθρωποκτονία 55χρονης στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού και τις λοιπές ληστείες ενώ οι άλλοι αρνούνται. Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκε μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν την έρευνα καθώς θεωρούν ότι οι δράστες συνδέονται και με άλλες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, που παραμένουν ανεξιχνίαστες από το 2009. Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Χαλάτση ότι η έρευνα αναμένεται να δείξει νέα σοβαρά στοιχεία.

Πάντα

τις αιφνιδίαζαν

στον ύπνο…

Η μέθοδος, με την οποία δρούσαν οι συλληφθέντες, ήταν η εξής: Επέλεγαν παλιές οικίες σε διάφορες γειτονιές. Παρακολουθούσαν για μικρό διάστημα την επισκεψιμότητά τους και στη συνέχεια, πάντα νυχτερινές ώρες, εισέβαλαν στα σπίτια και έπιαναν τα θύματά τους στον ύπνο. Φορούσαν πάντα κουκούλες και γάντια. Η αναγνώρισή τους έγινε από το σωματότυπο και τη χροιά της φωνής, καθώς οι δράστες αποκαλούνταν ως ο «ψηλός και ο κοντός». Ο «κοντός» είναι ο 25χρονος, που διέμενε στη Λάρισα, ο «αρχηγός». Οι δύο άλλοι Αλβανοί, οι οποίοι διέμεναν στο Βόλο είναι ο «ψηλός» – ο 39χρονος – και ο μετρίου αναστήματος. Μόνο ο 24χρονος, που διαμένει στο Βόλο, διαθέτει νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα (διαμένει με τους γονείς του). Οι άλλοι είναι παράνομοι και μάλιστα σε βάρος του ενός εκκρεμούσαν εντάλματα του Ανακριτή για απόπειρα ανθρωποκτονίας και σωματικές βλάβες, ενώ ο άλλος – ο 39χρονος- είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 44 μηνών για παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών. Αποφυλακίστηκε όμως με βούλευμα 11 μήνες μετά. Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, άλλαξε προσωπικά στοιχεία κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων και έγινε… άλλος άνθρωπος.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Νικ. Γιαννέλος, από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας έχει προκύψει εγκληματική τους δράση για το χρονικό διάστημα από 19/4 έως και 16/7/2011. Αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι ότι κατά τη διάπραξη των ληστειών χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των ηλικιωμένων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τους χτυπούσαν, τους φίμωναν και τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με αυτοκόλλητες ταινίες. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ηγετικό ρόλο είχε ο 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επέλεγε τον τόπο και το χρόνο δράσης τους. Οι άλλοι δύο αλλοδαποί συμμετείχαν ενεργά στη διάπραξη ληστειών, είτε ως συναυτουργοί είτε ως συνεργοί. Η 37χρονη ημεδαπή γυναίκα, επιπλέον είχε αναλάβει την ευθύνη πώλησης των αφαιρεθέντων χρυσαφικών και άλλων τιμαλφών σε ενεχυροδανειστές. Οι τρεις αλλοδαποί δράστες, υπό την αρχηγία του 25χρονου αλλοδαπού, ο οποίος είχε πάντα ρόλο αυτουργού, ενώ οι άλλοι δύο αναλάμβαναν εναλλάξ ρόλο συναυτουργού ή τσιλιαδόρου, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φορώντας στα χέρια τους γάντια, μάλλινα ή δερμάτινα και κρατώντας μαχαίρια και ενίοτε πιστόλια, διέπραξαν τις ληστείες.

Έως και χθες το πρωί τους δράστες αναγνώρισαν τα θύματα οκτώ ληστειών. Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας έχει ταυτοποιήσει τους δράστες με τις ακόλουθες περιπτώσεις ληστειών:

 

1) Την 16-07-2011, κατά τις νυχτερινές ώρες, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 80χρονη και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.

2) Την 15-07-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 88χρονη και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο, αφαίρεσαν δύο γραμμάτια ετήσιας προθεσμιακής κατάθεσης, της Ε.Τ.Ε. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ονομαστικής αξίας 400.000 ευρώ και 240.000 ευρώ αντίστοιχα.

3) Την 28-06-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 73χρονη ημεδαπή, και υπό την απειλή της σωματικής της ακεραιότητα, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 1.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 630 ευρώ.

4) Την 13-06-2011, το βράδυ, εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 71χρονη και με απειλή για τη σωματική της ακεραιότητα, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ.

5) Την 27-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν από κύρια πόρτα σε οικία, όπου διαμένει 82χρονη και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός της, αφαίρεσαν δύο δακτυλίδια και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ.

6) Την 18-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διέμενε 55χρονη ημεδαπή, χωρίς να διαπιστωθεί αν αφαίρεσαν κάτι, αφού η παθούσα βρέθηκε νεκρή από φιλικό της πρόσωπο, φιμωμένη και δεμένη στα χέρια και στα πόδια της με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας.

7) Την 09-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διαμένει 80χρονη με τον 48χρονο γιο της, και αφού τους ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριών και πιστολιού, αφαίρεσαν τα δακτυλίδια που φορούσε η παθούσα και το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ.

8) Την 19-04-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 81χρονη και υπό την απειλή μαχαιριών αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες πριν φύγουν έκοβαν το καλώδιο της σταθερής τηλεφωνικής συσκευής.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πιστόλια, ασύρματος με το φορτιστή και τα ακουστικά, βεντούζα με «διαμάντι» τζαμιών, μαχαίρια, στιλέτα, μπαλτάς, σιδερογροθιές, πολλά διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και κοντομάνικη μπλούζα της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης βρέθηκε το συνολικό ποσό των 2.800 ευρώ, 38.000 δραχμές (εντύπωση προκάλεσε η κλοπή χιλιάρικων που τα θύματα κρατούσαν στα σπίτια τους 10 χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρώ), χρυσές λίρες και πεντόλιρα, χαρτονομίσματα και κέρματα νομισμάτων διαφόρων χωρών, 37 κινητά τηλέφωνα και πλήθος μπαταριών και φορτιστών, ένα «πλέι στέισον», 23 γυναικεία ρολόγια, 13 ανδρικά ρολόγια και τρία ρολόγια τσέπης, ένα πιεσόμετρο και πέντε κάρτες «σιμ» τηλεφώνου, πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων (σταυρούς, αλυσίδες, μενταγιόν, σκουλαρίκια, βραχιόλια, δακτυλίδια, καρφίτσες), τέσσερα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους πετράδια άγνωστης αξίας, πλήθος κοσμημάτων μπιζού, πλήθος ζευγαριών γυαλιών ηλίου και οράσεως, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο τηλεοράσεις, πέντε φωτογραφικές μηχανές και δύο θήκες αυτών, μία βιντεοκάμερα, πέντε κλειδιά αυτοκινήτων, μία αρμάδα κλειδιών από οικία, εννέα σετ με διάφορα κλειδιά, πέντε πορτοφόλια κενά αντικειμένων και διάφορες τσάντες κενές αντικειμένων.

Όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της Αστυνομίας σε βάρος του 25χρονου αλλοδαπού εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επικίνδυνη σωματική βλάβη αντίστοιχα, ενώ ο 39χρονος αλλοδαπός έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 44 μηνών για παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή από κοινού και αποφυλακίστηκε την 01-12-2010 με περιοριστικό όρο τη μη διαμονή του στην Ελληνική επικράτεια για μια τριετία.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραμείνουν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου για να επιδειχθούν και αποδοθούν στους παθόντες μετά την ταυτοποίησή τους.

Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες ληστείες ή άλλα αδικήματα στην περιοχή του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

 

Μισός ποινικός κώδικας

 

Σε βάρος τους η Εισαγγελία Βόλου άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για: Ληστεία κατά συρροή από κοινού από δράστες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, για ληστεία από κοινού που εκτελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου επί της οποία επήλθε ο θάνατος, για απλή συνέργια στις παραπάνω ληστείες (αφορά στην 37χρονη), για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (αφορά και στους τέσσερις), για αντίσταση, για πλαστογραφία μετά χρήσεως και για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Όλοι τους παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή και θα απολογηθούν σήμερα.

 

Ο τρόπος σύλληψης

 

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου. Αρχικά εντοπίστηκε ο 24χρονος Αλβανός που διαμένει με τους γονείς του στο Βόλο. Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου. Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας τον συνέλαβαν και τον προσήγαγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση. Ακολούθησε άλλη επιχείρηση στο σπίτι όπου διέμενε ο 39χρονος (φιλοξενούνταν από Αλβανή φίλη του). Συνελήφθη μετά από συμπλοκή με τους αστυνομικούς, καθώς αντιστάθηκε. Την ίδια ώρα αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν επιχείρηση σύλληψης του αρχηγού, του 25χρονου υπηκόου Αλβανίας στη Λάρισα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν εισβάλλουν στο σπίτι όπου έμενε, εκείνος παρακολουθούσε τον ασύρματο της Αστυνομίας με σκοπό να γνωρίζει τις κινήσεις των αστυνομικών. Και η σύλληψη του 25χρονου ήταν επεισοδιακή και επικίνδυνη, αφού η ομάδα των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τελικά συνελήφθη μαζί με την 37χρονη φίλη του, η οποία κατά καιρούς εργαζόταν σε διάφορα μπαρ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το