Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτιά για Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση και ΔΑΚΕ στις εκλογές καθηγητών – δασκάλων

Για τις εκλογές στο ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας από τους 1.586 εγγεγραμμένους δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές ειδικοτήτων ψήφισαν οι 1.413, ποσοστό αποχής 10,91%, εκ των οποίων τα έγκυρα ήταν 1.324

 

Άνοδος των αριστερών παρατάξεων, ιδίως εκείνων που πρόσκειται στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη πτώση της ΠΑΣΚ και σχετική σταθεροποίηση με μια ελαφρά μείωση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα) που πραγματοποιήθηκαν προχθές στη Μαγνησία, όπου συνολικά ψήφισαν περίπου 2.950 καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας εκλέχτηκε αιρετός καθηγητής προερχόμενος από το χώρο της Αριστεράς, καθώς δεν εκλέχτηκε στη θέση αυτή υποψήφιος της ΠΑΣΚ. Αντίθετα στο ΠΥΣΠΕ οι δύο αιρετοί που εξελέγησαν, προέρχονται από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται πως τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι πενταμελή εκ των οποίων τα δύο μέλη είναι αιρετά, ενώ διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, πάντοτε την πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου. Στα Υπηρεσία Συμβούλια λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αλλά και για άλλα λειτουργικά ζητήματα σχολείων.

Προχθές οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν για τους αιρετούς στα τοπικά Υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ) τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ) και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε κεντρικό επίπεδο (ΚΥΠΣΕ-ΚΥΣΔΕ). Είθισται η ψήφος σε τοπικό επίπεδο να στηρίζεται στις προσωπικές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί, ενώ για το περιφερειακό και πολιτικό επίπεδο η ψήφος να λαμβάνει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό επιβεβαιώθηκε σε γενικές γραμμές και σε αυτές τις εκλογές.

Για τις εκλογές στο ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας από τους 1.586 εγγεγραμμένους δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές ειδικοτήτων ψήφισαν οι 1.413, ποσοστό αποχής 10,91%, εκ των οποίων τα έγκυρα ήταν 1.324.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΚΕ με 436 ψήφους και ποσοστό 32,93% και ακολούθησαν η ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ με 280 ψήφους και ποσοστό 21,15%, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ-Συνεργαζόμενοι με 238 ψήφους και ποσοστό 17,98%, η «Αξιοπρέπεια – Αλληλεγγύη – Αντίσταση» (πρόσκειται στον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής Αριστεράς με συμμετοχή και ΣΥΡΙΖΑ) με 233 ψήφους και ποσοστό 17,60% και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών με 137 ψήφους και ποσοστό 10,35%.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επανεξελέγησαν οι δύο μέχρι πρότινος αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ, δηλαδή οι κ.κ. Απόστολος Μούσιος (363 ψήφοι) από τη ΔΑΚΕ με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Βασίλη Πανταζώνα (85 ψήφοι) και ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης (202 ψήφοι) από την ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ με αναπληρωματικό μέλος την κ. Αποστολία Μπέκα (54 ψήφοι).

Σε σχέση με δύο χρόνια πριν, το 2010, η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ έχασαν εκλογική δύναμη σε ποσοστό 17% (4% η ΔΑΚΕ και 13% η ΠΑΣΚ), ενώ η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δεν συμμετείχε το 2010, τώρα απέσπασε ένα 17,60%.

Ο κ. Μούσιος τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες των εκπαιδευτικών που υπερψήφισαν για άλλη μια φορά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε μαζί και την επόμενη διετία με ένα πλαίσιο αρχών που διασφαλίζει σε όλες και όλους την ισονομία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Οι αιρετοί οφείλουν να διασφαλίζουν τη νομιμότητα αλλά πρωτίστως εκεί που η πολιτεία δεν έχει νομοθετήσει, να θέτουν το δικό τους πλαίσιο που προκύπτει με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια μέσα από τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου. Αυτό έκανα και θα εξακολουθήσω να κάνω».

Ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης από τη Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. τόνισε πως: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους. Δηλώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε το θεσμό του αιρετού εκπροσώπου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Π.Ε. Μαγνησίας, λειτουργώντας με αρχές διαφάνειας, ισονομίας, αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, κόντρα στις πελατειακές λογικές. Θα είμαστε πάντα μπροστά στους αγώνες του κλάδου, δίπλα στην καθημερινότητα των συναδέλφων, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με φωνή και άποψη. Θα εκπροσωπούμε όλους τους συναδέλφους, χωρίς παραταξιακές και κομματικές παρωπίδες.

Στους καθηγητές

Σημαντικές ανατροπές υπήρξαν στους καθηγητές όπου το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών», που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΜ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι αριστεροί και άλλοι), αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για το ΠΥΣΔΕ, ενώ πολύ καλά πήγε και η Ενωτική Κίνηση Καθηγητών «Όλοι Μαζί» ξεπερνώντας και την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Αντίθετα, πολύ μεγάλη ήταν η πτώση της ΠΑΣΚ που βγήκε πέμπτη δύναμη.

Οι δύο αιρετοί που εκλέγονται, είναι ο κ. Κώστας Λαγός από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση καθηγητών με αναπληρωματικό μέλος την κ. Διαλεχτή Τσιτούμη και ο κ. Σταύρος Βοϊβόνδας από τη ΔΑΚΕ.

Πιο αναλυτικά, από τους 1.784 εγγεγραμμένους καθηγητές ψήφισαν για τους δύο αιρετούς στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας οι 1.523 με την αποχή να κυμαίνεται στο 14,63%. Συνολικά τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.427.

Οι πέντε συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές έλαβαν τις εξής ψήφους: Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών Μαγνησίας 445 ψήφοι και ποσοστό 31,18%, ΔΑΚΕ 435 ψήφοι και ποσοστό 30,48%, «Όλοι Μαζί»-Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών 214 ψήφοι και ποσοστό 15%, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ Συνεργαζόμενοι 209 ψήφοι και ποσοστό 14,65% και ΠΑΣΚ 124 ψήφοι και ποσοστό 8,69%.

Από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση καθηγητών Μαγνησίας πρώτος σε ψήφους ήταν ο κ. Κώστας Λαγός με 104 ψήφους και ακολούθησαν η κ. Διαλεχτή Τσιτούμη με 93 ψήφους και ο κ. Σταύρος Κατσούρας με 69 ψήφους. Από τη ΔΑΚΕ πρώτος σε ψήφους ήταν ο κ. Βοϊβόνδας με 274 ψήφους, και ακολούθησαν η κ. Μαρία Γιαννουλή με 166 ψήφους και ο κ. Χρήστος Καραβασίλης με 115 ψήφους.

Από το «Όλοι-Μαζί» πλειοψηφών ήταν ο κ. Γιώργος Χαλκιαδόπουλος με 122 ψήφους και ακολούθησαν η κ. Βασιλική Μαντζώρου με 93 ψήφους.

Από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ πρώτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο κ. Γιώργος Χαρμάνης με 57 ψήφους και ακολούθησε η κ. Κέρη Ραμαντάνη με 30 ψήφους.

Τέλος, από την ΠΑΣΚ την πρώτη θέση έλαβε ο κ. Γιάννης Μαρέδης με 64 ψήφους και ακολούθησε ο Γιώργος Χάρλας με 55 ψήφους.

Σε δήλωσή του ο κ. Λαγός τόνισε πως «εμείς είπαμε στους συναδέλφους πρώτον να δώσουν, ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης, αντίθεσης και ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων και δεύτερον, να σπάσει το άβατο του ΠΥΣΔΕ που λυμαίνονταν οι δύο κυβερνητικές παρατάξεις. Ο κλάδος ανταποκρίθηκε και στα δύο, δίνοντας πολιτικό μήνυμα και μας ανέδειξε σε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά. Θα υπηρετήσουμε όλους τους συναδέλφους με διαφάνεια, ισονομία και ισοτιμία».

Πιο πολιτική η ψήφος

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, τόσο στους δασκάλους όσο και στους καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν πιο πολιτικά για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ) και πανελλαδικά (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ). Στους δασκάλους οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ που παλιότερα κυριαρχούσαν, έλαβαν το 40-50%, ενώ στους καθηγητές δεν ξεπέρασαν το 30%.

Έτσι για τις εκλογές στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ είδε τα ποσοστά της να μειώνονται στο 14%, ενώ της ΔΑΚΕ διαμορφώθηκαν γύρω στο 33%. Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ άγγιξε το 23%, ενώ οι υπόλοιπες δύο παρατάξεις της Αριστεράς, η Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία και η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση έλαβαν 13,32% και 16,67% αντίστοιχα

Στις εκλογές για το ΚΥΣΠΕ η ΔΑΚΕ έλαβε ποσοστό 26,42%, η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ 20,98%, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ 15,62%, η Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία 11,44%, η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση 8,91%, η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία 1,97%, το Μαρξιστικό Κίνημα Εκπαιδευτικών 0,71%, οι Πειρατές στην Εκπαίδευση 2,44%, η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών 3,71%, η Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση 3,63% και οι Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί 4,18%.

Στις εκλογές των καθηγητών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΑΠΥΣΔΕ) πρώτη δύναμη βγήκε ο συνδυασμός «Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις» (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) με ποσοστό 24,57% και ακολούθησε το «Όλοι Μαζί» με ποσοστό 23,49%. Η ΔΑΚΕ βγήκε τρίτη δύναμη με ποσοστό 20,75%, ενώ η ΠΑΣΚ ως παλιά δύναμη πλέον περιορίστηκε στο 10% περίπου, ενώ την ξεπέρασε η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με ποσοστό 14,41%.

Για το ΚΥΣΠΕ (Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε κεντρικό επίπεδο) η ΔΑΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 22%, ενώ ακολούθησαν το «Όλοι Μαζί» με ποσοστό 21,9% και οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις με 18,55%. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έλαβε ποσοστό κοντά στο 13%, ενώ η ΠΑΣΚ γύρω στο 8%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το