Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Δεν είναι εκβιασμός είναι αλήθεια

‘Οντως, τόνισε, διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ

 

Καθεμία από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην Eυρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στη ομιλία του πριν τη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

 

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις κυρίως της αριστεράς, υποστήριξε ότι όντως διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό «δεν είναι εκβιασμός είναι η αλήθεια».

 

Επιρρίπτοντας ευθύνες για την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης που πλέον απειλεί τον «σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης» και στους χειρισμούς των Βρυξελλών ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές κινήσεις για την ανάσχεσή της μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των πόρων και του ρόλου του EFSF και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρώπη.

 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, δεν κατάφερε να αποτρέψει την δημοσιονομική εκτροπή είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαδήμος.

 

Τιτάνιο το έργο της νέας κυβέρνησης, επανέλαβε, ενώ έδωσε περισσότερη έμφαση -από ό,τι στην αρχική ομιλία του- στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών και των θυσιών.

 

«Χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχέδιο» είπε, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς» και το κόστος προσαρμογής και οι θυσίες μεγάλες. Υπογράμμισε όμως πως τα βάρη πρέπει να επιμεριστούν δίκαια.

 

«Πρέπει να έχουμε τη ματιά μας προσηλωμένη στους ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους» τόνισε ο κ. Παπαδήμος ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο για άλλη μια φορά, ότι χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα μπορέσει η χώρα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, αναγκαία για να επιτευχθεί η αντιστροφή της δυναμικής του χρέους.

 

Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα πιο σαφή αναφορά στο χρόνο των εκλογών. Το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένο και η θητεία της περιορισμένη και αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 26-27ης Οκτωβρίου.

 

Αμέσως μετά θα γίνουν εκλογές, είπε ο κ. Παπαδήμος.

 

Μάλιστα τόνισε ότι ακριβώς λόγω των περιορισμών που έχει αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες.

 

Ο κ. Παπαδήμος έκανε εκτενή αναφορά -απαντώντας εμμέσως και όσα ακούστηκαν κατά τη κοινοβουλευτική συζήτηση- στη σημασία να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στο τι θα σήμαινε για την οικονομία και τη ζωή των Ελλήνων η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στις αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα και την κλιμάκωση της κρίσης σε Ελλάδα, -λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα αίτια της κρίσης είναι μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού»- αλλά και στην Ευρώπη, αλλά και στο τι θα πρέπει να γίνει σε εσωτερικά, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ξεπεραστεί η κρίση.

 

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά οι ηγέτες της Ευρωζώνης, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις διαφωνίες, θα υπερβούν τις δυσκολίες και θα καταλήξουν στις σωστές αποφάσεις και στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση του ευρώ και της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος.

 

Όλοι έχουμε συμφέρον να διασφαλιστεί το ευρώ και να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, είπε ο πρωθυπουργός.

 

Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Παπαδήμος είπε χαρακτηριστικά ότι συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα παραμένουν και υφίστανται για την Ελλάδα είτε μείνει εντός είτε βγει από το ευρώ.

 

Όμως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα αυτά θα οξυνθούν, ενώ πολύ πιο δυσχερής θα είναι και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

 

Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε περίπτωση εξόδου, ο πληθωρισμός θα σημειώσει ραγδαία άνοδο, που θα πλήξει κυρίως τα εισοδήματα των αδύναμων στρωμάτων, η εξυπηρέτηση του χρέους που είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ θα γίνει δυσμενέστερη, αφού θα πρέπει να πληρωθεί από το Δημόσιου υπό τους όρους του νέου υποτιμημένου νομίσματος, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (δημόσια και ιδιωτικά) θα μπορούν να αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από όσους διαθέτουν ευρώ ή άλλο ισχυρό νόμισμα.

 

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να δώσουμε μάχη με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αποφασιστικότητα και ενότητα», είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε».

 

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, όπως κατέστησε σαφές κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, η αλληλεγγύη και η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.

 

Αναγκαία δε συνθήκη για την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ο κ. Παπαδήμος είναι η ρητή δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή όσων απορρέουν από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

 

«Δεν αρκεί η δέσμευση της κυβέρνησης -που είναι μάλιστα βραχύτατης διάρκειας-» τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος.

 

Εξήγησε μάλιστα ότι η δέσμευση αυτή απαιτείται γιατί και οι ευρωπαίοι εταίροι δίνουν από την πλευρά τους τη δέσμευση για πολυετή στήριξη της Ελλάδας.

 

Ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπαδήμος, τόνισε ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν βοηθά σε τίποτα ο δρόμος της σύγκρουσης, ενώ κάλεσε και όσους δεν θα παρέχουν την εμπιστοσύνη τους στη νέα κυβέρνηση να στέκονται απέναντί της κριτικά και όχι απορριπτικά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για την ακρίβεια αποτέλεσε, ειδικά τη χρυσή…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο: Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που…

6 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στη Μασσαλία: Μαχαίρωσαν 50 φορές ένα 15χρονο και μετά τον έκαψαν

Άγρια δολοφονήθηκε ένας 15χρονος στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, με τους δράστες να τον μαχαιρώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνετο προβάδισμα για το Νίκο Ανδρουλάκη – Η ροή αποτελεσμάτων

Σαφές προβάδισμα στο Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 82,11% των εκλογικών τμημάτων στο…

6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε…

6 Οκτωβρίου 2024

Βρήκε αγνώστους να κατοικούν στο σπίτι της στην Πάτρα

Δεν πίστευε στα μάτια της η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού στην Πάτρα, όταν πήγε να πάρει…

6 Οκτωβρίου 2024