Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτοβουλία για αποχέτευση Αγ. Στεφάνου – Σέσκλου

Επιστολή Π. Σκοτινιώτη στους ευρωβουλευτές για αποτροπή κινδύνου απένταξης έργων
Επιστολή Π. Σκοτινιώτη στους ευρωβουλευτές για αποτροπή κινδύνου απένταξης έργων

Την άμεση παρέμβαση των εκπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο ζητεί πλέον ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης, εξαντλώντας κάθε μέσο πίεσης προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξης από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου και οι συνέπειες που θα έχει για την περιοχή μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Σε συνέχεια σχετικών αναφορών προς το Γραφείο του πρωθυπουργού, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ υφυπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Σκοτινιώτης απευθύνεται και προς όλους τους ευρωβουλευτές της χώρας μας, μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα που έχει προκαλέσει την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ζητεί από τους ευρωβουλευτές να παρέμβουν προς κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαγωνισμών και η υλοποίηση του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου» στο σύνολό του.

«Διότι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σκοτινιώτης στο σχετικό έγγραφο, «είναι πραγματικά έξω από κάθε λογική, σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη βαθιά οικονομική κρίση με την ανεργία κυριολεκτικά να καλπάζει και τη στιγμή όπου ο πρωθυπουργός της χώρας αισθάνεται την ανάγκη να ορίσει υφυπουργό προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ, να κινδυνεύουν με απένταξη έργα, και μάλιστα έργα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης!».

Ο δήμαρχος ενημερώνει αναλυτικά τους Έλληνες ευρωβουλευτές για το ιστορικό του θέματος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Αιφνιδίως όμως και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για δύο συγκεκριμένα υποέργα, με το με αρ. πρωτ. Οικ. 100975/30.01.2013 έγγραφο του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ μάς γνωστοποιήθηκε ότι θα τροποποιηθεί η απόφαση ένταξης του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου», όπως και γενικότερα οι αποφάσεις ένταξης για τα έργα που δεν αφορούν οικισμούς γ΄ προτεραιότητας, με τον ισχυρισμό ότι τα έργα αυτά δεν είναι απαραίτητα με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Η απόφαση τροποποίησης, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο, υπαγορεύεται ουσιαστικά από την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ (12.11.2012), σύμφωνα με την οποία «βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η συνδρομή του στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και εξ αυτού στην κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων της χώρας με βάση το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναγκαία με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων και την εξυγίανση του Προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους.

Στη συνέχεια, με το με αρ. πρωτ. Οικ. 100697/15.2.2013 έγγραφο του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, ζητήθηκε να ανασταλούν, μέχρι την τροποποίηση των αντιστοίχων αποφάσεων ένταξης, όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης των υποέργων που δεν αφορούν οικισμούς γ΄ προτεραιότητας.

Επ’ αυτών επισημαίνεται ότι:

– Υποέργο: Αποχέτευση οικισμού Αγ. Στεφάνου.

Ο Άγ. Στέφανος είναι ένας οικισμός που ανήκει μεν στο Δήμο Βόλου, ωστόσο έχει πολεοδομική και χωρική ανεξαρτησία. Δεν υφίσταται χωριστή απογραφή πληθυσμού για τον οικισμό αυτό και το στοιχείο που χρησιμοποιούμε για την εκτίμηση του πληθυσμού του είναι η κατανάλωση του νερού. Με βάση τα στοιχεία από το σύστημα αυτόματης παρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης, κατά το έτος 2012 διοχετεύτηκε στον οικισμό αυτό ποσότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης ίση με 31,53 m3/h ή 276.202,80 m3/y. H ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 3.161 κατοίκους (με βάση τα 240 l/κατ. & ημέρα) ή, αν θεωρήσουμε το 35% της παραπάνω ποσότητας νερού ως διαρροές, σε 2.054 κατοίκους. Ο οικισμός επομένως του Αγ. Στεφάνου, όντας πολεοδομικά ανεξάρτητος από το Βόλο, είναι στην πραγματικότητα οικισμός γ΄ προτεραιότητας και άρα πληροί τα κριτήρια του ανωτέρω εγγράφου.

Περαιτέρω, στο ακρωτήριο Αγκίστρι, το οποίο ορίζει την προς τον Παγασητικό κόλπο πλευρά του οικισμού, εκβάλει ο αγωγός των επεξεργασμένων λυμάτων των ΕΕΛ Βόλου. Είναι, από αυτή την άποψη, περιβαλλοντικά απαράδεκτο τα επεξεργασμένα λύματα να εκβάλουν στο θαλάσσιο αποδέκτη, σε μια περιοχή όπου αυτός πλήττεται από το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης υπεδάφιας διάθεσης των λυμάτων 2.000 – 3.000 κατοίκων. Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι ο οικισμός αυτός είναι και η μόνη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, όπου η οικοδομική ανάπτυξη δεν έχει ανακοπεί, επειδή συνδυάζει το χαρακτήρα μόνιμης και εξοχικής κατοικίας.

Η δημοπρασία του έργου έχει οριστεί για τις 9.4.2013.

– Υποέργο: Σύνδεση Σέσκλου.

Το Σέσκλο δεν είναι οικισμός γ΄ Προτεραιότητας. Ωστόσο το προτεινόμενο έργο, η δημοπρασία του οποίου έχει οριστεί για τις 23.4.2013, είναι απολύτως ώριμο και η όποια ανακοπή της διαδικασίας, θα επιβαρύνει την ήδη περιορισμένη απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, στην περιοχή μας.

Πέραν τούτου, το συγκεκριμένο έργο επιλύει την άστοχη επιλογή της πολιτείας για κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον οικισμό, με αποδέκτη υπεδάφια διάθεση, η οποία αρχικά εμφάνισε δυσλειτουργίες και σήμερα έχει αστοχήσει πλήρως. Η ΔΕΥΑΜΒ, με το προτεινόμενο έργο, έρχεται ακριβώς να άρει τις ευθύνες των επιλογών της πολιτείας και να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μεγεθύνονται και οφείλονται στις παραπάνω επιλογές. Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι οι επιλογές αυτές έχουν οδηγήσει στην κατάργηση στην πράξη της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς η ΔΕΥΑΜΒ, ως μη μετέχουσα στην κατασκευή και στις δαπάνες του έργου, δεν νομιμοποιείται στην επιβολή τελών αποχέτευσης. Ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο θα αρθεί με την κατασκευή του παραπάνω έργου.

– Υποέργο: Μελέτη.

Όντως οι οικισμοί Μαλάκι, Πλατανίδια, Μάραθος, Κριθαριά, Χρυσή Ακτή, των οποίων τα αποχετευτικά δίκτυα περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της μελέτης, δεν είναι γ΄ προτεραιότητας. Θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ότι οι οικισμοί Μάραθος, Κριθαριά και Χρυσή Ακτή αποτελούν πλέον ενιαίο και δυναμικά αναπτυσσόμενο οικιστικό σύνολο και λογιζόμενοι συνολικά, καλύπτουν το κριτήριο των 2.000 κατοίκων, ιδιαίτερα στη θερινή περίοδο.

Κατά τα λοιπά, το αντικείμενο της μελέτης αφορά στην εξυπηρέτηση οικισμών γ΄ προτεραιότητας. αναλυτικά:

1. Λεχώνια: Η παλιά διοικητική διαίρεση του οικισμού σε Άνω και Κάτω Λεχώνια δεν αντιστοιχεί στη σημερινή οικιστική ανάπτυξη των Λεχωνίων, που πρακτικά, αλλά και ουσιαστικά αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο, με πληθυσμό που υπερβαίνει τους 3.000 κατοίκους και επομένως υπερκαλύπτει το κριτήριο οικισμού γ΄ προτεραιότητας.

2. Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ): Οι ΕΕΛ σήμερα εξυπηρετούν με μέσα ετήσια φορτία 175.000 ι.κ., με σχεδιασμό 170.000 ι.κ. Οι 175.000 ι.κ. παράγονται, για το 2012, με βάση τις μέσες τιμές των ρυπαντικών φορτίων που εισέρχονται στις ΕΕΛ, ενώ οι πληθυσμοί, των οποίων τα λύματα καταλήγουν στις ΕΕΛ προς επεξεργασία, αφορούν: το 90% του Βόλου, το 80% της Ν. Ιωνίας, το 50% του Διμηνίου, το 40% της Πορταριάς και Μακρινίτσας, το 100% των βιομηχανικών μονάδων των Α΄ και Β΄ ΒΙΠΕ, μικρά φορτία βοθρολυμάτων της τάξεως των 15 Kg BOD5/day (σημειώνουμε ότι οι βιομηχανικές μονάδες αντιστοιχούν στο σχετικό πίνακα της οδηγίας 91/271).

Οι ΕΕΛ θα υποδεχθούν τα λύματα των νέων συνδέσεων των περιοχών που υφίστανται αποχετευτικά δίκτυα, όπως επίσης τα λύματα του Βελεστίνου. Θα υποδεχθούν, ακόμη, με την ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων έργων, τα λύματα της Αγριάς, της Ν. Αγχιάλου, του Σέσκλου και των Λεχωνίων, που αντιστοιχούν (μαζί με την αύξηση των συνδέσεων) σε 20.000 ι.κ. Επίσης, μέσω του περιφερειακού σχεδιασμού θα υποδεχθούν και τα λύματα του συνόλου των οικισμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου (πέραν του Βελεστίνου), που αντιστοιχούν σε 5.000 ι.κ. Ο συνολικός προς εξυπηρέτηση πληθυσμός, επομένως, είναι σήμερα 200.000 ι.κ. και η επέκταση σε 215.000 ι.κ. αντιστοιχεί σε βάθος εικοσαετίας, με το οποίο πρέπει να γίνεται ο σχεδιασμός των ΕΕΛ.

«Όπως γίνεται αντιληπτό» καταλήγει στο έγγραφό του προς τους ευρωβουλευτές ο δήμαρχος Βόλου «η υλοποίηση των ως άνω υποέργων στο σύνολό τους, θεωρείται απολύτως αναγκαία και απολύτου προτεραιότητας. Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση των υποέργων αυτών είναι πολλαπλά, καθώς προστατεύεται το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού Κόλπου και ο υδροφόρος ορίζοντας από την ανεξέλεγκτη διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων. Επισημαίνεται ότι ο Παγασητικός είναι ένας μεσοτροφικός, κλειστός κόλπος, με αργή ανανέωση νερών, ο οποίος έχει εκδηλώσει στο παρελθόν σοβαρά ευτροφικά επεισόδια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το