Photo Gallery, Τοπικά

Προτεραιότητα το αρδευτικό δίκτυο

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου για τα έργα της Κάρλας

 

Την άμεση έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και την παρέμβαση στο υπουργείο σε συνεργασία και με την Περιφέρεια για τροποποίηση του έργου της ανόρυξης των υδρευτικών γεωτρήσεων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου που συνεδρίασε προχθές Παρασκευή, με την παρουσία και του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού.

Η πορεία των έργων που συνδέονται με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου.

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλτσογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Π. Μπατζιάκας, Γ. Κίτσιος, καθώς και η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Ξένια Καρατζά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών, τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ απάντησε στα πολλά ερωτήματα των παρευρισκόμενων δημοτικών συμβούλων και κατοίκων για τα έργα της Κάρλας.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία της Κάρλας για την ανάπτυξη της περιοχής και ότι η Περιφέρεια καταβάλλει όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για να μην κινδυνεύσει το όλο έργο.

Από την πλευρά της η κ. Καρατζά σημείωσε ότι οι εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 10%-15%, ενώ αντίστοιχα το έργο των υδρευτικών γεωτρήσεων σε ποσοστό 65%. Και στα δυο έργα οι εργασίες έχουν σταματήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνώστου σημείωσε μεταξύ άλλων τις ενέργειες του ΤΕΕ Μαγνησίας για την ανάδειξη των ζητημάτων της Κάρλας και τόνισε την ανάγκη προώθησης όλων των απαραίτητων διαδικασιών.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε ότι «η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας προσέδωσε νέα πνοή στο οικοσύστημα της περιοχής και δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο είναι απαραίτητο να προωθηθεί η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου που θα συμβάλλει, αφενός στην ανανέωση των νερών της λίμνης, αφετέρου θα λύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα χιλιάδων παραγωγών της περιοχής που αφορά στην άρδευση των καλλιεργειών τους. Και γι’ αυτό το στόχο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο υπουργείο και θα συνεχίσει να το κάνει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς».

Συμπλήρωσε δε ότι «είναι λάθος να συνδέονται τα έργα του αρδευτικού δικτύου και των υδρευτικών γεωτρήσεων, καθώς έχουν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και το μόνο κοινό στοιχείο είναι ο ίδιος εργολάβος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η καθυστέρηση στις εργασίες των υδρευτικών γεωτρήσεων δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν τις εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο.

Επιπλέον, είναι λάθος να στοχοποιούνται οι κάτοικοι του Ριζομύλου ως υπαίτιοι για το σταμάτημα των εργασιών στις υδρευτικές γεωτρήσεις, καθώς οι λόγοι της διακοπής των εργασιών είναι καθαρά οικονομικοί.

Για τη Δημοτική Αρχή η στάση των κατοίκων του Ριζομύλου είναι σεβαστή, καθώς προτάσσουν την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής τους. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική ενεργοποίηση των φορέων, ώστε να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του έργου των υδρευτικών γεωτρήσεων. Εξάλλου όπως είναι σχεδιασμένο τώρα το έργο, δεν εξασφαλίζεται και η καταλληλότητα της ποιότητας του νερού με το οποίο θα υδροδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Τοποθετήσεις έκαναν οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

Τελικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και η οποία ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, πρώτον, η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και δεύτερον, η τροποποίηση του έργου της ανόρυξης των υδρευτικών γεωτρήσεων, ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή.

 

Ψήφισμα για

τους αγρότες

 

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αγρότες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις παρουσιάζοντας τα αιτήματά τους.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου εκφράζει τη αμέριστη στήριξή του στα αιτήματα των αγροτών ζητώντας την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης.

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, το Δημοτικό Συμβούλιο κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες και τις αγωνίες των χιλιάδων παραγωγών του Δήμου μας, αλλά και πανελλαδικά και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις και τρόπους για να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη.

Τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής των προϊόντων έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις μειώνονται. Παράλληλα οι νέοι φόροι στο αγροτικό εισόδημα, δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φθίνει, ενώ και οι νέοι αποθαρρύνονται να ασχοληθούν με την παραγωγή.

Αντίθετα μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανάγκης για κατανάλωση περισσότερων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η πολιτεία θα έπρεπε να δώσει επιπλέον κίνητρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος μπορεί να αντλήσει θέσεις εργασίας, αλλά και να καλύψει ανάγκες σίτισης του πληθυσμού, ώστε να υπάρχει η πολυπόθητη αυτάρκεια.

Στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου δραστηριοποιούνται χιλιάδες παραγωγοί, οι οποίοι χρόνια τώρα αποτελούν σημαντικό μοχλό της τοπικής ανάπτυξης.

Αυτό τον πρωτογενή τομέα, λοιπόν,  δεν θέλουμε να τον βλέπουμε άλλο να πλήττεται.

Η κυβέρνηση μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει, οφείλει να τονώσει την αγροτική παραγωγή και οικονομία. Δίνοντας κίνητρα, ευκαιρίες, αλλά και κατευθύνσεις ακόμη και για νέα παραγωγικά μοντέλα.

Και αυτές τις ημέρες που οι αγρότες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, δίνεται η δυνατότητα να δούμε ξανά από την αρχή όλο το αγροτικό ζήτημα με σεβασμό πάντοτε στο ρόλο και το έργο του αγρότη που μοχθεί και αγωνίζεται για να απολαμβάνουμε τους καρπούς της φύσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το