Κατηγορίες: Πολιτική

Προωθείται «ανασχηματισμός» στη ΝΔ

Αναμένονται αλλαγές στους τομεάρχες αμέσως μετά τις γιορτές


ΑΘΗΝΑ, 24.

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος για παν ενδεχόμενο -των πρόωρων εκλογών συμπεριλαμβανομένων- ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζει «ανασχηματισμό» στο εσωτερικό της Ν.Δ. σε επίπεδο τομεαρχών και όχι μόνο. Αν και ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για το τι έχει ακριβώς στο μυαλό του ο πρόεδρος της Ν.Δ., τουλάχιστον σε επίπεδο αλλαγής προσώπων είναι σαφές ότι δέχεται δύο ειδών εισηγήσεις: Η μια αναφέρεται στην αλλαγή προσώπων και μόνο και η άλλη στην αλλαγή όλης της οργανωτικής δομής του κόμματος και στη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των τομεαρχών, τουλάχιστον κατά το σημερινό πρότυπο.

Μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές δόθηκε από τη συνέντευξη του Ευρ. Στυλιανίδη, γραμματέα προγράμματος του κόμματος. Η εικόνα που περιέγραψε επί της ουσίας επαναφέρει το κόμμα στην παλιά δομή της πυραμίδας, που θα απαρτίζεται από τρεις «κύκλους»: Εναν εκ προσωπικοτήτων που δεν θα ανήκουν κατ’ ανάγκη στο χώρο της Ν.Δ. αλλά θα εκφράζουν γνώμη, όταν καλούνται, επί συγκεκριμένων θεμάτων, αναλόγως του τομέα του καθενός. Έναν στο επίπεδο του κόμματος και έναν στο επίπεδο των περιφερειών που θα συγκεντρώνουν τα θέματα από τους νομούς.

Αν και η Ρηγίλλης αποσυνδέει το όλο θέμα από τους τομεάρχες, ο ρόλος των τελευταίων συρρικνώνεται, κυρίως στο επίπεδο του Κοινοβουλίου και του ελέγχου του κυβερνητικού έργου, ανά τομέα. Οι προθέσεις του Αντ. Σαμαρά ωστόσο δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Ανθρωποι του στενού του περιβάλλοντος λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν, πέραν ίσως του πιο στενού του συνεργάτη και διευθυντή του γραφείου του Κ. Αρβανιτόπουλου.

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές της Ρηγίλλης λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ευχαριστημένος από την απόδοση του επικοινωνιακού επιτελείου της Ρηγίλλης και κυρίως από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλο, για τον οποίο θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός σε στιγμές κρίσεων. Αυτό πάντως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ούτε ότι θα τον «ανασχηματίσει», ούτε όμως και το αντίθετο.

Το ίδιο ισχύει και για το οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Ο Ν. Μηταράκης είναι σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά και λέγεται ότι θα παραμείνει, όπως και οι αναπληρωτές του Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Καράογλου. Θέμα δεν τίθεται ούτε και για τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δ. Αβραμόπουλο, που έχει την ευθύνη των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Πετυχημένοι θεωρούνται επίσης ο Κ. Χατζηδάκης (Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα) και ο Ν. Δένδιας (Προστασία του Πολίτη), ενώ ο γραμματέας προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης είναι εκ των στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά.

Ερώτημα παραμένει αν οι αλλαγές θα συμπεριλάβουν και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος (Κ. Τζαβάρας, Μ. Κεφαλογιάννης και Κ. Μαρκόπουλος), ενώ πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιη η παραμονή του Κ. Τασούλα στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Για όλους πάντως ο κύβος θα ριφθεί μετά την περίοδο των εορτών, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να ταράξει τα νερά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση περνά κρίση και να στρέψει τα φώτα στη Ν.Δ., δημιουργώντας κινδύνους εσωστρέφειας σε μια περίοδο που τουλάχιστον μοιάζει να υπάρχει εσωτερική νηνεμία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ακτιβιστές βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο

Ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rising βανδάλισαν σήμερα το νέο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου σε…

12 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Κύπρο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Πάφο της Κύπρου ενώ ενεργοποιήθηκε το…

11 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να τελειώνουν τα ψέματα» – «Πάμε στο Λογιστήριο του Κράτους να εξετάσουμε τα μέτρα μας»

«Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και…

11 Ιουνίου 2024

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Υεμένης: Στους 39 οι νεκροί μετανάστες – 150 οι αγνοούμενοι

Στους 39 αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος…

11 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 2χρονος που κινδύνευσε να πνιγεί – Το χρονικό

Παραμένει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του 2χρονου αγοριού που κινδύνευσε στη θάλασσα…

11 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Πάλμα δε Μαγιόρκα – Εικόνες χάους

Το νερό έπεφτε από το ταβάνι και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους διαδρόμους στο αεροδρόμιο…

11 Ιουνίου 2024