«Πρωταθλήτρια» στους φόρους η Ελλάδα

Αύξηση των επιβαρύνσεων επί των εισοδημάτων από παροχή εργασίας διαπιστώνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην τελευταία του έκθεση που βασίζεται σε δεδομένα για το 2011.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε μείωση.

Στις 26 από τις 36 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ σημειώθηκε αύξηση η οποία για τις περισσότερες χώρες αποδίδεται στην αύξηση φόρων και όχι στις ασφαλιστικές εισφορές.

Στην Ελλάδα καταγράφεται ποσοστιαία μείωση του συνόλου των επιβαρύνσεων στην εργασία κατά 25% (φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές) ωστόσο η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 36,6% ενώ κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ άγγιξε το 35,3%. Από τα στοιχεία συνάγεται ότι η μείωση της επιβάρυνσης στην Ελλάδα αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και όχι τη φορολόγηση εισοδήματος.

Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται το Βέλγιο με τη μεγαλύτερη φορολόγηση στα εισοδήματα των εργαζομένων (55,5%), η Γερμανία (49,8%) και η Γαλλία (49,4%) ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελβετία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι φόροι στην απασχόληση επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών συστήνοντας στις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών προκειμένου να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.

Εξάλλου τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι αποκαλύπτουν νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη μείωση των μισθών στη χώρα μας το 2011.

Σε έκθεσή του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εμφανίζει την Ελλάδα ως πρώτη στη λίστα με τις 18 χώρες-μέλη του όπου τα πραγματικά εισοδήματα προ φόρων υποχώρησαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι πραγματικές αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων μειώθηκαν κατά 25,3% πέρυσι.

Επόμενη στη λίστα είναι η Κορέα όπου τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 6,3% και η Αγγλία όπου καταγράφηκε πτώση 4,3%.

Τα στοιχεία του Οργανισμού έρχονται στο φως μόλις μία μέρα μετά από αυτά της Τραπέζης της Ελλάδος, στην έκθεση της οποίας αναφέρεται ότι με τις πρόσφατες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, οι μέσες ονομαστικές αποδοχές θα μειωθούν εφέτος από 8,4% έως 9,2% και του χρόνου επιπλέον 7%, ενώ η σωρευτική μείωση στην τετραετία θα φθάσει το 24%.

Η ΤτΕ εκτιμά επίσης ότι η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα για εφέτος θα κυμανθεί από 8,5% έως 10,1% και επιπρόσθετα 9% για το 2013.

 

ΣΕΠΕ: “Μαχαίρι” στις αποδοχές

 

Οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς δείχνει τους ταχύτατους ρυθμούς, με τους οποίους αλλάζει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Παράλληλα οριακή είναι η επικράτηση για πρώτη φορά των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε σχέση με την πλήρη απασχόληση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Οι μειώσεις μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις κυμαίνονται από 13,3% έως και 35%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται:

 

-Βόρειο Αιγαίο με 35%

-Ήπειρος με 31,36%

-Θεσσαλία με 29,90%

-Δυτική Μακεδονία 26,36% και

-Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 26%.

 

Την ίδια ώρα, οι μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις κυμαίνονται από:

 

-30% στη δυτική Ελλάδα

-27,62% στη Θεσσαλία

-25,65% στη Δυτική Μακεδονία.

Οι μικρότερες καταγράφονται στον Πειραιά με 17,50%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, για πρώτη φορά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης υπερτερούν στις νέες προσλήψεις. Πανελλαδικά το 50,15% των νέων προσλήψεων είναι για μερική και εκ περιτροπής απασχόληση και το 49,9% για πλήρη απασχόληση, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2009 ήταν το 79% των νέων συμβάσεων, μειώθηκαν το 2011 στο 58,92% και στο πρώτο τρίμηνο του του 2012 έπεσαν στο 49,9%.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ προκύπτει ότι, το 45,9% των αλλοδαπών εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι όπως και το 30,9% των Ελλήνων που δουλεύουν. Τα… πρωτεία στην ανασφάλιστη εργασία έχει ο χώρος της εστίασης με ποσοστό 64,8%. Δηλαδή οι 6 στους 10 δουλεύουν χωρίς ασφάλιση.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Αγία Άννα συγχαίρει τους αδελφούς Κωστούλα

H Σχολή Ποδοσφαίρου της Αγίας Άννας εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση για τους αδελφούς Κωστούλα που αναδείχθηκαν…

29 Μαΐου 2024

Τα μαστόρια μετακόμισαν στις Βόρειες Σποράδες

  Η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος ζουν ήδη στους ρυθμούς της νέας τουρστικής σεζόν.…

29 Μαΐου 2024

ΔΗΜΗΤΡΑ: Ανανέωσε ο Ν. Βούλγαρης

Την ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή Νίκο Βούλγαρη ανακοίνωσε η Δήμητρα Ευξεινούπολης. Αναλυτικά: «Μετά…

29 Μαΐου 2024

Γ.Σ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Νέος τεχνικός ο Μ. Ανδρωνάς

Νέο προπονητή έχει από χθες η ποδοσφαιρική ομάδα του Γ.Σ. Αλμυρού. Πρόκειται για τον Μιχάλη…

29 Μαΐου 2024

Έρευνα από την Αστυνομία για το απειλητικό email σε 35 σχολεία – «Εστάλη από χώρα του εξωτερικού»

Aπειλητικό email το οποίο αναφέρει ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες εντός των εγκαταστάσεων, έλαβαν το πρωί…

29 Μαΐου 2024

ΒΟΛΟΣ 2004: Ήττα στο φινάλε της Α’ Γυναικών

Ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου των γυναικών και ο Α.Σ. Βόλος 2004 τερμάτισε…

29 Μαΐου 2024