Photo Gallery, Τοπικά

Προχωρεί το Χωροταξικό Θεσσαλίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε από τους μελετητές του Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας να παρουσιάσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της α’ φάσης και τελικά υιοθετήθηκε η σχετική εισήγηση
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε από τους μελετητές του Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας να παρουσιάσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της α’ φάσης και τελικά υιοθετήθηκε η σχετική εισήγηση

Η συζήτηση για την α’ φάση του Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, όπου παρουσία των μελετητών αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της μελέτης. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, τα «καυτά» ζητήματα του νέου καθεστώτος θεώρησης των αδειών μικροπωλητών λαϊκών αγορών και της επικινδυνότητας της παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε από τους μελετητές του Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας να παρουσιάσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της α’ φάσης και τελικά υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία η σχετική εισήγηση. Εκείνο που επισημάνθηκε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός πως το Ρυθμιστικό Σχέδιο που βαίνει προς υπογραφή από την θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τις παραμέτρους του Χωροταξικού Σχεδίου. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του 1985 και Χωροταξικό Σχέδιο του 2013. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα σημερινά δεδομένα του «Καλλικράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης.

Την κριτική της Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας στη μελέτη για τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας, αλλά και τις θέσεις της παράταξης για το θέμα, παρουσίασε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της κ. Κώστας Πουλάκης.

Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη μελέτη, ο κ. Πουλάκης επανέφερε την πάγια θέση της Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας, για την πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, που να υπηρετεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

 

Η Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δόθηκε στη συζήτηση για την επικινδυνότητα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει παλιά μελέτη που προσεγγίζει το ζήτημα για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ωστόσο, είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, καθώς απαιτείται το συνολικό ποσό των 5 εκ. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν στο ταμείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά ούτε και η δυνατότητα να διεκδικηθεί το κονδύλι από κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της συζήτησης διευκρινίστηκε πως οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας-Βορείων Σποράδων και Λάρισας θα ξεκινήσουν ενέργειες προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης, διαγράμμισης και φωτισμού στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας προκειμένου να περιοριστεί το δυνατόν η επικινδυνότητα του δρόμου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καλτσογιάννης, «ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει ολοκληρώσει τις προαναφερόμενες εργασίες στο τμήμα της Παλιάς Εθνικής Οδού στο κομμάτι από το Βόλο μέχρι το Βελεστίνο και στη συνέχεια θα γίνουν οι παρεμβάσεις μέχρι τα όρια του Νομού Λάρισας. Προσπαθούμε να κάνουμε τις απαιτούμενες εργασίες με τα χρήματα που διαθέτουμε» προσέθεσε ο κ. Καλτσογιάννης.

Άλλα θέματα

Επιπλέον, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων μονάδας αποθήκευσης παρασκευής, τυποποίησης και εμπορίας πρωτογενών ορυκτελαίων και παραγωγής γράσου και εγκατάστασης αναγέννησης ορυκτελαίων, με την επωνυμία ΠΕΤΡΟΛΙΝ Α.Ε.Β.Ε., που βρίσκεται στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, στο Νομό Μαγνησίας, εισήγηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την ίδρυση Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής, με α’ ύλη απόβλητα ελαιοτριβείων και άλλα γεωργικά υπολείμματα, ισχύος 0,5MW, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.», που προτείνεται να εγκατασταθεί στο 2ο χλμ. Ε.Ο. Αλμυρού-Σούρπης, στο Δήμο Αλμυρού, της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εισήγηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής αιολικού πάρκου (Α/Π) ισχύος 7,2 MW στη θέση Λεπούχια του Δήμου Σοφάδων, Ν. Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το