Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πρωτοπόρα η αρχαία Δημητριάδα στις οπτικές τηλεπικοινωνίες

Εκδήλωση για τους Μάγνητες χθες στο Δημαρχείο Βόλου

 

 

 

 

 

 

Παρουσία πολλών πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου η ενδιαφέρουσα εκδήλωση «3.000 χρόνια Μάγνητες», που διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων». Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων, ενώ έγινε και ιστορική αναφορά στους Μάγνητες. Επίσης τονίστηκε και η πρωτοπορία που είχε η Αρχαία Δημητριάδα στις οπτικές τηλεπικοινωνίες, αποτελώντας ουσιαστικά τον προάγγελο των σημερινών εξελίξεων.

 

Ρεπορτάζ ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

 

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δράση και τη συμβολή του κοινού των Μαγνήτων στην ανάδειξη του Νομού.

«Χαίρομαι ειλικρινά, που η συλλογικότητα αυτή του «Κοινού των Μαγνήτων» έχει καταστεί πλέον θεσμός, που ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και συσφίγγει τις σχέσεις των απόδημων Μαγνησιωτών με τους συμπολίτες μας.

Το έχουμε ξαναπεί και αποτελεί κοινή πεποίθησή μας ,ότι ο Βόλος και η Μαγνησία δεν τελειώνουν στα γεωγραφικά τους σύνορα. Φτάνουν μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη, εκεί όπου ζει έστω και ένας Βολιώτης και Μαγνησιώτης, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αφρική, στις άλλες χώρες της Ευρώπης, παντού όπου γης», είπε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπρόεδρος του κοινού των Μαγνήτων, αστροφυσικός και ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας κ. Νίκος Πράντζος τόνισε πως μέσα από την εκδήλωση αυτή επιτυγχάνεται η προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Νομό.

«Είναι ίσως η πρώτη μας επιστημονική εκδήλωση, που γίνεται με τόσο εξειδικευμένο θέμα. Θα το παλέψουμε, να έχουμε και στη συνέχεια και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις και χαιρόμαστε, που βλέπουμε να υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό της πόλης», είπε ο ίδιος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ολλανδός αρχαιολόγος, φιλόλογος κ. Kees Vermeulen Windsant, που ανέλυσε το θέμα «Ο Μάγνης και οι Μάγνητες». Μεταξύ άλλων είπε πως τα κύρια γεγονότα που σημαδεύουν την ιστορική πορεία των Μαγνήτων είναι:

– Ο ερχομός των Θεσσαλών στις πεδιάδες του Πηνειού (περίπου 600 π.Χ.) και η επακόλουθη σύγκρουση με τους Μάγνητες, οι οποίοι αναγκάζονται μετά από σκληρές μάχες, γύρω στο 500 π.Χ., να προσφύγουν στις ακτές του Αιγαίου.

– Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Μακεδόνες (Φίλιππος Β’) και η ίδρυση της Δημητριάδος από το Δημήτριο τον Πολιορκητή, ο οποίος υποχρεώνει τους Μάγνητες να αφήσουν τις περισσότερες πόλεις τους και να εγκατασταθούν στη Δημητριάδα, τη νέα «πρωτεύουσά» τους, η οποία αναπτύχθηκε ως πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

– Η ανάμειξη των Ρωμαίων στις ελληνικές υποθέσεις και η ενσωμάτωση της Ελλάδος στην αυτοκρατορία τους, μετά τις ήττες των Μακεδόνων στο Κυνός Κεφαλές και στη Πύδνα.

Ως προς τις λατρείες στη χώρα των Μαγνήτων πρέπει να τονιστεί ο ρόλος του ιερού και μαντείου του Απόλλωνος στην Κορόπη, καθώς και οι τελετές και εορτές προς τιμήν των μυθικών κτιστών των πόλεών τους και ιδίως σε σχέση με τον αρχηγέτη και γενάρχη τον Μάγνητα, ο οποίος ήταν μεν προϊόν του μυθολογούντος νου των αρχαίων, αλλά για το έθνος των Μαγνήτων παρέμεινε μια ζωντανή πραγματικότητα.

Ο ομότιμος καθηγητής Κβαντικής Ηλεκτρονικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γιώργος Γκέκος αναφέρθηκε στο θέμα «Αρχαία Δημητριάδα. Η παρουσία της στην τεχνολογική εξέλιξη».

Ουσιαστικά ο καθηγητής ανέλυσε την παρουσία της αρχαίας Δημητριάδας και της Μαγνησίας στη μετάδοση σημάτων και πληροφοριών και τη διαχρονικότητα της αρχικής ιδέας.

«Η Δημητριάδα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργική πρώτη φάση των οπτικών τηλεπικοινωνιών. Η πρωτοποριακή σύλληψη της κεντρικής ιδέας του δικτύου βρίσκεται ακόμα και σήμερα πίσω από το δίκτυο που χρησιμοποιούμε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό. Το δίκτυο Δημητριάδος-Πηλίου αποτελεί κομβική εξέλιξη στη μεταφορά πληροφοριών με φως».

Από την πλευρά τους οι αρχαιολόγοι της ΙΓ’ Εφορείας κ.κ. Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, Κώστας Βουζαξάκης και Δημήτρης Αγνουσιώτης ανέπτυξαν το θέμα «Αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας».

Ειδικότερα τόνισαν πως η Μαγνησία κατά την αρχαιότητα ήταν «χώρα-περίοικος» της Θεσσαλίας. Οι κάτοικοί της παρέμεναν απομονωμένοι και διατηρούσαν την εθνική τους ταυτότητα, τα έθιμα και τις λατρευτικές παραδόσεις τους, που εκφράζονταν μέσα από πλούσιες μυθολογικές αναφορές. Η χώρα των Μαγνήτων καταλάμβανε κατά προσέγγιση την ορεινή λωρίδα, που σχηματίζουν η Όσσα, το Μαυροβούνι και το Πήλιο από τις εκβολές του Πηνειού ως τη χερσόνησο των Τρικέρων. Στη περιοχή αυτή η αρχαιολογική έρευνα έχει εντοπίσει και ερευνήσει πολλούς αρχαίους οικισμούς, κάποιοι από τους οποίους θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τις αρχαίες πόλεις-κράτη της Μαγνησίας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σταθερά στην 4η θέση η Νίκη παρά το ρεπό

Σταθερά στην 4η θέση του Βορείου ομίλου στη Σούπερ Λιγκ 2 βρίσκεται η Νίκη παρότι…

19 Δεκεμβρίου 2023

Φρουρός κατέρρευσε ενώ φυλούσε το φέρετρο της πρώην ανώτατης δικαστή Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ

Μία φρουρός που φυλούσε το φέρετρο της Σάντρα Ντέι Ο΄Κόνορ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ…

19 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

  Στο παρά πέντε από την αναχώρησή τους από τα αξιώματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο…

19 Δεκεμβρίου 2023

Τρύπα

Οδός Βυζαντίου στη Νέα Ιωνία, λίγα μέτρα από την Αγίας Φωτεινής με κατεύθυνση προς την…

19 Δεκεμβρίου 2023

Χάκαραν τον λογαριασμό του Αντιδημάρχου Μιχάλη Καπουρνιώτη

Τον λογαριασμό του αντιδημάρχου Βόλου Μιχάλη Καπουρνιώτη χάκαραν στο instagram επιτήδειοι. Όπως ο ίδιος αναφέρει:…

19 Δεκεμβρίου 2023

Φωτογράφισε προπληρωμένη κάρτα και την εξαργύρωσε

Θύμα ενός πονηρού που την εξαπάτησε με το πρόσχημα ότι ήθελε να αγοράσει προπληρωμένη κάρτα…

19 Δεκεμβρίου 2023