Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πρωτοδικείο Βόλου: Εννέα εκατ. ευρώ η αξία των διαταγών πληρωμής Ιουλίου

 

Αν και βρισκόμαστε στην «καρδιά» των θερινών διακοπών

 

Στα εννέα εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα Ιούλιο, μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού και σε μία περίοδο που τα δικαστικά δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, αλλά με τα θερινά τμήματα να εξυπηρετούν υποθέσεις, κυρίως επείγουσες. Τον Ιούνιο η αξία των διαταγών πληρωμής άγγιζε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Οι αποφάσεις διαταγών πληρωμής ανήλθαν σε 120 και αφορούν τράπεζες και μισθώματα. Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν σε κλείσιμο αλληλόχρεων λογαριασμών τραπεζών, διακοπή δανείων λόγω οφειλής, πιστωτικές κάρτες για ποσά έως και 30.000 ευρώ, καθώς και μη καταβολή μισθωμάτων (επαγγελματικών κυρίως χώρων) για ποσά από 4.000 έως 7.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά, όπως εμφανίζονται στις αιτήσεις έκδοσης διαταγής πληρωμής, αφορούν σε αλληλόχρεους λογαριασμούς. Χαρακτηριστικό ποσό 286.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι λογαριασμοί κυμαίνονται στις 100.000 ευρώ περίπου.

Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, των δικαστών, αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων, οι αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής στο αρμόδιο γραφείο του Πρωτοδικείου Βόλου κατατίθενται καθημερινά. Οι αποφάσεις εκδίδονται εντός τριών ώς πέντε ημερών.

Έως τώρα, από την αρχή του έτους, η αξία των διαταγών πληρωμής από το Πρωτοδικείο Βόλου ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξημένος είναι όμως και ο αριθμός των διαταγών πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Βόλου. Οι περισσότερες αφορούν σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι στο Ειρηνοδικείο Βόλου οι αιτήσεις για έκδοση διαταγής πληρωμής είναι έως του ποσού των 20.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ). Το καινούργιο στοιχείο πάντως είναι, όπως έχει ήδη γραφεί στη «Θ», ότι μετά τις διαταγές πληρωμής οι τράπεζες προχωρούν σε προσημειώσεις ακινήτων. Από την αρχή του έτους έγιναν προσημειώσεις 454 ακινήτων λόγω οφειλών από πιστωτικές κάρτες.

Οι τράπεζες, μετά την έκδοση διαταγών πληρωμής προχωρούν σε προσημείωση ακινήτου του οφειλέτη ώστε να διασφαλίσουν τα οφειλόμενα. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων έκδοσης διαταγής πληρωμής για μη καταβολή μισθωμάτων.

Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου οι περισσότερες διαταγές πληρωμής αφορούν σε μισθώματα. Το συνολικό ποσό Ιουνίου των διαταγών πληρωμής ανήλθε σε 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνουν δικαστικοί είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσημειώσεις ακινήτων για οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Πολλές από τις προσημειώσεις αφορούν σε ακίνητο που αποτελεί πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Κατά 30% περίπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαταγών πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Βόλου το τελευταίο έτος, ενώ «βροχή» είναι και οι αιτήσεις για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου κατατέθηκαν τον Ιούνιο μήνα 77 διαταγές πληρωμής, αξίας 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Οι 60 από αυτές αφορούν σε μισθώματα. Μία διαταγή πληρωμής τράπεζας ανέρχεται στο ποσό των 261.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Μάιο εκδόθηκαν 105 διαταγές πληρωμής, ενώ τον Απρίλιο είχαν εκδοθεί 83. Στην έκδοση διαταγών πληρωμής προχωρούν ιδιώτες κατά οργανισμών του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες κατά άλλων ιδιωτών. Επίσης αξίζει να αναφερθεί η προσφυγή στο Πρωτοδικείο διαχειριστών πολυκατοικιών για μη καταβολή κοινοχρήστων. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, η έκδοση διαταγής πληρωμής 850 ευρώ για μη καταβολή κοινοχρήστων.

Υπενθυμίζεται ότι στο ποσό των 4.248.000 ευρώ υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις 99 διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν για το μήνα Μάρτιο 2012 από το Πρωτοδικείο Βόλου. Το Φεβρουάριο του 2012, εκδόθηκαν 99 διαταγές πληρωμής, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011, εκδόθηκαν 114. Από την αρχή του έτους εκδόθηκαν 662 διαταγές πληρωμής, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εκδοθεί 304. Αύξηση κατά 50% περίπου. Τα ποσά τώρα πλέον είναι μεγαλύτερα. Το 2011 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ αποφάσεων διαταγών πληρωμής, η αξία των οποίων έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου, το 2011 εκδόθηκαν 1223 διαταγές πληρωμής συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 εκδόθηκαν 1080, το 2009 εκδόθηκαν 911, το 2008, 649 και το 2007, 437. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην ουσία οι αποφάσεις αυτές δεν εκτελούνται καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούν και πολλοί έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024