Τοπικά

Προώθηση έργων στο λιμάνι Πλατανιά

Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου θα τεθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα
Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου θα τεθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα

Στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων διαβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ο φάκελος Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α.) του έργου «Μελέτη έργων ολοκλήρωσης λιμένα Πλατανιά». Οι περιβαλλοντικοί όροι θα τεθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου (5 μ.μ.).

Τα προτεινόμενα έργα ολοκλήρωσης του λιμένα στον Πλατανιά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τμήματα:

-Επέκταση προσήνεμου μώλου κατά 160 μέτρα, κατασκευή υπήνεμου μώλου μήκους 100 μέτρων, κατασκευή παραλιακού κρηπιδώματος μήκους 112 μέτρων και διαμόρφωση χερσαίας έκτασης 1,3 στρεμμάτων, ενίσχυση – συμπλήρωση της θωράκισης του υπάρχοντος τμήματος του προσήνεμου μώλου, επιστρώσεις επιφανείας 1,4 στρεμμάτων και κατασκευή πρανούς προστασίας υφισταμένων παραλιακών τοιχείων, σε μήκος 151 μέτρων.

Σύμφωνα με τη συνταχθείσα μελέτη προβλέπεται η επιμήκυνση ΒΓΛΜ του υφιστάμενου μώλου και στη συνέχεια η επέκτασή του ΑΒΜΝ προς δυσμάς, κατά 160 μέτρα ώστε να δημιουργηθεί μια λιμενολεκάνη προστατευμένη έναντι των νοτίων – νοτιοανανατολικών κυματισμών. Το τελικό συνολικό μήκος του προσήνεμου μώλου ΑΒΓΔ θα είναι 295 μέτρα. Η επέκταση θα έχει την ίδια διατομή με το υπάρχον τμήμα.

Ο νέος υπήνεμος μώλος ΕΖΗΘ κατασκευάζεται στη νοητή προέκταση του χειμάρρου. Θα προστατεύει τη λιμενολεκάνη από τους κυματισμούς και θα εμποδίζει τα ιζήματα που μεταφέρονται από το χείμαρρο να αποτίθενται σ΄ αυτή. Το συνολικό μήκος του εσωτερικού μετώπου ΕΖ θα είναι 100 μέτρα.

Επίσης, θα κατασκευαστεί παραλιακό κρηπίδωμα ΔΕ μεταξύ των δύο μώλων, προσήνεμο και υπήνεμο, στο οποίο θα ενσωματωθεί και η υφιστάμενη προβλήτα, η οποία δεν χρησιμοποιείται πλέον. Το κρηπίδωμα ΔΕ θα έχει μήκος 112 μέτρα και ωφέλιμο βάθος προ αυτού -3,50 μέτρα. Σημειώνεται ότι στο δυτικό άκρο του παραλιακού κρηπιδώματος (σημείο Ε) κατασκευάζεται ράμπα ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών, πλάτους 6 μέτρων.

Η θωράκιση του πρανούς προστασίας του υφιστάμενου τμήματος του προσήνεμου μώλου θα συμπληρωθεί και θα ενισχυθεί σε τμήμα μήκους 110 μέτρων.

Το κατάστρωμα του υπάρχοντος μώλου ΓΔ θα ανακατασκευαστεί διότι έχει υποστεί φθορές (ρηγματώσεις, καθιζήσεις, κ.λπ.). Η επιφάνειά του είναι 1,4 στρέμματα.

Έμπροσθεν των παραλιακών τοιχίων του οικισμού θα κατασκευαστεί το πρανές προστασίας ΠΡΣ από διαβαθμισμένη λιθορριπή και θωράκιση με φυικούς ογκόλιθους με στάθμη στέψης +1,00 μ., σε μήκος 151,00 μ.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η κατασκευή του έργου δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα κλιματολογικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης και της ευρύτερης περιοχής. Δεν θα αλλάξει επίσης, η μορφολογία της περιοχής διότι δεν απαιτείται η διάνοιξη νέων δρόμων πρόσβασης στην εγκατάσταση. Δεν προβλέπεται να προκαλέσει αλλαγές στη γεωλογική διάταξη των πετρωμάτων, ενώ με βάση την Ακτομηχανική Μελέτη τα προτεινόμενα έργα δεν αναμένεται να προκαλέσουν ουσιαστικές επιπτώσεις στη μορφολογία των παρακείμενων ακτών, ούτε να διαταράξουν το ισοζήγιο ιζήματος της ακτής στην περιοχή. Αναφορικά δε με τη θαλάσσια πανίδα εκτιμάται ότι εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεδομένου ότι οι κατασκευαστικές εργασίες είναι περιορισμένης διάρκειας, δεν θα υπάρξουν μη αναστρέψιμα ζητήματα.

Στην εισήγησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης προτείνει την έγκριση του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, «εφόσον», όπως επισημαίνει «ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί που αναφέρονται στην υποβληθείσα μελέτη Π.Π.Π.Α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το