Τοπικά

Προτεραιότητα στις εξαγωγές ελιάς και ελαιολάδου

Ημερίδα διοργάνωσε χθες στο Βόλο το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Ημερίδα διοργάνωσε χθες στο Βόλο το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Η μεγιστοποίηση των εξαγωγών σε τυποποιημένα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών μέσα από την αντίστοιχη της τιμής διάθεσης των προϊόντων. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια ημερίδας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, η οποία διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

Η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, με την ανάγκη περαιτέρω στήριξης και προβολής του ονομαστού τοπικού προϊόντος να καθίσταται επιτακτική, προκειμένου με την τυποποίησή του, όπως και την αντίστοιχη του ελαιολάδου, να καθίσταται δυνατή η εξαγωγή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τονίστηκε σχετικά στη χθεσινή ημερίδα, με την εξαγωγή των τυποποιημένων προϊόντων και την αύξηση της τιμής διάθεσής τους θα εξασφαλίζεται αυξημένο κέρδος για τους παραγωγούς.

«Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ίσως τα σημαντικότερα» επισήμανε ως εκπρόσωπος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θαν. Τσαυτάρη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Φυτικής Παραγωγής κ. Αντ. Κουντούρης «βεβαίως δεν είναι τα μόνα. Η ελιά καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, εξάγεται ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής. Θα πρέπει, όμως, να μεγιστοποιήσουμε τις εξαγωγές μας σε τυποποιημένα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου και να επωφεληθούμε από τα αντίστοιχα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, προκειμένου να αυξήσουμε την τιμή των προϊόντων και κατά συνέπεια και το εισόδημα των παραγωγών. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι η αύξηση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και η βελτίωση της ποιότητας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Φυτικής Παραγωγής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Δεντροκομίας στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Νάνος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ολοκληρωμένη προσέγγιση της θρέψης περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη θρέψη του φυτού, καθώς και την υγεία και την παραγωγικότητα του εδάφους. Στη βιολογική καλλιέργεια δίνεται τεράστια σημασία στο υγιές «ζωντανό» έδαφος και πρέπει αυτό να βελτιώνεται συνεχώς και όχι να «ληστεύεται» αφαιρώντας καρπό και κλαδιά χωρίς να επιστρέφονται τουλάχιστον όσα «ληστεύτηκαν». Η ολοκληρωμένη προσέγγιση περιλαμβάνει τις εκροές και εισροές, την ανάλυση εδάφους και κυρίως φύλλων, το αν η καλλιέργεια είναι αρδευόμενη και το αν έχουμε χρονιά με ή χωρίς καρποφορία, το αν ο ελαιώνας είναι σε έντονα επικλινές ή σχετικά επίπεδο έδαφος, την ποιότητα του αρδευτικού νερού, το πώς διαχειρίζονται τα ζιζάνια και τα κλαδευτικά. Κυρίαρχα, χρειαζόμαστε 10 με 30 εκατοστά νέας βλάστησης κάθε έτος για την καλύτερη δυνατή καρποφορία» σημείωσε ο ακαδημαϊκός.

Στο μεταξύ, χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στ. Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι «το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου προσπαθεί με όσες δυνάμεις διαθέτει να πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη. Όλοι σχεδόν στο Πήλιο γνωρίζουμε το θέμα της ελιάς και του ελαιολάδου, όμως πιστεύουμε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και στη βιολογική καλλιέργεια ειδικότερα, μια και οι ανάγκες τόσο της αγοράς, όσο, θεωρούμε, και βελτίωσης της διατροφής μας είναι αυξημένες, με την προοπτική βέβαια πάντα και των εξαγωγών» σημείωσε ο         πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας αναλύθηκαν από επιστήμονες θέματα, όπως είναι οι εμπειρικές γνώσεις ελαιοκαλλιέργειας, η ορθολογική λίπανση στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, η βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς, οι νέες  τάσεις στην αντιμετώπιση των εχθρών της, η καταπολέμηση του δάκου με το σύστημα μαζικής παγίδευσης (παγίδα echo-trap).

Επίσης, ο έλεγχος και η πιστοποίηση της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς, η έκθλιψη του βιολογικού ελαιολάδου και η εμπορία του, το εμπόριο και οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς, οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για τη δράση της βιολογικής γεωργίας και το υπέρπυκνο σύστημα καλλιέργειας της ελιάς με πλήρη μηχανική συγκομιδή στην Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το