Κατηγορίες: Πολιτική

Προωθείται το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Αρχές του νέου έτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών


ΑΘΗΝΑ, 22.

Στις αρχές του νέου έτους θα δημοσιοποιηθούν στην ολοκληρωμένη μορφή τους οι τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών, τα βασικά σημεία των οποίων παρουσίασε, στο υπουργικό συμβούλιο χθες, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται, για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, καθώς και την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή θα υπάρχει και η διάταξη για τη μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται.

Το νομοσχέδιο για τα «κλειστά» επαγγέλματα, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα, θα προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση περιορισμών για την ελεύθερη άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας (περιορισμοί θα προβλέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος). Παράλληλα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τροποποιούν την υφιστάμενη νομοθεσία, για την άρση των περιορισμών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων όσων προβλέπονται και στο μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι επιβάλλεται το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που επέβαλαν στο παρελθόν συγκεκριμένους περιορισμούς. Αντίθετα, η διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών, αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες, αποτρέπει και αποκλείει σε άτομα την άσκηση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος – παρά το γεγονός ότι έχουν ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα – και περιορίζει τον ανταγωνισμό και την δυναμική ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων.

Το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» έχουν ζητήσει διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, ενώ αποτελεί και υποχρέωση της χώρας για την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 123. Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα της υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία συμπεριλαμβανομένου του «ανοίγματος» των «κλειστών επαγγελμάτων», θα επιφέρει μια αύξηση του εθνικού εισοδήματος άνω του 10%.

Το φορολογικό

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με θέσπιση αυστηρότερων ποινών δίωξης, αλλά και ορθολογικοποίηση του υφιστάμενου συστήματος ποινών. Επίσης, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις, να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σε πρώτη προτεραιότητα θέτει το υπουργείο Οικονομικών την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό με αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει την αγορά τυχερών και τεχνικών παιγνίων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ελεγχόμενο «άνοιγμα» της σχετικής αγοράς με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιγνίων, τη διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς, την προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία.

Ανησυχία υπουργών

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα μετά τις γιορτές με στόχο να μην κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, δικηγόρων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει με βάση τις γενικές αρχές, που ορίζει το μνημόνιο, δεν απέφυγε όμως την κριτική του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Χ. Καστανίδης: «Θα σε παρακαλέσω να μη δίνεις πίνακες με επαγγέλματα γιατί οι αλλαγές αφορούν χιλιάδες ανθρώπους, που ανησυχούν, όπως έγινε πρόσφατα με τους δικηγόρους».

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν γίνονται διαρροές. Όλα αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες αναφέρονται στο μνημόνιο».

Γ. Παπανδρέου: «Τώρα όλοι οι υπουργοί, ακόμη και μια υπηρεσιακή σύσκεψη, περικυκλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης».

Διάχυτη είναι η ανησυχία αρκετών κυβερνητικών στελεχών, που φοβούνται ότι το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, θα κατατεθεί και αυτό με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος με αποτέλεσμα να υπάρξουν και νέες αντιδράσεις βουλευτών αλλά και των επαγγελματιών που θίγονται από τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός καθησύχασε τους υπουργούς ως προς το θέμα του κατεπείγοντος και απαντώντας στην υπουργό Παιδείας που εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία της λέγοντας:

Άννα Διαμαντοπούλου: «Αν προωθήσεις τα κλειστά επαγγέλματα με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος δεν θα προλάβεις να έχεις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Θα αναγκάζεσαι να τους παραπέμπεις σε συμβούλους και αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Αν θέλουμε την τέταρτη δόση το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου».

Γ. Παπανδρέου: «Μην ανησυχείς, ο Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει με όλους σας και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διακριτούς ρόλους και πως ο υπουργός Οικονομικών εργάζεται περισσότερο από όλους τους υπουργούς. Ο ίδιος έστειλε μήνυμα και στους εκπροσώπους των επιστημονικών κλάδων που επανήλθαν για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, με νέα σκληρότερη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο διάλογος έχει ορισμένους όρους.

Κριτική όμως δέχθηκε από συναδέλφους της υπουργούς και η Τίνα Μπιρμπίλη κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το «χορό» της κριτικής άνοιξαν οι υπουργοί Υγείας και Υποδομών. Οι υπουργοί πίεσαν την Τίνα Μπιρμπίλη να επισπεύσει την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς όπως τόνισαν σε πολλές περιπτώσεις το Κράτος ζητά περιβαλλοντικές μελέτες ακόμη και από κομμωτήρια ή βοσκούς.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Oυίλιαμ – Κέιτ: Έδωσαν συγκινητικό υλικό από τα παρασκήνια – Το τρυφερό στιγμιότυπο μαμάς και κόρης

Ο πρίγκιπας Oυίλιαμ και η πριγκίπισσα της Ουαλίας κυκλοφόρησαν ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο πριν από…

16 Ιουνίου 2024

Θρήνος για τους τέσσερις νεκρούς στη σύγκρουση ΙΧ με λεωφορείο – Ήταν μόλις 20-25 ετών

Τέσσερις νέοι, ηλικίας 20-25 ετών (δύο άνδρες και δύο γυναίκες) βρήκαν σήμερα το πρωί τραγικό…

16 Ιουνίου 2024

Με τον νόμο Φλωρίδη συνελήφθη ο γνωστός δικηγόρος για ενδοοικογενειακή βία

Με αφορμή τη σύλληψη γνωστού Αθηναίου δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία και ειδικά κατά της συζύγου…

16 Ιουνίου 2024

Πανικός σε σχολείο: 9χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από βεγγαλικά

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, στην Πάτρα το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη…

16 Ιουνίου 2024

Στην φυλακή φυγόποινος με τρεις καταδίκες και ποινή 14 ετών

Τρεις αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ευβοίας με τις οποίες είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών…

16 Ιουνίου 2024

Νόα Σναπ: Έδιωξαν τον ηθοποιό του Stranger Things από κλαμπ επειδή μέθυσε και έγινε επιθετικός

Ο Νόα Σναπ εκδιώχθηκε από ένα νυχτερινό κέντρο της Νέας Υόρκης νωρίς το πρωί του…

16 Ιουνίου 2024