Τοπικά

Προώθηση έργων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Τη δρομολόγηση και την εκτέλεση έργων βασικής υποδομής, με κυρίαρχο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προωθεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Όλο και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για προώθηση έργων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, καθώς η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί σύντομα να δει τα έσοδά της να αυξάνονται από επενδύσεις που δρομολογεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2013. Κύριος στόχος της είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η αύξηση της τουριστικής κίνησης χειμώνα – καλοκαίρι.

Τη δρομολόγηση και την εκτέλεση έργων βασικής υποδομής, με κυρίαρχο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προωθεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με την έγκριση του τεχνικού προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ, για την τρέχουσα χρονιά.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2013 έχει εγκριθεί η πρόταση για ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, οι αποδοχές ποσών από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ, καθώς και από επιχορηγήσεις, με προτεραιότητα στην υλοποίηση έργων και στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

«Αυτό που ελπίζουμε για το 2013 είναι επιτέλους να πορευτούμε ως Δήμος και να μην έχουμε την ανάγκη της χρηματοδότησης του υπουργείου, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, καθώς και να γίνουν έργα είτε με χρηματοδότηση από το ΣΑΤΑ, είτε με έσοδα του Δήμου μας» επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ν. Φορτούνας.

Εξάλλου, είναι ήδη γνωστό με λιτό τεχνικό προγραμματισμό θα πορευτεί η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου στην τρέχουσα χρονιά, καθώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο συνολικό ποσό του 1.750.000 ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα βασικής υποδομής προς δρομολόγηση, αλλά και εκτέλεση.

Στον προγραμματισμό έργων της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου για την τρέχουσα χρονιά συμπεριλήφθηκε το σύνολο των προτάσεων και των εισηγήσεων των Τοπικών Συμβουλίων, όπως τέθηκαν προς συζήτηση και έγκριση στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης.

Μεταξύ άλλων, στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα μικρής έκτασης, όπως είναι η ανάπλαση του κέντρου της Αργαλαστής, η διάνοιξη αγροτικών δρόμων, καθώς και η επέκταση-συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού.

Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι τα μεγάλα έργα, τα οποία θα είναι και εκείνα που θα έχουν μακροπρόθεσμες ωφέλειες για το Δήμο. «Έχουμε συντάξει μελέτες και έχουμε κάνει επικαιροποιήσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Αυτό που μας απασχολεί άμεσα είναι η ασφαλτόστρωση δρόμου από το επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα στο Προμύρι, διότι ο κόσμος δυσκολεύεται πραγματικά να μετακινηθεί» εξηγεί ο κ. Φορτούνας.

Επόμενος στόχος είναι η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από τη δεξαμενή του Τρικερίου μέχρι την Αγία Κυριακή, αλλά και η κατασκευή αγωγού από το Τρίκερι προς το νησί Παλαιό Τρίκερι.

«Στα σχέδιά μας, βέβαια, είναι η προστασία των παιδιών και γι’ αυτό πρώτο μας μέλημα είναι οι αναπλάσεις παιδικών χαρών, καθώς και οι αναπλάσεις αύλειων χώρων των σχολείων» προσθέτει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Στο μεταξύ, στις επικείμενες δράσεις της Δημοτικής Αρχής είναι και ο καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης των έργων κατασκευής αθλοπαιδιών στην Κορόπη. Η συγκεκριμένη μελέτη επικαιροποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, καθώς είχε εκπονηθεί από τους πρώην Δήμους Μηλεών και Σηπιάδος.

Στο επίκεντρο για το Δήμο Νοτίου Πηλίου βρίσκονται οι μελέτες για τα λιμάνια του Πλατανιά και της Αγίας Κυριακής Τρικερίων. Ο κ. Φορτούνας διαβεβαιώνει πως «προχωρούν οι συντάξεις μελετών για τα λιμάνια του πλατανιά και της Αγίας Κυριακής. Τα έργα που προωθούνται, όπου κι αν βρίσκονται, είναι για εμάς εξίσου σημαντικά, καθώς πρέπει να δώσουμε ανάλογο βάρος σε κάθε έναν από τους πέντε πρώην δήμους που συνθέτουν πλέον τον καλλικρατικό Δήμο του Νοτίου Πηλίου».

Ο ίδιος προσθέτει πως «ανάπτυξη σε έναν τόπο που δεν έχει άρτιο οδικό άξονα, δεν υπάρχει. Οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες αναπτύσσουν την επικοινωνία. Επιπρόσθετα, χωρίς νερό, δεν υπάρχει ανάπτυξη τουρισμού. Η επάρκεια του νερού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα».

Εξάλλου, χωρίς λιμενικές εγκαταστάσεις, δεν αναπτύσσεται ο θαλάσσιος τουρισμός. Το νομικό καθεστώς των παρεμβάσεων της θαλάσσιας ζώνης, για μικρής έκτασης παρεμβάσεις, «πρέπει επιτέλους να ανατεθεί σε μία επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από το διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας, το λιμενάρχη και το δήμαρχο. Έχουμε όμορφες περιοχές, που είναι λιμενικά αφιλόξενες. Για παράδειγμα το Λεφόκαστρο. Θέλουμε να γίνει ένα μουράγιο, αλλά θέλει διαδικασίες πέντε ετών. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Θα πρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεις να προωθούνται αμέσως και η παραθαλάσσια ακτογραμμή του Δήμου μας να γίνει φιλόξενη» σχολιάζει ο κ. Φορτούνας θυμίζοντας πως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είναι ένας Δήμος με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που συνδυάζει θαλάσσιες, ορεινές και πεδινές περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί το ίδιο βάρος σε όλες του τις περιοχές.

Να υπενθυμίσουμε πως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε προ ενός μήνα, το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την υποβολή πρότασης προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή Κέντρων Διά Βίου Μάθησης. Στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί η πρόταση από το αρμόδιο υπουργείο, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης θα λειτουργήσουν σε όλες τις σχολικές μονάδες των Δημοτικών Ενοτήτων. Εξαίρεση αποτελεί η αντίστοιχη των Μηλεών, η οποία δεν διαθέτει πρόσβαση για Άτομα με Αναπηρία και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης για τη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα θα λειτουργήσει στο σχολείο των Καλών Νερών. Στόχοι των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης είναι η συνέχιση και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ενηλίκων, οι οποίοι εξασφαλίζουν σχετικό πτυχίο και έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν και στην αγορά εργασίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το